FĂ CURAT ÎN VIAȚA TA !

În familia mea exista obiceiul de a face curațenie generală, cel puțin, de Paște și de Crăciun.

În acele momente dădeai atenție tuturor locurilor din casa, mai ales cele mai greu accesibile unde ar fi putut sa se adune mai mult praf.

Mi-am dat seama că acest obicei este bine să-l extind și în alte direcții. Să fac curat, din cand in cand (nu doar de doua ori pe an) în fiecare domeniu al vieții. De aceea revizuiesc, îmbunătățesc, schimb, renunț…la : obiceiuri, valori, relații…care nu mai corespund cu cine sunt în prezent, cu nevoile mele de acum.

M-am gandit, că venirea primăverii, poate fi un moment potrivit pentru a împartași cu tine acest obicei.

I-ați câteva minute (sau mai mult) pentru a petrece cu tine, singur, în tăcere.

Întreabă-te sincer, cât de mulțumit ești de ceea ce se întâmplă în acest moment în viața ta.

Am observat că pentru unii oameni, a păstra lucruri nefolositoare se referă nu numai la obiectele de prin casă ci și la anumite obiceiuri, emoții sau convingeri toxice pe care le-au adoptat în timp.

În această perioadă a anului, în preajma sărbătorilor de Paște, ni se reamintește foarte des să fim plini de bunătate, generozitate, iubire …

Toate acestea sunt sentimente înnălțătoare, dar cum le putem face loc în inima noastră când acolo găzduim ranchiună, critică și autocritică, mânie, aroganță, dorință de răzbunare… ?

Este ca și cum ai vrea să torni un vin vechi, de bună calitate, într-un vas murdar. În mod sigur gustul extraordinar al acelui vin va fi anulat și în scurt timp se va transforma într-o poșircă.

Și nu întâmplator multe dintre emoțiile distructive enumerate mai sus, își au rădacina în NEIERTARE.

Cât de importantă este iertarea ?

Iată ce spune Dumitru Constantin Dulcan :

„ Din punct de vedere spiritual, iertarea  înseamnă pace şi armonie.

Din punct de vedere ștințific, știți ce înseamnă Iertare?

Înseamnă pur și simplu modificări la nivelul ADN ului, adică al fundamentului nostru genetic. Înseamnă ștergerea programului patologic (modelul patologic de boală).

Prin Iertare, la nivelul ADN ului, modelul negativ este pur și simplu șters și se instalează în corp o bună chimie și un echilibru energetic. E fantastic, e pur și simplu ca resetarea unui computer. Asta nu se poate șterge decât prin Iertare. Mai simplu spus: vrei să îți vindeci o boală gravă? Împacă-te cu toți cei care te urăsc!

Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii, să rămânem conştienţi că fiecare minut de suferinţă, sau stres, ia din viaţa celulei noastre”

Eu cunosc persoane care fac din neiertare un motiv de mândrie, care au întrerupt relațiile cu membrii ai familiei lor de ani de zile și promit cu înverșunare că nu îi vor ierta „nici în mormânt”.

Am văzut căsatorii destrămate tot din motive de neiertare, dând amploare unor fapte mărunte care au ajuns să fie ridicate la rang de dramă.

Dacă stai sa analizezi motivele acestor neiertări, vei descoperi niște cauze nesemnificative, aș zice puerile dacă nu ar fi atât de nocive asupra sănătății, mai ales a celui care nu poate ierta.

De ce nu iartă acești oameni ?

Din cauza ORGOLIULUI care se alimentează dintr-o indignare morală falsă.

Pentru că se cred perfecți, superiori, fără de greșeală (Susțin că nu fac acele greșeli. Dar fac altele), iar asta îi împiedică să vadă pretențiile exagerate pe care le au vis-a`-vis de ceilalți, dar mai puțin față de propria persoană. Ai auzit astfel de comentarii :

– „Cum a putut să-mi vorbească așa tocmai mie ?”

– „ Cum își permite să facă astfel de glume cu mine ? ”

Întotdeauna există o buna intenție în spatele fiecărui incident de acest fel, dar este nevoie să vrei să-l vezi și să-l accepți, dacă te lasă ORGOLIUL.

Totul se petrece cu o anumită semnificație și poate n-ar fi rău să analizezi cu ce ai contribuit tu la acea situație.

Dacă ar fi să dau ascultare celor mai înțelepți decât mine, din punct de vedere spiritual, tot ceea ce petrecem în acest plan fizic ca experiență este privit dintr-o perspectivă mai înaltă, ca fiind în ordine Divină și reprezintă pentru noi o oportunitate de-a învața și de-a ne extinde conștiința – de a ne șlefui.

Dacă te interesează subiectul te rog să-mi scrii. Data viitoare îți voi vorbi despre  :

  • Ce înseamna sa ierți ?
  • Când știm ca am iertat ?
  • Ce să faci ca să poți ierta ?
  • Ritual de iertare
  • Cele trei direcții de iertare

Cu drag, Magdalena

 P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

4 thoughts on “FĂ CURAT ÎN VIAȚA TA !”

  1. Incepem curatenia de primavara, in gradina, in casa si in suflet. Incepem cu greblatul, periatul si iertatul. Spor la lucru! Va multumesc mult

    1. Cu drag, Ada ! Mă bucur că ești ești de acord cu mine. Știu că este greu, dar stai pe aproape că voi reveni în curând cu niște idei care îți vor ușura munca. Hai, să avem spor la curățenie ! 🤗💝

        1. Marilena poate părea greu, din lipsă de antrenament.
          Dacă ai carnet de conducere auto cred că poți face o diferență între felul relaxat în care conduci acum și cât de greu ți se părea la început în primele zile când trebuia să ții cont de atâtea : să vezi semnele de circulație de pe drum, să fii atentă la ceilalți participanti la trafic, la pietoni,oglinda retrovizoare….
          Dacă am face o comparație, igiena emoțională funcționează la fel ca cea fizică, nu dureză dacă nu este făcută ori de câte ori este necesar. Nu te poți spăla într-o zi și să rămâi curat tot anul 😊. Apoi, fiecare poate să trăiască așa cum își dorește : pe pilot automat sau făcând alegerile potrivite cu efortul necesar corespunzător.
          Rezultatele vor fi pe măsură și ar fi aiurea ca acești oameni care trăiesc la întâmplare să mai dea vina pe alții pentru neîmplinirile din viața lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *