Stilul de Atașament și Relația de Cuplu

Avem tendința de a-i evalua pe ceilalți după felul în care suntem noi construiți, considerându-ne un etalon de normalitate. Dar nu este așa. Fiecare se poarta normal în funcție de trecutul lui, atunci când s-au pus primele „cărămizi” la construirea personalității lui.

Cel mai adesea acest mod de a judeca îl observăm în cadrul relațiilor romantice. Stilurile de atașament ne pot da informații despre modul în care o persoană formează relații interpersonale și despre felul în care reacționează la conflicte, la intimitate, la despărțiri.

Încă din 1969 prin teoria atașamentului, la care și-au adus contribuția John Bowlby, Mary Ainsworth, Main și Solomon, s-a constatat că stilurile de atașament pe care fiecare dintre noi le avem, depind de legătura emoțională pe care o formăm cu cei care ne-au crescut (părinți, bunici…etc) în primii ani de viață. Felul în care ne conectăm cu aceștia își va pune amprenta pe relațiile noastre ca adulți.

După ce îți voi descrie fiecare stil de atașament, sunt sigură că vei reuși să te înțelegi mai bine pe tine. Și mai ales, vei înțelege de ce partenerul / partenera se comportă într-un anume fel (poate chiar opus celui adoptat de tine).

1.Stilul de atașament Sigur > este dobândit când cel care îngrijește copilul reacționează cu atenție la nevoile emoționale ale copilului, acesta dezvoltând un atașament sigur. Ca adult, acest copil, va avea abilitatea de:

  • a-și gestiona emoțiile
  • va comunica cu ușurință exprimându-și nevoile și sentimentele
  • se va simți confortabil și singur
  • își va reveni mai ușor când va întâmpina dezamăgiri, eșecuri sau va trece prin evenimente dramatice

2. Stilul de atașament Anxios (ambivalent) > aparține acelor copii care au suferit foarte mult când au fost separați de adulții care îi îngrijesc. Acest copil poate avea relații nesănătoase ca adult, din lipsă de încredere în oameni. Ca și trăsături prezente în viața lui de adult:

  • nevoia de a primi asigurare și reasigurare (din lipsa de încredere în partener)
  • gelozie, mai ales când partenerul nu se află lângă el
  • tendință de manipulare, de control cu intenția de a-l avea cât mai aproape (teama de a-l pierde)
  • despărțirea de partener îi provoacă neliniște, durere și chiar disperare
  • tendința de a se retrage când cineva se apropie mai mult sau îi solicită atenție
  • are un comportament rece și distant, resimțit de partener ca pe o lipsă de atenție
  • îi place independența și are tendința de a ieși din relație atunci când are impresia că își pierde libertatea

4. Stilul de atașament dezorganizat – dezorientat > apare la acei copii ai căror părinți nu au fost indisponibili emoțional o perioadă de timp, din diferite motive (foarte ocupați cu munca, stresați, depresia postpartum la mame, … Acea perioadă din copilărie face ca adultul să trăiască o nesiguranță în relațiile romantice, uneori ducând la tulburări de personalitate. Câteva trăsături ale acestui stil de atașament:

  • trăirea unor emoții extreme, oscilând între iubire și ură
  • neasumarea responsabilităților în relație și insensibilitate la nevoile partenerului, egoism
  • teama de a fi rănit
  • teama de a nu merita iubirea

Dacă în cele de mai sus ai regăsit unele trăsături care te definesc, sau îl definesc pe omul ales de tine drept partener, este posibil să fii contrariat de faptul că amintirile din copilărie rămase în memorie, nu confirmă să fi existat vreo traumă.

Ba mai mult, relațiile cu părinții sunt foarte bune acum. Faptul că mintea nu confirmă să fi experimentat astfel de evenimente, asta nu îți dă siguranța că ele nu au existat. Este posibil să nu-ți poți aminti, fiind vorba despre o vârstă foarte fragedă (stadiul de bebeluș, sau mica copilărie), dar mai mult de atât este vorba despre mecanismul de supraviețuire care te protejează și face ca bucăți din memorie să fie ascunse, ca și cum nu ar fi existat.

Uneori, astfel de întâmplări „ascunse sub preș” pot ieși la suprafață prin ședințe de regresie, alteori pur și simplu când ceva din prezent readuce la nivel de conștient acele evenimente uitate, cu ajutorul unor factori declanșatori (persoane, cuvinte, situații, mirosuri..)

Dar, indiferent că îți amintești sau nu, poți lucra la problemele tale de atașament pentru a avea relații romantice frumoase și stabile. Poți ajunge să te simți sigur și stăpân pe emoțiile tale, dacă lași deoparte Ego-ul care îți spune că toți ceilalți au o problemă în afară de tine.

Chiar dacă tu nu te poți evalua singur, ceilalți îți vor da de înțeles că nu ești pregătit pentru a primi pe cineva în viața ta.

Dacă vrei să afli mai multe despre Frica de intimitate citește AICI: https://magdalenaciuca.ro/frica-de-intimitate/

Da, asta înseamnă ca viața ta să fie condusă de Stilul de Atașament, iar tu să dai vina pe ceilalți pentru ceea ce ți se întâmplă neplăcut – ajungând la generalizările bine cunoscute „toți bărbații sunt..”, „toate femeile sunt..”

Din păcate nu poți face asta la infinit, crezându-te perfect. Știu, este mai comod și mai plăcut să crezi asta, dar nu trăiești în adevăr.

Cu prietenie, Magdalena

P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest articol. 

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube : https://bit.ly/magdalenaciucaYT

TIC-TOC : http://bit.ly/3KRN1hv  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *