FĂ CURAT ÎN VIAȚA TA ! – partea a 2-a

Am primit câteva întrebări de la persoanele care au citit prima parte a acestui articol ( îl poți revedea aici : https://magdalenaciuca.ro/fa-curat-in-viata-ta/)

Cineva m-a întrebat de ce consider că neiertarea afectează starea de sănatate a celui care nu poate să ierte ?

Concluzia aceasta nu este a mea, desi mi-aș fi dorit, este a oamenilor de stiință care au făcut cercetări și au constatat că  :

  • Emoția negativă a furiei (căci oamenii ranchiunoși au o furie permanentă) elibereaza o substanta chimica ce afecteaza mușchiul inimii.
  • Oamenii care nu iartă derulează mereu aceleași gânduri (ruminație) rememorând la nesfârșit acel moment în care s-au simțit nerespectați, prejudiciați … iar asta provocă la un moment dat DEPRESIE. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organismului – NU DOAR că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli.

Dar să vedem cât este de adevărat acest “nu poate să ierte”.

Hai să fim sinceri ! Cel care nu poate ierta, de fapt nu vrea să ierte !

Persoana care a ajuns la concluzia că nu poate ierta ceva / pe cineva are niște gânduri devenite convingeri care i-au determinat acest comportament de neiertare. De fapt când spune “nu pot să iert” spune “nu vreau să renunț la convingerile mele pentru că am dreptate”.

De ce se întâmplă așa ?

Există oameni care cred cu tărie că ei sunt convingerile lor, iar a renunța la ele ar însemna : moartea / ciuntirea / dezonorarea (?) lor.

Ceea ce este profund incorect ! NOI NU SUNTEM MINTEA NOASTRĂ !

În afară de oamenii rigizi, inflexibili, orice om își poate schimba (și chiar este sănătos s-o facă) convigerile pe parcursul vieții, odata cu evoluția sa.

Schimbarea convingerilor este inevitabilă pentru orice persoană care NU se consideră atotștiutoare, care crede că poate învăța în permanență lucruri noi și folositoare, atâta timp cât trăiește.

Acea persoană știe că a-ți schimba convingerile nu este ceva rușinos.

Cel care nu iartă crede că, prin atitudinea lui severă, neînduplecată, va pedepsi și va aduce suferință celui care (este convins că) i-a greșit.

Din păcate, pentru acest om plin de îngâmfare, primul care suferă este chiar el. Acele scuze și implorări pe care le așteaptă (chiar în genunchi zic unii mai pretențioși) s-ar putea să nu apară niciodată.

Și cu cât trece timpul, este posibil să se întâmple două lucruri :

  • Cel bosumflat se bosumflă mai rău suferind din ce în ce mai mult, pentru că nu și-a convins adversarul să se umilească în fața lui cerându-i iertare.

Apar părerile de rău, pentru că revizuind situația își dă seama că a exagerat, dar nu mai găsește calea de împăcare din cauza mândriei exagerate.

Tot ce mai poate face, pentru liniștea lui sufletească, este să creadă că a avut dreptate. De aceea se agață de motivele supărării invocându-le iar și iar în gând, dar si față de oameni străini de la care așteaptă compătimire și înțelegere. Și uite așa toate acele emoții toxice pe care le derulează fac să apară boala în corp.

  • Cel pe care este bosumflat va avea la început câteva tendințe de împăcare (mai ales dacă au fost apropiați) dar în timp va lua hotărârea să păstreze distanța. Este obositor să trăiești alături de oameni atât de “sensibili”. Este ca și cum ai face în permanență slalomuri printre bibelouri.

Sensibilitatea lor provine din niște răni neconștientizate și netratate la timp, motiv pentru care se vor simți ofensați din orice, pentru că pragul lor de frustrare este foarte jos.

Ce înseamnă să ierți ?

Să renunți la reprezentările mentale care îți alimentează orgoliul și care te fac să te simți jignit, ofensat, nerespectat, mânios…

Dacă este ceva de corectat, atunci acest ceva reprezintă eroarea de gândire.

Orice lucru, persoană sau situație are o valoare pentru noi (ne place sau nu ne place) în funcție de semnificația pe care i-o dăm în mintea noastră și care poate fi diferită de a altor persoane. Această semnificație este influențată de : educația primită, cultură,  evenimente din trecut și nu în ultimul rând de gradul de evoluție personală.

Vei ști că ai iertat atunci când :

  • amintirea care te-a deranjat nu mai conține acea emoție distructivă de ranchiună-răzbunare
  • renunți să mai resuscitezi acea aminire prin rememorare – pur și simplu o lași să se stingă.

Iertarea dusă la bun sfârşit, îl prezintă pe cel iertat într-o lumină nouă, cea a acceptării şi nu cea a judecăţii.

Ce să faci ca să poți ierta ?

  • Pune-te în pielea celui care ți-a greșit și încearcă să ai o perspectivă corectă în legătură cu ce s-a întâmplat
  • Mergi în natură. Acolo este un circuit unde se dă și se primește energie.
  • Fă mișcare  – corpul are nevoie să evacueze tot ce îi este nefolositor, dar asta nu o poate face stând în casă la televizor pentru că acolo este un circuit vibrațional închis.
  • Evită starea de izolare  și nu respinge ajutorul celorlați, sau : o nouă carieră, o nouă relație… pentru că rămâi cablat la un eveniment care nu mai există. Iar asta te face să nu mai primești ceea ce există în prezent
  • Fii conștient de faptul că nu ești perfect, la fel nici ceilalți. DECI NU mai avea AȘTEPTĂRI DE LA ALȚII ca să fii în armonie cu tine însuți și cu toata lumea.
  • Lecția karmică pe care ai primit-o este o lecție solicitată de spiritual tău și atât,  Dar tu nu ești acea lecție – ea face parte din traseul/evolutia ta și nu te limitează în ceea ce vrei să devii. Având această perspectivă asupra întâmplărilor vei reuși sa rupi cercul : rememorare > furie > rememorare > furie
  • Și nu în ultimul rând „ Poartă-te cu ceilalți, cum ai vrea sa se poarte ei cu tine”. Nu ai greșit niciodată ?

Cum ar fi ca pentru fiecare greșeală a ta (acasă, la serviciu, în societate…) să fii pedepsit pe viață, făra drept de apel. Cum ar fi ca cineva la care ții foarte mult, să îți întoarca spatele definitiv pentru că i-ai greșit cu ceva.

Știu că ți-am scris puțin cam mult și este posibil ca atenția ta să-și piardă concentrarea. De aceea, ma opresc aici și te rog să mai ai puțină răbdare până îți voi trimite partea a 3-a a acestui articol.

Aceasta va conține :

–  Acatist de iertare

–  Ritual de iertare

–  Cele trei direcții de iertare

Pănă atunci te îmbrățisez și aștept întrebările sau comentariile tale.

Cu drag, Magdalena

 P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *