Tu ce ai în cană ?

„Mergi cu cana ta de cafea, în mână… și dintr-o dată cineva trece… te împinge și face cafeaua să se verse peste tot

– De ce ți s-a vărsat cafeaua?

– Pentru că cineva m-a împins!

Răspuns greșit:

Ai vărsat cafeaua pentru că asta aveai în cană. Dacă ar fi fost ceai… ai fi vărsat ceai.

Orice ai în cană … este ceea ce va fi vărsat.

Deci… când viața te zguduie, (ceea ce sigur se va întâmpla ), orice ai în tine… vei vărsa.

Poți trece prin viață pretinzând că, cana ta este plină de virtuți… Dar când viața te împinge, vei vărsa ceea ce ai cu adevărat în tine.

În cele din urmă adevărul iese la iveală.

Așa că ar trebui să te întrebi pe tine însăți: ce este în cana mea? Când viața devine dificilă… ce voi vărsa? Bucurie, pace, smerenie, amărăciune, cuvinte dure, furie, răzbunare…?

Muncește pentru a-ți umple cana cu recunoștință, generozitate, iubire. Cu ce este plină cana ta… aia vei da…”

Dacă suntem atenți și la noi, dar și la cei din jur, vom vedea că așa este. Noi avem trei ipostaze :

  • 𝒄𝒆 𝒗𝒂̆𝒅 𝒄𝒆𝒊𝒍𝒂𝒍𝒕̦𝒊 𝒄𝒂̆ 𝒔𝒖𝒏𝒕𝒆𝒎
  • 𝒄𝒆 𝒄𝒓𝒆𝒅𝒆𝒎 𝒏𝒐𝒊 𝒄𝒂̆ 𝒔𝒖𝒏𝒕𝒆𝒎   
  •  𝒄𝒆 𝒂𝒎 𝒑𝒖𝒕𝒆𝒂 𝒇𝒊 𝒊̂𝒏 𝒗𝒂𝒓𝒊𝒂𝒏𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒂𝒔𝒕𝒓𝒂̆ 𝒊𝒅𝒆𝒂𝒍𝒂̆.

Înfumurații se văd și se cred în varianta lor ideală. Și se supără atunci când cineva le face oglindă cu ceea ce se vede în afară, spunând supărați eu nu sunt așa !”.

Poți spune prin cuvinte cum ești și chiar ești crezut(ă) pe moment – mai ales daca ai talent scriitoricesc. Dar toate se termină la proba contrară.

Proba contrară apare ori de câte ori nu poți păstra masca variantei ideale pe chip :

  • În interacțiunea cu persoane pe care le consideri neimportante, față de care abordezi o atitudine arogantă, critică, de desconsiderare (contrară celor la care ai un interes).
  • Atunci când, din dorința de a fi perceput(ă) mai valoroasă în comparație cu …X, îți denigrezi partenerul (de afaceri, sau de cuplu) prietenii…, ignorând logica  “ai lângă tine ceea ce poți avea la nivelul valorii tale”
  • Când glumele tale deplasate sunt acceptate doar de tine drept glume. Ceilalți percepându-le doar ca valori după care te ghidezi în viață – acele așa-numite acte ratate din psihologie, care reprezintă ferestre către inconștientul nostru și care ascund și dezvăluie în același timp dorințele noastre cele mai secrete.

Ce poți să faci ?

Poți să-ți susții (prin cuvinte meșteșugite) imaginea dorită în continuare, dar fără succes. Pentru că nu este suficient să bagi degetele în ochii celorlalți pentru ca ei să te vadă așa cum vrei tu – este nevoie să fii credibil(ă) .

Așa că, este mai bine să fii constant(ă), în orice împrejurare, cu felul în care vrei să te perceapă ceilalți.

Ia în considerare feedback-ul venit din exterior, cu atât mai mult cu cât vei întâlni foarte puțini oameni care vor dori să fie sinceri cu tine și să-ți arate unde greșești. În general oamenii tac, dar iau atitudine față de ceea ce transmiți pe total si aleg un anumit comportament fața de tine.

Apoi, acceptă-te așa cum ești în fiecare etapă a vieții, nu te da drept ceea ce nu ești. Măștile te ispitesc pentru că sunt atrăgătoare, dar sunt obositoare.

Tu ce ai în cana ta ?

În a mea sunt multe și nu întotdeauna cele mai atrăgătoare lucruri. Iar când cineva se amăgește spunându-mi că sunt un înger, o rază de lumină, … mă apuc imediat să-i demolez statuia pe care mi-o ridică.

Nu, nici nu mi-ar plăcea sa fiu așa, este o haină care nu mi se potrivește în acest moment. Și nu ar fi corect să fiu văzută așa, atâta timp cât nu am o aură de sfântă deasupra capului😄

Apoi, n-ar mai fi distractiv și aș simți ca pe o povară să fiu nevoită să mă comport doar într-un anumit fel. Parcă era și o melodie :

“Asta-s eu, n-am ce să fac

Sunt și înger, sunt și drac…”    

la care subscriu.

Scrie-mi despre ce conține cana ta, dar și ce ți-ai dori să conțină.

Te îmbrățișez, Magdalena

 P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *