Oare mai există vreo speranță ?

(partea 1-a)

Nu de puține ori, oamenii care vin la cabinet, singuri sau în cuplu, îmi (își) pun aceasta întrebare.

Și, invariabil, le dau același răspuns : “DA”, există speranță.

După acest DA hotărât urmează neapărat condiția : ca ambii parteneri să-și dorească acest lucru.

Poate vi se pare inutil să pun această condiție, dar, am observat că nu întotdeauna dorințele celor doi parteneri ajunși la consiliere, coincid.

Este adevărat, această constatare apare abia după ce adevăratul motiv este devoalat și ambii iau la cunoștință (poate pentru prima dată), ce scrie în “agenda ascunsă” a celuilalt – dincolo de intențiile bune declarate la suprafață.

De ce se pierde iubirea, de ce se despart cuplurile ?

Îndrăznesc să spun că iubirea nu se pierde. Nu are cum să se piardă ceva care de fapt nu a existat la început. Pentru că, de fapt, nu IUBIREA stă la baza formării celor mai multe căsătorii.

Iată doar câteva din adevăratele motive :

  • Frica de singurătate
  • Motive materiale, un trai mai bun favorizat de această comuniune
  • Presiunea socială sau din familia de origine – care te vrea căsătorit
  • Obținerea unui statut social superior (prin transfer de valoare fals)
  • Pentru a scăpa de treburi casnice și a obține favoruri sexuale facil și gratuit. Nu râdeți, motivul asta mi l-au furnizat câțiva bărbații.
  • Pentru a stârni invidie în alții (dacă admirația personală nu reușește) prin alegerea partenerului / partenerei pe criterii de frumusețe fizică sau bogăție. Da, pentru mulți părerea celorlalți contează atât de mult încât uită că între patru pereți vor suporta singuri partea mai puțin vizibilă și mai puțin atrăgatoare a celui/celei pe care l-au/au ales/o.

Dar chiar și așa, aceste motive care au stat la baza intrării în căsătorie (sau altele la fel de păguboase) NU ar fi suficiente pentru destramarea relației, dacă nu s-ar ivi altele mai grave.

În definitiv, nevoile noastre ( că suntem bărbat sau femeie) sunt asemănătoare.

Ce îți doresti cu adevărat să primești într-un cuplu ?

  • Să iubești și sa fi iubit așa cum ești, NU cum și-ar dori partenerul să fii
  • Să fi valorizat, să ai sentimentul ca ești important pentru celălalt
  • Să poți comunica liber orice părere făra teama că vei fi criticat, dezprobat, ironizat
  • Să ai un timp și un spațiu personal, pe lânga cel comun
  • Să poti spera și visa că mâine o sa fie mai bine = nevoia de a fi optimist
  • Să poți avea un cuvânt în a influența și a modifica lucrurile care privesc cuplul (și pe tine implicit)

Toate astea eu le traduc prin :

  • Respect
  • Prietenie
  • Dorința (dovedită cu fapte) de a construi o Relație Trainică și Frumoasă

După cum vedeți nu am pus iubirea pe primul loc, ca o condiție exclusivă.

Dar, fiți siguri, acolo unde există IUBIRE ADEVĂRATĂ, aceste 3 condiții sunt îndeplinite.

De multe ori intrăm în căsătorie fără să spunem celuilalt ce așteptări avem, presupunând că își dorește ceea ce ne dorim și noi.

Intrăm nepregătiți, sau pregătiți necorespunzător de către oamenii din preajma noastră (familie, prieteni, colegi de serviciu…) conform obiceiurilor și regulilor existente în cuplurile lor.

Unele fete primesc indicații “prețioase” chiar de la mama lor : “calcă-l mamă pe picior în biserică, ca să-l ai sub papuc toată viața”. Aș întreba-o pe această mamă DE CE ? “ Îți dorești lângă fiica ta un pămpălău, un bărbat marionetă imatur, lipsit de inițiativă și de coloana vertebrală ? Crezi că va fi fericită lângă el ? ”

Doar o mamă cu o nevoie de control imensă, nesătisfăcută, îi poate insufla fiicei sale o convingere atât de nocivă despre bărbat și despre căsătorie.

Dar, chiar si fără această regulă transmisa verbal, tinerii intră în cuplu cu niște influențe  transmise mai mult sau mai puțin vizibil de familia de origine.

Află, fără voia lor, despre ceea ce înseamnă o căsătorie, care este rolul bărbatului și al femeii. Pur și simplu din exemplele la care au asistat, începând din copilărie și până la maturitate.

După mine, căsătoria celor doi nu trebuie să semene nici cu cea a părinților lui, nici cu cea a părinților ei. Relația de cuplu este bine să existe așa cum și-o doresc cei doi, fără a se supune regulilor sugerate sau impuse de alții.

Dar, haideți sa analizăm ce poate aduce nefericire în relația de cuplu, astfel încât să se dorescă separarea.

Am vorbit mai devreme despre cele trei ingrediente necesare pentru a merge mai departe, chiar dacă la început nu este vorba de o mare iubire : Respect, Prietenie, Dorința (dovedită cu fapte) de a construi o Relație Trainică și Frumoasă

Respectul

Este necesar în orice fel de relație : profesională, de prietenie, de iubire…Nu poți avea o relație armonioasă cu cineva care prin tot ce face și spune :

  • Te consideră inferior, arătându-ți acest lucru atât în intimitatea căminului cât și în fața persoanelor străine
  • Nu îți respectă realizările și obiectivele de viață
  • Te compară cu persoane față de care nu are stimă si respect
  • În anumite împrejurări ia decizii pentru amândoi fără să-ți ceară părerea (petrecerea concediului, comanda la restaurant, participarea la evenimente …)
  • În multe situații promite și nu se ține de cuvânt, considerând că ai o atitudine prea rigidă și prea pretențioasă,etc.

Prietenia

Am văzut multe cupluri în care prietenia nu numai că lipsește cu desăvârșire, dar, după felul în care se poartă unul cu celălalt îți pui întrebarea dacă nu cumva se dușmănesc. Lipsa prieteniei se vede atunci când : 

  • Nu te susține, ba mai mult, te sabotează descurajându-te, ori de câte ori ai un proiect profesional/personal important. Să fie, oare, o invidie scăpată de sub control ?
  • Divulgă secrete care privesc cuplul, unor persoane mai mult sau mai puțin străine (familie, colegi de serviciu, prieteni…) punând în pericol intimitatea și coeziunea cuplului
  • Încearcă să rezolve problemele care țin de intimitatea cuplului cu persoane străine,  preluînd si punând în aplicare sfaturile acestora – dar omite să facă acest lucru cu persoana lângă care trăiește
  • Ajută cu bani alte persoane (familia de origine, prieteni…) din fondul comun, fără să-ți ceară părerea
  • Te critică în public, încercând să stârnească amuzamentul și să câștige simpatia celor de față, prin ironiile care ți le adresează. Această atitudine poate fi încadrată la fel de bine și la lipsa de Respect. Oare, în deșteptăcinea aceea minima pe care o posedă nu-și dă seama că face  “mișto” de propria persoană, pentru ca nu a făcut o alegere mai bună ?

Dorința (dovedită cu fapte) de a construi o Relație Trainică și Frumoasă

Atât timp cât există dorința de a creşte împreună, ca un organism unitar, cei doi pot avea o relație frumoasă și de durată. Din păcate, simplele vorbe prin care emit această dorință nu sunt suținute prin fapte.

Iar faptele care dovedesc contrariul sunt cele enumerate mai sus, unde am vorbit despre lipsa de Respect și lipsa de Prietenie.

Dar la acelea mai putem adauga :

  • Evitarea unei comunicări adevărate, în care fiecare să  poată spune deschis ce anume îl nemulțumește în relație
  • Pretenția absurda că celălalt trebuie să-i cunoască dorințele, fără a mai fi necesar să le comunice
  • Pretenția nerealistă că celălalt trebuie să-l facă fericit și să-i îndeplinesca toate dorințele, că  “deh, așa face o jumatate adevărată”
  • Părăsirea căsătoriei prea repede, dovedind o lipsă de interes în a rămâne. Actiune asta pripită are la bază o imaturitate emoțională. Doar copii se bosumflă când ceva nu este așa cum vor ei și își aruncă imediat jucaria, fără a se mai gândi dacă i-ar mai putea fi de folos.

Lista rămâne deschisă, dar cred că pentru azi ți-am pus la încercare suficient de mult atenția. Așa că, în cazul în care vrei sa afli mai multe despre acest subiect, îți dau întâlnire și mâine pentru partea a 2-a.

Te îmbrățișez cu drag, Magdalena

P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *