Lecțiile Vieții – blânde sau dure, dar folositoare (partea 1)

Ați privit vreodată din perspectiva aceasta, că tot ce ni se întâmplă în viață are ca scop șlefuirea noastră ca ființe umane și eliberarea de suferințe ?

Cu mulți ani în urmă nu cunoșteam această interpretare înțeleaptă a evenimentelor. Din păcate, aveam convingerea că :

  • tot ce mi se întâmplă neplăcut este din cauza altora care trebuiesc pedepsiți
  • tot ce este plăcut se datoreză capacităților / abilităților mele și mă mândream cu asta.

Știu, este foarte neplăcut și greu de crezut că tu însuți ai atras o supărare, o nedreptate, o înșelătorie. Probabil că în acest moment am stârnit în tine o indignare.

Să știi că și eu am fost indignată și neîncrezătoare când am auzit prima dată teoria asta.

Unii dintre cititorii mei, vor avea tendința să se dezboneze de la newsletter-ul meu și poate chiar o vor face.

Vreau să vă spun celor care veți dori să vă dezabonați, că prin acest gest îmi faceți un bine. Eu plătesc pentru poșta electronică care mă ajută să trimit mesajele către abonați. Deci, dezabonându-vă mă scutiți de niște cheltuieli inutile.

Pentru că, într-adevăr, este inutil să trimit informații de dezvoltare personală cuiva care vrea să rămână acolo unde a fost din totdeauna. Cuiva care nu dorește să elimine suferințele cu ajutorul propriilor puteri.

Îți trebuie mult curaj și multă sinceritate față de tine însuți (însăți)  ca să recunoști că nici TU nu le știi pe toate și nu ești perfect(ă).

Ar fi folositor să dau aici niște exemple detaliate din viața clienților mei, pentru că s-ar vedea concret în ce fel și-au provocat (atras) suferința. Dar am să păstrez secret acele amănunte și voi exemplifica doar la modul general.

Există un proverb românesc : „după faptă și răsplată”, adică ce dai aia primești.

Este dificil să ne analizăm și să ne descoperim greșelile, pentru că „răsplata” primită (evenimentul neplăcut) nu exprimă întocmai ceea ce am făcut greșit.

Am să vă dau 2 exemple pentru a înțelege cum funcționează :

  1. Un producător își vinde fructele în piață. Este înșelat sistematic de clienții lui : i se plătește cu bani deteriorați strecurați cu abilitate printre alte bancnote bune, i se fură marfa de pe tarabă într-un moment de neatenție, sau (poate) în viața personală este înșelat de un amic …

Dacă nu conștientizează că și el produce altora o pagubă prin diferite tertipuri (fură la cântar, vinde o marfă stricată amestecată cu cea bună… ) s-ar putea să nu se oprească din a face greșeli. De supărare, s-ar putea să încerce să înșele mai mult pentru a-și acoperi paguba. Și istoria se va repeta.

2. O persoană este umilită în permanență de șeful de la serviciu. Acest șef nu o laudă nici măcar atunci când lucrează peste program. În fiecare dimineață când pleacă spre serviciu, se gândește cu groază că iar va da ochii cu șeful. Că iar va primi din partea lui numai cuvinte de ocară, oricât de mult s-ar strădui la locul muncă.

Această persoană, în loc să-și analizeze comportamentul ei față de alți oameni asupra cărora are putere, începe să nutrească gânduri de răzbunare față de șef. Tot ce nu-i poate spune în față adună în ea : resentimente, ură, emoții negative…, care ajung să-i afecteze sănătatea.

Cine sunt persoanele față de care își exercită puterea și îi umilește la fel cum o face șeful  ?

Sunt persoane care depind de ea într-un fel sau altul, persoane care nu o pot înfrunta (la fel cum nici ea nu-l poate înfrunta pe șef) pentru că le este frică sau pentru că au ceva de pierdut.

– Poate fi vorba de copilul ei care nu are posibilitatea de a se întreține singur și se lasă umilit. Acest copil aude zilnic de la ea cuvinte care îi zdruncină încrederea în sine pentru tot restul vieții și va avea nevoie de consiliere psihologică la maturitate, pentru a-și reveni.

– Poate fi vorba de părinții ei, care se lasă batjocoriți, mustrați pentru neputințele lor și nu pot pleca din casa ei. Pentru că au o problemă de sănătate și sunt dependenți de îngrijirea ei.

Dar astea nu sunt singurele exemple.

Pentru a afla rostul și mecanismul subtil al acestor întâmplări, este bine să ne punem întrebările :

Ce încearcă să mă învețe întâmplarea asta nefericită ?

Ce este bun (folositor) din tot ce mi s-a întâmplat ?

În ce fel mă ajută să mă dezvolt și să devin un om mai bun ?

Și mai este o întrebare pe care ar fi indicat să ți-o pui, atunci când ți-a ieșit în cale un om care stârnește în tine un val de indignare, te tulbură, scoate din tine tot ce este mai rău…

În loc să-l eviți, să fugi de el pe motivul că are energii joase și îți strică „feng shui-ul” întreabă-te : Ce emoție predomină acum în interiorul meu ?

De ce spun asta ?

Pentru că oamenii care vin în contact cu noi sunt doar oglinzi ale noastre, un fel de barometru al energiei (vibrației) noastre.

Ca să nu mai avem de-a face cu ei, este necesar să ne ridicăm vibrația. Suntem într-o energie de vibrație joasă când trăim stări de : rușine, ură, apatie-lipsă de speranță, mânie, frică, mândrie(orgoliu).

Cum ne putem ridica vibrația ? Există câteva metode și le poti încerca :

  • post
  • rugăciune
  • meditație
  • duș energizant cu vizualizare de curățare energetică
  • practicarea recunoștinței
  • hrănire conștientă (nu cu ochii în televizor sau citind o carte)
  • sport, dans
  • ascultând muzică cu vibrație înaltă (frecvența 528 Hz)
  • petrecând timp în natură, etc.

Și toți acei oameni vor dispărea. Știi cum se spune :

Ceea ce face celălalt este karma lui, ceea ce faci tu este karma ta.

Nu rămâne decât să-i mulțumești acelei persoane pentru că și-a făcut apariția temporar în viața ta, pentru a-ți oglindi starea energetică de moment și să iei măsuri în ceea ce te privește.

Dacă vrei să afli în ce fel te poți ajuta în astfel de situații,  găsești partea a 2-a a acestui articol AICI :  https://magdalenaciuca.ro/lectiile-vietii-blande-sau-dure-dar-folositoare-partea-2-a/

Te rog să-mi spui, din experiența ta de până acum, cât de mult crezi în tot ce ți-am scris azi ? Crezi că ceea ce ni se întâmplă are un sens ? Ne ajută să înțelegem mai bine ce avem de făcut, sau nu ?

P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.

Cu drag.

Magdalena

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

Contact@magdalenaciuca.ro

4 thoughts on “Lecțiile Vieții – blânde sau dure, dar folositoare (partea 1)”

    1. Mihaela, mă bucur că ești de acord cu această perspectivă. Vei trece mai ușor peste tot ce ți se întâmplă.

  1. Un subiect mai mult decat complex.Nu toate pot fi controlate in viata,unele lucruri se intampla pur si simplu.In opinia mea conteaza ce invataminte tragem din experientele traite.Chiar nu imi pot imagina sa fiu mereu atenta la tot ce se intampla in jurul meu si sa analizez fiecare actiune.Aleg sa filtrez oamenii si anumite evenimente ce ma pot influenta negativ,restul e cancan!

    1. Iulia, nici nu trebuie ceva controlat și nici să stai la pândă. Dar unele neplăceri se tot repetă sub diferite forme și poate există ceva care ține de noi să întrerupem firul. Important este să iei totul așa cum a venit, iar dacâ găsești ceva bun de învățat din povestea aia cu atât mai bine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *