
Pe vremea bunicii exista această frică (mai ales în rândul femeilor), din mai multe motive : lipsă de educație, păstrarea unor relații de cuplu convenționale – supuse unor reguli și protocoale sociale, obiceiul de a dormi în camere/paturi separate, casătoriile se faceau în mare parte din interes și erau aranjate de părinți în baza unor considerente materiale, iar iubirea venea uneori după nuntă (dacă aveai noroc) 🙃 😉
În aceste condiții omul de lângă tine era aproape un necunoscut și risca să rămână așa pentru că măștile erau un must have care te protejau de multe neplăceri.
Îți vine sa crezi, sau nu, dar această frica există și în zilele noastre, având la bază alte motive. Și nu mă refer la intimitatea sexuală la care se înghesuie persoanele de toate vârstele, deși se manifestă și în acest domeniu sub denumiri ca : erotofobia (fobia de sex, de organe genitale), filemafobia (teama de sărut), haptefobia (teama de atingere), gimnofobia (teama de nuditate), etc.
Ci mă refer în special la intimitatea sub toate formele ei.
Am vorbit despre câteva forme de intimitate în articolul “În pat cu DUȘMANUL ?” aici https://magdalenaciuca.ro/in-pat-cu-dusmanul-partea-i/
și aici https://magdalenaciuca.ro/in-pat-cu-dusmanul-partea-a-2-a/
Lipsa intimității în relațiile de cuplu actuale, vine din frica de a te arăta celuilalt așa cum ești tu cel adevărat, nu numai lipsit de haine, ci, de a fi la vedere cu gândurile tale, calitățile și defectele tale, valorile tale. Din teama de a nu fi respins așa cum ești tu în realitate.
Nu este de mirare că această lipsă de intimitate bazată pe neîncredere în tine și în partener poate scurta durata unei relații. Întotdeauna cineva, dacă nu chiar amândoi, se va (vor) simți în nesiguranță și va(vor) dori să iasă din acest tip de relație superficială.
Frica de intimitate are la bază o rană mai veche, nevindecată, și reprezintă în viața actuală a acelui om o protecție contra unei posibile suferințe.
Cauzele pot fi diferite : o rană de respingere, sau chiar de abandon, resimțită în copilăria mică față de parintele de același sex, sau orice traumă prin care a trecut și îl face să păstreze o distanță pentru a nu fi rănit în prezent.
Relațiile eșuate din trecut le vede ca pe un eșec personal, nu ca pe ceva care a depins de cele două persoane implicate, iar în cazul unei persoane orgolioase aceasta va prefera să renunțe definitiv la orice relație serioasă decât să mai înregistreze încă un așa-zis eșec.
Ceea ce ignoră această persoană, este că Universul nu crează în viața lui ceva nefolositor. Acel ceva neplăcut se va repeta atâta timp cât nu și-a însușit o poziționare corectă față de o anumită lecție de viață. Și va veni mereu sub o altă formă, până când va învăța că fără iubire nu funcționează nici o relație.
Comportamentul acestei persoane poate părea ciudat în ochii celorlalți, dar nu și în ai lui/ei.
Poate inventa multe scuze și poate găsi multe defecte la cealaltă persoană, pentru a-și motiva fuga de intimitate – lucruri pe care și le-a spus de atâtea ori (sau le-a spus celor care l-au ascultat) încât este convins că are dreptate.
Am stat de vorbă cu un astfel de om care se plângea că (aproape) toate femeile “vor mai mult”, nu se mulțumesc cu ce primesc (?). Ca și cum acele femei erau defecte pentru că își doreau o relație stabilă, bazată pe angajament și implicare.
Mi-am dat seama că nu realizează, că în afară de femeile care practică această meserie de a satisface nevoile biologice ale bărbaților (contra cost) și acele femei dominate de tot felul de frici care acceptă lânga ele orice fel de bărbat, în rest toate celelalte NU vor dori să intre într-o relație cu un bărbat lipsit de sentimente.
Persoanele care fug de intimitate, disimulează foarte bine și nu îți poți da seama că de fapt nu este pregatit/ă să aibă o relație : nu știe cum să aibă o relație, nu este suficient de matur/ă emoțional pentru a avea o relație, nu este suficient de consecvent/ă pentru asta și are o lipsă acută de afecțiune de oferit…
Semnele sunt evidente : se arată încântat/ă de tine pe moment, apoi 3-4 săptămâni dispare, trimițându-ți mesaje fără importanță pe whatsapp sau mess ca și cum ai fi o cunoștință oarecare. Apoi își aduce aminte că exiști și iar vorbește ca și cum ar avea o fuziune puternică mentală și emoțională cu tine dându-ți impresia că ești o persoană importanta pentru el/ea.
Când i se pare că s-a apropiat nepermis de mult, dispare din nou învocând ocupații profesionale, în cazul în care îi reproșezi aceste dispariții ciudate.
Dacă vrei, ai să vezi adevărul, că persoana se eschivează, că nu este deschisă către intimitate (fizico-emoțională) ca și cum s-ar feri de ceva periculos.
Este posibil ca lumea din jurul tău să vadă mult mai bine decât tine, până ce te vei lămuri si tu, că acel om este doar un prădător emoțional, care vine își ia de la tine încredere în sine prin complimentele pe care i le faci și apoi dispare ca și cum nu ai mai exista. Nu primești numic durabil de la el/ea, pentru că frica de intimitate, care îl/o domină, a secat acel izvor de iubire pe care îl oferim de obicei unei persoane dragi alături de care ne dorim să fim.
Preferă și se simte în siguranță doar în relațiile superficiale, convenționale, lipsite de autenticitate și de sinceritate, bazate pe interese fără valoare, fără consistență spirituală, lipsite de emoții și sentimente de iubire … în care nu pune suflet și din care poate ieși foarte ușor.
Poți continua această relație handicaptă cu persoana în cauză dacă ai speranța nerealistă că ai puterea de a o schimba, fără acordul ei. Rezultatul va fi unul dezastruos, exact ca în cazul salvatorului care dă sfaturi ne solicitate. Adică, te vei alege doar cu niște “cucuie emoționale”.
Singura reacție normală într-o astfel de conjunctură este de a te distanța de acel om, pentru a nu-ți face rău.
Se poate vindeca o astfel de fobie ?
Da, acel om se poate vindeca cu ajutor de specialitate, sau lângă o persoană iubitoare înarmată cu multă răbdare, care îi va arăta constant că este iubit și prețuit așa cum este și că se poate deschide fizic și emoțional în siguranță. Dar BINEÎNȚELES, este nevoie să-și dorească MAI MULT decât ceea ce are în prezent, să conștientizeze că are nevoie de iubire, că viața nu se rezumă doar la a avea lucruri materiale.
Pentru că ceea ce ne rănește nu este ceea ce spune sau face celălalt ci este felul în care interpretăm ceea ce face sau spune celălalt.
Da, lupta cu orice frică este neplăcută. Dar singurul mod de a scapa de frica de intimitate este de a-ți asuma “riscul” 🥰 de a practica intimitatea în cuplu.
Succes ! 🤗
P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :