Ce spune corpul tău ?

Privim oamenii pe care îi întâlnim pe stradă și fără a știi prea multe despre ei, ne putem da seama de nivelul lor de mulțumire (fericire) din postura corpului, lumina din priviri, mișcările brațelor în timp ce vorbesc…

Dacă starea noastră interioară este citită atât de ușor din exterior, ne punem întrebarea : nu cumva pornind de la exterior am putea influența interiorul, adică ceea ce simțim ?

Amy Cuddy, psiholog social și profesor la Harvard împreună cu Dana Carney psofesor la Universitatea California, Barkeley, au efectualt un studiu pe 66 de studenți.

Au descoperit că : mișcările exuberante, posturile de putere cum ar fi brațele ridicate deasupra capului (ca atunci când spectatorii din tribună se bucură la marcarea unui gol pe teren) produc schimbări hormonale prin creșterea testosteronului și reducerea cortizoluluihormonul stresului.

Dr. Cuddy spune : „schimbă-ți gândurile și-ți vei modifica și comportamentul; schimbă-ți comportamentul și vei avea alte rezultate”.

Îmi amintesc acum de cursul de sculptoplastică pe care l-am făcut cu ceva timp în urmă.

Aveam momente în care ni se cerea să fim atente la senzațiile resimțite în corp când facem anumite mișcări.

Una dintre aceste mișcări era :

  • sări cu brațele deschise deasupra capului scoțând un strigăt de bucurie (Ha). Făceam această săritură cu desprindere de sol de cel puțin trei ori.

Am observat că indiferent de starea de spirit pe care o aveam la începutul exercițiului, după ce făceam această săritură eram veselă, bucuroasă ca un copil, simțind o înviorare în tot corpul.

Încearcă și tu ! Fă acest exercițiu ori de câte ori simți că îți scade încrederea în propriile puteri, când ești epuizat(ă) de atâtea gânduri negative sau de griji.

Este eficient mai ales dacă te încearcă o depresie și nu ai chef nici să te dai jos din pat. Treci peste lipsa de chef – specifică depresiei – și fă exercițiul. Este de preferat decât să devii dependent(ă) de medicamentele de la psihiatru.

Pașii sunt următorii :

  • Ridică-te de pe scaun, sau din pat – dacă nu ești deja în picioare
  • Îndreaptă-ți postura și deschide-ți larg pieptul
  • Fă câteva respirații ample și complete
  • Sări de câteva ori, scoțând sunetul „Ha” , așa cum am explicat mai sus.

Și ca să fie și mai distractiv și totodată mai eficient, după ce ai terminat de sărit apleacă-te puțin în față și începe să boxezi cu mâinile spre pământ (scoțând sunetele Ha, Ha, Ha…) ca și cum ai vrea să înghesui în pământ tot ce nu îți trebuie : frici, gânduri negative, mânie, frustrare, tristețe…

Ei, cum te simți acum ?

Scrie-mi câteva impresii după ce faci exercițiul.

Cu drag, Magdalena

 P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *