
Suntem ființe sociale și avem nevoie de comunicare, de a creea legături unii cu alții. De aceea relațiile de prietenie joacă un rol important alături de familie.
“Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi” spunea Jess C. Scott
Poate tocmai din acest motiv avem nevoie de relații sănătoase care să ne influențeze pozitiv. Reușim să avem astfel de relații dacă în selectarea prietenilor ținem cont de niște criterii care duc la creșterea nivelului de satisfacție al vieții noastre.
Cred că ai mai auzit și poate chiar ai experimentat în viața ta personală, teoria conform careia : suntem media celor 5 oameni mai importanți si apropiați din jurul nostru.
Dar, nu este doar o teorie. În 2009, New York Times a publicat un articol intitulat “Prietenii tăi sunt aceia care te îngrașă” . Și explica în ce fel îți influențează prietenii (și chiar prietenilor tăi) tot ce simți, gândești și faci.
De aceea merită să vezi ce fel de oameni sunt cei care te înconjoară, din toate punctele de vedere(fizic, spiritual, mental, financiar) ?
S-a constatat că aceștia ne influențează viața pe mai multe paliere, până la a treia generație – adică : prietenii noștrii în proporție de 45%, prietenii prietenilor noștrii în proporție de 25%, prietenii prietenilor prietenilor noștrii în proporție de 10%.
Pentru a dovedi toate astea experimentul a urmărit viețile a peste 15.000 de oameni pe parcursul a mai mult de 50 de ani.
Analiza profesorilor Nicholas Christakis și James Flower asupra acestui studiu a scos la iveală faptul că ne influențăm unii pe alții, la toate nivelurile – fizic, emoțional și mental – și că ideile pot fi tot la fel de contagioase precum virușii.
Dar, oare putem face cu ușurință alegerea prietenilor ?
Cât de vigilent poți fi, astfel încât să-ți dai seama când prezența unei persoane în viața ta te influențează în mod negativ și îți schimbă traiectoria vieții aproape pe nesimțite ?
Este foarte greu, pentru că de obicei lupul vine îmbracat în blana de miel.
Vreau să spun că de multe ori sub niște bune intenții de suprafață pot exista : convingeri limitative care te împiedică să faci anumite lucruri, semințe de neîncredere în forțele proprii care te deturnează de la proiectele tale (mai ales cele noi), valori și principii care te împiedică să evoluezi …
Inducția este un mod de a te influența și se poate produce pe două căi :
În mod subliminal – când prietenii încep să ne schimbe într-un mod nefericit sau chiar imoral, felul în care noi ne raportam la un anumit lucru. De exemplu : dacă avem prieteni care își înșeală partenerul de viață, vom considera că este firesc să o facem și noi. Asta înseamnă că începem să trăim după regulile lor, după ceea ce ei consideră ca fiind “normal”. Poate tocmai din acest motiv, este firesc ca părinții să verifice în permanență care / cine / cum sunt prietenii copiilor lor.
În mod direct – atunci când acești prieteni îți propun lucruri prin care tu ajungi într-o situație dăunătoare pentru tine. De exemplu, dacă ai prieteni supraponderali, primești propuneri de genul : “Ce alergi atât, te pregatești de maraton ? Hai să bem o bere și mâncăm niște mici” – deși este trecut de ora 22, iar tu îți doreai să iei ultima masă la ora 19.
Uneori ești virusat fără intenție, alteori te afli sub influența unor persoane care știu bine ce fac. De unde am aflat asta ? Din experiențele povestite de cei care vin în consiliere. Oamenii fac multe pentru a deține controlul asupra mediului în care trăiesc. Asta include și controlul asupra oamenilor cu care au de-a face.
Ce urmăresc ? Să le fie lor bine. Atâta timp cât tu le aduci un beneficiu, vor căuta să te mențină în acea stare în care să le dai ceea ce le trebuie.
Motivele pentru care alegem ca prieteni anumite persoane, NU sunt întotdeauna cele mai ecologice.
Avem tendința de a ne umple niște golurile interioare cu oamenii din jurul nostru. Chiar există o goană după cât mai mulți prieteni. Unii au impresia că sunt valoroși în funcție de numărul de prieteni. Este o aberație să crezi că valoarea ta este confirmată sau infirmată de așa ceva, mai ales pe rețelele de socializare.
Dar poți să fii sigur(ă) că cei care îți sunt cel mai aproape, sunt cartea ta de vizită. Pe principiul “cine se aseamănă, se adună”, oricât ai crede că ești mai presus decât ei.
Un motiv de a accepta prieteni fără prea multă evaluare, este frica de a nu rămâne singur (tu cu tine) și de a descoperii că nu ești așa cum îți dorești și cum te promovezi în afară, ceea ce ți-ar produce o dezamăgire greu de suportat. Asta te poate face să cauți compania unor persoane (de multe ori nesincere) de la care primești validare indiferent de comportamentul tău.
Foamea de validare apărută pe fondul unor pierderi dureroase – din trecut – neprocesate sănătos, ne poate face uneori să nu ne mai uităm de la cine primim această validare. Toate acele mesaje, share-uri, … trimise pe whatsapp sau facebook sunt despre nevoia de aprobare socială – fie ea și virtuală.
“Nu te teme de dușmanii care te atacă. Teme-te de prietenii care te lingușesc” spunea Dale Carnegie
Da, atâta timp cât ai lânga tine persoane care nu au o atitudine sinceră, care nu îți arată când greșești, ai toate șansele de a te crede perfect și de a nu te preocupa să îmbunătățești ceva la tine.
De ce ar fi nesinceri cu tine ? Unii pot fi deranjați dacă tu ai o gândire mai evoluată ca a lor. Și le este teamă că în aceste condiții vei părăsi cercul lor de pierde-vară.
Alții au convingerea, sinceră, că viața este făcută doar pentru plăceri animalice și atât. Atât le trebuie lor. Dar ție ?
Dacă ai să le vorbesti despre spirit, suflet, sau sentimente alese …, te vor întreaba dacă te simți bine și îți vor cere să revii la “normal”, că ai luat-o razna.
La cine renunți ? La tine, sau la o relație care nu te lasă să evoluezi ?
Întotdeauna renunți la ceea ce iubești cel mai puțin – chiar dacă declarativ susții altceva.
Câteodata alegem persoane care sunt sub nivelul nostru doar pentru ca avem o parere proastă despre noi. Alegem oameni lipsiți de principii, lipsiți de moralitate, lipsiți de suflet…, pentru că în acel moment credem ca atâta merităm.
Alteori alegem dintr-o loialitate prost înțeleasă și aplicată, într-un cuvânt păguboasă, pe motivul “păi ne cunoaștem de când eram copii, cum să renunț la …X”. Nu zice nimeni să renunți de tot la X, dar petreceți timp împreuna atât cât viața ta să NU fie influențată de a celuilalt.
Când stai în apropierea unui astfel om care nu are dorința de a trece dincolo de nevoile bazale, te afli într-o situație comodă. Nu este nici un efort să trăim la întâmplare fără un scop evolutiv. Din păcate, ceea ce nu evoluează are o perioadă scurtă de stagnare, după care urmează căderea.
John C. Maxwell spunea : “Fiecare dintre noi suntem un lift pentru cel de lângă noi, un lift care te urcă sau te coboară” în funcție de ceea ce oferă acea persoana prin propriul exemplu.
Dar, unele lifturi rămân blocate între etaje. Sunt acei oameni automulțumiți de ceea ce sunt și nu ma refer la partea materială.
Se cred superiori celorlalți pe care îi bârfesc cu plăcere, pentru că asta este activitatea lor preferată. Știți, ca băbuțele alea de la sat care se întâlnesc la poartă și “toacă mărut” pe toată lumea, un fel de breaking news al satului.
Persoanele astea NU au nerealizări. AU doar scuze și vinovați pentru ceea ce nu au reușit să facă de-a lungul vieții.
Uită-te la oamenii din jurul tău pe care i-ai ales voit (prietenii) sau nu (colegii de serviciu, șefii tăi…) și întreabă-te cum îți influențează ei viață ?
Caută acum, printre oamenii mai mult sau mai puțin cunoscuți, 3 oameni cu care ai vrea să petreci mai mult timp, să schimbi idei, să te lași inspirat de felul în care gândesc și își trăiesc viața – astfel încât să fie pentru tine lifturi care te duc în sus.
De cele mai multe ori Intuiția ne va îndemna să ne facem curat în casă, în emailuri, în agenda telefonică,… pentru a ne desprinde de energii stătute care ne țin pe loc.
Să ne ascultăm intuiția astfel încat să depistăm la ce este necesar să renunțam, ce trebuie să schimbăm în jurul nostru, dar și la noi.
Când nu ne simțim bine, cauza se află în neputinţa de a părăsi lucrurile si convingerile din trecut care ne-au făcut rău.
Această curățenie va face loc pentru alte experiențe frumoase în viața TA.
Meriți și poți mai mult !
Te îmbrățișez, Magdalena
P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :