Timpul si Energia

Timpul si Energia, iata doua valori importante pentru viata noastra, pe care nu le putem stoca pentru mai tarziu pentru ca sunt finite si nu le putem multiplica la nevoie.

Poate ca, tocmai din aceste motive, singurul lucru pe care il putem face pentru a beneficia la maxim de existenta lor este sa nu le risipim pe ceea ce nu merita – nu aduce valoare in evolutia noastra.

Un om deosebit de profund, Sir Anthony Hopkins – proaspătul câștigător Oscar pentru rolul principal din “The Father” a surprins cu intelepciune cateva din ipostazele in care risipim cele doua valori :

„Incetează să porți discuții dificile cu oameni care nu vor să se schimbe!

Încetează să te prezinți persoanelor care nu au niciun interes în prezența ta!

Știu că instinctele tale îți spun să faci tot posibilul pentru a fi apreciat de cei din jur, dar înțelege că este un impuls care îți fură timpul, energia, sănătatea mentală și fizică…

Lasă să plece oamenii care nu sunt pregătiți să te însoțească. Dacă ești exclus, insultat, uitat sau ignorat de oamenii cărora le dedici timpul, nu iți faci o favoare continuând să le oferi energia și viața ta.

Adevarul este că nu ești pentru toți și nu toți sunt pentru tine.

Cu cât petreci mai mult timp încercând să faci să te iubească pe cineva care nu te poate iubi, cu atât mai mult timp pierzi, lipsindu-te de posibilitatea unei conexiuni autentice cu altcineva.

Exista miliarde de oameni pe această planetă și multi dintre ei te vor întâlni, la nivelul tău de interes și dedicare.

Cu cât te implici mai mult cu oameni care te folosesc ca pernă, opțiune de rezervă, terapeut pentru recuperarea lor emoțională sau pentru alte avantaje, cu atât te îndepărtezi de comuniunea pe care ți-o dorești.

Poate dacă nu mai apari, nu te vor căuta, poate dacă încetezi să mai încerci, relația se va termina, poate dacă nu mai trimiți mesaje telefonul tău va rămâne întunecat săptămâni întregi.

Asta nu înseamnă nicicum că tu ai stricat relația, înseamnă că singurul lucru care a susținut-o a fost energia pe care doar tu ai dat-o. Aceasta nu este dragoste, este atașament nesănătos.

Se acordă șanse doar celor care merită!

Cel mai prețios lucru pe care îl ai în viață este timpul și energia ta, deoarece ambele sunt limitate.

Pentru ce îți dedici timp și energie, aceea îți va defini existența. Când o să realizezi asta, o să începi să înțelegi de ce ești atât de nerăbdător să pleci când îți petreci timpul cu oameni, în activități, locuri sau situații care nu îți priesc.

Vei începe să realizezi că cel mai important lucru pe care îl poți face pentru tine și pentru toți cei din jurul tau este să îți protejezi energia mai înverșunat decât orice altceva.

Fă din viața ta un paradis sigur, unde doar oamenii ′′compatibili′′ au voie.

Nu ești responsabil pentru salvarea nimănui.

Nu ești responsabil pentru a îi convinge să se îmbunătățească.

Nu e treaba ta să exiști pentru oameni și să le dai viața ta!

Pentru că dacă te simți rău, dacă te simți obligat, vei fi rădăcina tuturor problemelor tale din cauza insistenței tale, temându-te că nu îți vor întoarce favorurile pe care le-ai acordat.

Singura ta obligație este să realizezi că ești stapânul destinului tău și să accepți dragostea pe care crezi că o meriți.

Decide ca meriți o prietenie adevărată, angajament real și iubire completă cu oameni sănătoși și prosperi. Apoi ai să vezi cât de mult începe să se schimbe totul.” – Sir Anthony Hopkins

Foarte adevarat tot ce spune A.Hopkins !

Nu de putine ori imi place sa testez cat de importana sunt pentru cineva, oprindu-ma din “a mai vasli la barca relatiei”. Daca barca se opreste este evident ca depuneam un efort inutil acolo. Daca, dupa ce m-am oprit, barca o ia intr-o directie diferita de cea dorita de mine, este limpede ca noi doi nu vasleam in aceeasi directie.

Un alt indiciu : apar anumite oportunitatati (care ar fi creat intre noi doi o relatie mai frumoasa, mai trainica) dar care sunt ignorate sau evitate de cealalta persoana – asta inseamna limpede ca celalalt vrea doar ceva superficial si nu este capabil de implicare …

Da, uneori este dureros sa procedezi asa, dar obtii claritate rapid si eviti sa pierzi timp si energie aiurea.

Tie ce, sau cine, iti consuma timpul si energia ?

Sper ca cele de mai sus sa te ajute sa poti scapa, fara a avea sentimentul de frica sau  vinovatie, de jefuitorii / cersetorii de timp si energie din viata ta.

Nu uita nici o clipa ca doar tu alegi cu cine sau pentru ce iti folosesti aceste doua valori : Timpul si Energia.

Cu drag, Magdalena

 P.S. Te felicit pentru că distribui acest mesaj celor care au nevoie de el !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *