Mă învârt în cerc

“Simt că mă învârt în cerc. Dau peste același gen de persoane, se repetă aceleași situații la care asist neputincios, ca un spectator și am aceeași stare nesatisfăcătoare”.

Atunci când ajungi la astfel de concluzii, te simți lipsit(ă) de noroc, ca și cum nu ai fi decât o marionetă condusă de un păpușar.

Știu că am să te dezamăgesc, dar după atâția ani de experiență profesională și cunoaștere acumulată, pot să-ți spun că tu ești atât păpușarul cât și păpușa.

De ce nu ne asumăm că suntem pe mâini bune? Ale noastre, nu ale altcuiva!

Poate am învățat în copilărie, că nu este bine să-ți asumi greșelile pentru că ești pedepsit și nu mai ești iubit. Și alegeam să mințim, dând vina pe altcineva, pentru a nu suporta consecințele.

Mai târziu, facem greșeli (ne urcăm beți la volan, ne purtăm urăt cu partenera/ul de viață, practicăm absenteismul disimulat la locul de muncă, …) și apoi ne supăram de consecințele neplăcute pe care trebuie să le suportăm.

[ Termenul de „absenteism disimulat” se referă la prezența fizică a unei persoane la muncă, dar cu o productivitate scăzută sau chiar inexistentă. Angajatul este prezent la serviciu, dar nu contribuie în mod activ la sarcinile de lucru, atribuțiile sale … stabilite de angajator ]

Ne este greu să acceptăm că responsabilitatea stării noastre ne revine nouă și o exercităm în fiecare zi, chiar și atunci când alegem să nu facem nimic.

Am vrea să găsim vinovați în afară, să-i certăm pentru ceea ce au (n-au) făcut cu viața noastră, să le cerem socoteală și să-i facem să plătească pentru că nu au avut grijă de fericirea/sănatatea/bunăstarea… noastră.

Unii chiar așa fac, se victimizează dând vina pe alții ! Și este, relativ, ușor de găsit vinovați. Dar fii sincer și privește la furia din interiorul tău, către cine este îndreptată?

În plus, uite că mai apare în calea lor câte o persoană ca mine, care le spune că ziua de mâine va fi așa cum ai pregătit-o azi, străduindu-te să nu mai repeți greșelile de ieri.

Unii spun „ am o karmă grea” dar ignoră că ei au făcut-o așa. Karma este Legea cauzei și a efectului. Și, fiecare acțiune produce o reacțiune.

Invățăturile vedice (acele invățături morale, sociale din India) vorbesc despre 3 niveluri de inteligență.

Primul nivel, când ești avertizat că acolo este un foc care arde, iar tu asculți și nu te atingi de el.

La al 2-lea nivel, experimentezi focul pe propria piele. Îl atingi, te arzi și înveți să nu-l mai atingi niciodată.

La al 3-lea nivel, te arzi încontinuu și nu înveți niciodată.

Dacă nu dăm ascultare karmei noastre, rămânem blocați la al 3-lea nivel al inteligenței și purtăm cicatricile. Unii fac o mândrie și din aceste cicatrici, din lipsă de alte realizări. Dar asta se întâmplă numai celor care ignoră că ce au învățat în trecut include informații despre felul în care ne vom simți dacă procedăm la fel.

Deseori când avem impresia că am avut ghinion în relații, adevărata problemă este că ignorăm în continuare informațiile și refuzăm să învățăm lecția karmică. Cu alte cuvinte, dacă nu înveți nimic repeți aceeași greșeală. Karma te încurajează să cântărești deciziile, motivele pentru care le-ai luat și ce ar trebui să faci diferit data viitoare.

Altfel spus, să-ți schimbi mentalitatea.

Probabil ați mai auzit de la mine de acest ciclu de formare a destinului, unde fiecare pas este susținut/influențat de cel de dinainte:

gânduri (convingeri) > vorbe > comportament > obiceiuri > caracter > destin

Orice schimbare pe care o vei face în acest lanț te va conduce către un destin diferit.

Orice zi este potrivită pentru a începe această schimbare. Și nu este nevoie să se întâmple o dramă în viața ta pentru a fi nevoit să schimbi.

Uneori este suficient să citești ceva, sau să vizionezi un videoclip care să-ți trezească această dorință de schimbare.

Mă bucur pentru cei care mi-ați scris că acele mici înregistrări (pastile psihologice, cum le numesc eu) de pe TicTok vă ajută, chiar dacă au maxim 3 minute. Printre cele mai noi postări, veți găsi :

  • Respinge cu Blândețe
  • Fă tu primul schimbarea
  • Tu în ce postura te afli
  • Cele 3 niveluri de inteligență

Aceste mini video le puteți urmări și pe YouTube, aici:

https://www.youtube.com/c/MagdalenaCiuca

Magdalena

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube : https://bit.ly/magdalenaciucaYT

TIC-TOC : http://bit.ly/3KRN1hv  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *