Excrocii sentimentali

Uneori  chiar glumim pe seama acestei definiții, pentru că ni se pare mai puțin grav atunci când după excroc apare cuvântul „sentimental”

Din păcate devenim, dintr-o dată mai indulgenți atunci cand ne închipuim că în spatele unor acțiuni stau niște sentimente. Unii spun : “ Hei, a mințit pentru ca a vrut să impresioneze persoana de care s-a îndragostit…”

Eu nu aș lua-o chiar așa de usor. Excrocul tot excroc este și nu face nimic gratuit, întotdeauna are ceva de caștigat păgubind pe cel care-l crede.

Cel păcălit are de fapt doua pagube :

– A dăruit ceva care în condiții normale, de sinceritate, nu ar fi făcut-o. Deci o paguba produsă prin înșelatorie.

– A doua pagubă este emoțională – de pierdere a încrederii în sine și în oameni. Iar această pagubă este mult mai gravă, pentru că îi va influența acțiunile viitoare.

Sunt unii oameni care, ani de-a randul, încă derulează gânduri negative și se autoinvinuiesc pentru că s-au lasat înșelați. Nu au liniște și uneori nutresc gânduri de răzbunare.

Din pacate, efectele răzbunării le resimt cei care urmeaza dupa excroc, pentru că persoana odata păcălită “sulfă și în iaurt”.

Dar fără folos. Supervigilența din prezent nu poate compensa naivitatea din trecut.

Nu am de gând să vorbesc despre toate tipurile de excroci sentimentali, ar fi prea mult de scris.

Azi vreau să aduc în atenția doamnelor de pe internet un anumit gen de excroc.

Povestea pe care ți-o spune acest individ este foarte bine ticluită, astfel încât îți trezeste un amestec de : admirație, compasiune și chiar interesul de a-l cunoaște.

Fisura acestei povești este una singură. Dupa ce a fost atât de bine ticluită, încât să pară credibilă, povestea a fost împrumutată / utilizată (în cele mai mici amănunte), de sute de ori de diferite persoane. Eu am primit-o de peste 20 de ori până acum.

Cu mici modificari povestea sună cam așa :

– persoana este american, lucrează în armată (de obicei cu grad de general), a facut parte din trupele speciale din Afganistan în cadrul sistemului NATO

– parinții i-au murit cand era copil

– este vaduv – soția a murit de cancer (aici fiecare dintre acești șarlatani își alege tipul de cancer preferat)

– are o fetița (de obicei este adolescentă sau preadolescentă), care este crescută la un internat, în grija Guvernului

– este credincios și nu vede ca fiind o problemă atunci cand partenerii sunt de religii diferite. Deoarece este vorba despre un singur Dumnezeu. Etc….

Până la alegerile din America, mulți dintre aceștia postau în cronologia lor poze în care dadeau mâna cu Obama. Să mori de râs, nu alta.

Furtul de identitate este la moda pe facebook. Odata am primit o abordare de genul ăsta de la cineva care și-a pus poza lui Halit Ergenç, actorul principal din „Suleyman Magnificul”.

Mda, n-a ales rău poza. Dar pentru ca a recurs la așa ceva îmi închipui că nu prea se simte bine în pielea lui. Și, sincer, îmi pare rau.

Poate că vă puneti întrebarea : “Ce se poate întampla rau ?”.

Păi, de exemplu, eu am primit o invitație, să-l vizitez în orașul lui, că îmi dă el bani de drum. Asta așa, după două mesaje în care vorbea singur ca televizorul, făra să-l întreb ceva. Cică fiica, lui arde de nerabdare să mă cunoască. Trosc, pleosc !🤣

Poate gândesc eu greșit și nu prea am încredere în iubirile astea virtuale, dar singurul lucru care mi-a venit în minte a fost aceasta înregistrare video :

Până la urmă fiecare crede în ce vrea. Dar românul are o vorbă : „ paza bună trece primejdia rea”

Cu drag, Magdalena

 P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube:

7 thoughts on “Excrocii sentimentali”

 1. Surprinzator acest articol.
  Tre’ sa recunosc ca nu ma asteptam sa postezi despre escrocii sentimentali, Magda 🙂

  Va mai amintiti de simpaticul ‘maitre Temistocle’ din ‘Asta seara dansam in familie’? Filmul acela din anii ’70 ne incanta si acum pe multi dintre noi, ca si BD-urile dealtfel.
  Desi elegant, rafinat si flexibil (se adapta rapid tuturor circumstantelor), daca ar fi ‘profesat’ in ziua de azi ‘maitre’ nu ar fi avut cine stie ce sanse cu ‘studiile’ sale.
  Ar fi fot mult prea…soft.
  De ce?
  Pai….fiecare epoca cu personajele ei, respectiv escrocii ei si metodele folosite.
  Iata, jefuirea victimelor se practica altfel acum, de la sentiment trecandu.se rapid la constrangeri si violente, si fara sentimentalisme inutile.

  Din fericire, daca se poate spune asa, numai anumite femei sunt vulnerabile la aceste metode.
  Personal consider ca femeile cu un anumit grad de educatie (si ceva experienta de viata in plus) rareori cad prada unor astfel de escroci, mai mult sau mai putin….. generali, he, he.

  In acelasi timp, conditiile sociale actuale sunt un teren fertil pt astfel de practici, mai ales in tarile din Est.
  In Ro saracia, lipsa de perspective generata de incapacitatea guvernantilor actuali de a oferi solutii benefice pt aceasta tarisoara umilita si amarata, mirajul unui trai mai bun intr.o tara din ‘afara’, toate acestea mentin perpetuarea acestei meserii murdare.

  Pai si educatia? Offf, mai bine nu mai vorbim, e un subiect mult prea trist.

  Concluzia: escrocheria sentimentala contemporana este o ‘meserie’ alimentata de actualele conditiile sociale.

 2. Mulțumesc Victor ! Dacă nu aș fi trecut prin aceste corspondențe mai mult sau mai puțin amuzante probabil nu aș fi scris.
  Îmi amintesc că la un moment dat chiar i-am scris unuia dintre acești „îndrăgostiți virtuali” că povestea lui am mai primit-o și de la o altă persoană și l-am întrebat dacă toți americanii sunt lipsiți de imaginație, de s-au apucat să copieze unul de la altul.
  Să nu crezi ca s-a simțit ofensat. Drept răspuns mi-a trimis episodul 2 din poveste, care nu avea nici o legătură cu ce am zis eu.
  Am scris despre subiectul acesta, de teama ca nu cumva cineva care își cauta „sufletul pereche” cu disprerare și speranță să nu cadă în plasa acestor mizerabili.
  Atunci când îți dai voie să crezi / să visezi că în spatele acelei povești frumoase se poate afla chiar bărbatul visurilor tale, totul curge foarte ușor și ești atrasă într-un scenariu scris cu multa dibăcie de către cineva – care în mod sigur are și variante disponibile de adaptat în funcție de cazul în speță.
  Iar pentru a te feri de capcana asta nu-ți sunt de folos studiile, educația, inteligența… pentru că imaginația le pune la pământ pe toate astea și alege din realitatea înconjuratoare doar ce vrea.
  Mi-ar fi plăcut să știu dacă printre miile de abonate există cineva care a fost abordată în felul acesta. Poate că pentru unele, am venit prea târziu cu acest articol…

  1. Hmmm…..desi nu sunt un feminist, intotdeauna am crezut ca femeile sunt mult mai rationale decat barbatii, mai ales in anumite momente cheie.
   Expresia ‘o femeie isi poate pierde inima, dar nu si capul’ mi se pare elocventa in acest sens.

   1. Ar fi nedrept să atribui mai multă credulitate (naivitate) unuia dintre sexe.
    Apoi, nu știu dacă este chiar o calitate să fii mai rațional. Cred că este benefic să fim undeva la mijloc și să evitam extremele, adica nici prea rațional, dar nici prea idealist.
    Altfel spus : “urmează-ți inima, dar ia si creierul cu tine”.
    Până la urmă harta mentală proprie influențează convingerile (valorile) persoanale, care la rândul lor, aceste convingeri vor determina acțiunile în viață.
    O femeie care are printre valorile ei că : un bărbat care cere bani de la parteneră / prietenă … nu valorează nici cât o ceapă degerată (pentru că nu are atitudinea, demnitatea, maturitatea și respectul pe care ți-l transmite un bărbat adevărat – capabil să se întrețină singur) în mod sigur nu va da bani iubitului ei virtual pe care nu l-a întâlnit niciodată (așa cum mi s-a povestit). Nici măcar ÎN NUMELE IUBIRII.
    Sau, tocmai ÎN NUMELE ADEVĂRATEI IUBIRI – care nu are nevoie de astfel de dovezi.
    Ba mai mult, este un semnal sigur că trebuie să iasă din acea relație pâna nu este prea târziu.

    1. Corect, de acord 100%! Un barbat adevarat nu va cere niciodata bani de la partenera/iubita sa. Este sub demnitatea sa, si sub ceea ce reprezinta conceptul de barbat.
     El va oferi afectiune, sprijin, protectie si atentie femeii de langa el fara a solicita recompense materiale.

 3. Victor, mă bucur că mai există bărbați ca tine, într-o lume în care masculinitatea suferă niște modificări, alunecari, către efeminare, atât în aspect cât si în caracter.
  Felicitări părinților tăi că au știut să-ți transmită prin educație, bazele sănătoase ale viitorului bărbat, pe care, bineînțeles, le-ai șlefuit la maturitate. 👏
  Și nu în ultimul rând, felicitări partenerei tale că a știut pe cine să aleagă în călătoria vieții ! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *