“ Ne temem de obicei să devenim acea persoană pe care o întrezărim în momentele noastre cele mai bune, în cele mai bune condiții, în situații de mare curaj, ne bucurăm și ne exaltăm în fața potențialului extraordinar pe care îl găsim în interiorul nostru în astfel de momente cruciale, dar cu toate acestea tremurăm, în același timp, de slăbiciune, uimire și teamă în fața acestui potential.” – Abraham Maslow
Cu toții trăim acest sentiment, FRICA, care ne spune de fapt că ceva nu este (sau nu va fi) bine. Este o reacție emoțională la un pericol real, sau imaginar, care te îngrădește.
Am observat efectele fricii în special la persoanele care își conduc viața după : principii raționale, fapte dovedite științific, admițând – aprobând existența doar a acelor lucruri care pot fi percepute prin cele 5 simțuri.
Câteva dintre aceste efecte ale fricii :
Rămâi captiv în zona de confort, pentru că nu îndrăznești să ieși, din teamă de : eșec, responsabilitate, succes, ridicol, consecințe neplăcute inventate de raționamentul gândirii negativiste, etc.
Culmea este că mulți dintre aceștia se uită cu invidie la cei care au ajuns la o viața împlinitoare (profesional, personal, social…) ignorând efortul depus pe drumul către succes și folosirea constructivă a puterii conținută în aceste frici.
Dorința de a deține controlul și de a putea anticipa viitorul, îi ține pe cei fricoși într-o zonă de diminuare a încrederii în puterile proprii, pentru că așteaptă să se configureze acea situație lipsită de risc – ceea ce este aberant și nerealist.
Astfel, pierd momente când ar fi putut realiza ceva măreț, ceva care să le schimbe viața. Culmea este că ei chiar se mândresc cu stilul lor de a gândi exclusiv rațional și precaut, uitându-se cu superioritate la cei care admit că în viață se întâmplă și multe lucruri benefice lipsite de raționalitate.
Este nevoie să-ți asumi niște riscuri în orice domeniu al vieții, nu te poți baza pe ceea ce știi pentru că, așa cum spunea un înțelept, “ viața nu este o repetiție” – îți face surprize când nu te aștepți, oricât de precaut ai fi.
Nu ai cum să te călești dacă te ferești de tot ce-ți provoacă frică. Doar confruntarea cu propria-ți frică te poate face să te împrietenești cu ea și să evoluezi transformând-o în sursă de energie.
Oricine a citit pe tema asta, știe că singura metodă de a te imuniza la frică este de a te expune acesteia (treptat), nu de a fugi de ea.
Un alt efect negativ apare atunci când ai lăsat ca frica să te domine și s-a transformat în panică. În astfel de condiții apare frica de frică, care îți perturbă capacitatea de a gândi și iei decizii dintre cele mai proaste, pentru că nu mai poți aprecia corect adevăratul pericol.
Nu trebuie să blamăm frica, ea ne-a folosit și ne folosește în continuare, în supraviețuirea noastră ca specie.
Este nevoie totuși să ne cunoaștem fricile, să le păstrăm în niște limite benefice, astfel încât să nu ajungă să ne domine.
Indiferent despre ce vorbim : *locul de muncă, *sănătate, *relații, *statut social, *situație marterială lasă întotdeauna loc imprevizibilului pentru a nu ajunge să te dezechilibrezi când apare o schimbare, pentru că : „ Dacă este ceva sigur în această lume – aceea este schimbarea ”
Nu te păstra în zona călduță și confortabilă ! Acolo nu se va întâmpla nimic grandios, doar știi că acel loc nu îți asigură altceva decât o hibernare liniștită.
Întotdeauna marile schimbări se petrec acolo unde dorința de a înfăptui ceva este însoțită de frică și incertitudini.
Ține-ți frica de mână și pășește în necunoscut !
De ce ți-e teamă ?
Că orgoliul tău va avea de suferit în urma unui eșec ? Dacă vrei să te ferești de eșecuri pregătește-te să-ți trăiești viața la „jumătate de preț”.
Dacă primi pași ai unui copil care învăța să meargă, ar fi fost întrerupți de frica la prima căzătură, probabil acel copil nu ar mai fi mers vreodată.
Dacă primii bani pierduți în afaceri i-ar fi descurajat pe oamenii de succes de azi să mai încerce, probabil ar fi rămas niște simpli salariați până la sfârsitul vieții.
Dacă divorțul ar crea în mintea fiecăruia convingeri toxice de genul :„ toți barbații sunt …”, „toate femeile sunt niște…”, probabil acei oameni nu ar mai simți iubirea și împlinirea sufletească niciodată.
Bucuria este antidotul pentru frică.
Fă un exercițiu de practicare a bucuriei timp de o lună de zile :
- Începe ziua cu un mare entuziasm cu certitudinea și promisiunea față de tine că acea zi va fi neasemuit de frumoasă.
- Ia hotărârea de a trăi întreaga zi cu bucurie în tot ce faci : mănânci, gătești, speli vasele. Când faci duș imaginează-ți că apa care curge pe tine este bucurie și că odată cu scurgerea ei pleacă din sufletul și mintea ta orice urmă de îngrijorare, tristețe sau negativitate. Te vei simți despovărat, cu sufletul ușor ca de copil.
- Când te culci, adormi cu gândul la momentele frumoase întâmplate peste zi. Vei începe să trăiești într-o energie nouă, ți se va deschide calea spre noi lucruri frumoase și îți vei dori să continui acest nou obicei dincolo de cele 30 de zile.
Și nu uita să-mi scrii cum te simți după prima săptămână în „carantina” bucuriei ! 🤗💗
P.S. Te felicit că distribui acest mesaj celor care au nevoie de el !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube: