Am o admirație specială față de abonații site-ului meu care arată interes pentru cunoaștere. De aceea m-am gândit să fac puțină lumină în acest subiect.
Ce este inteligența ? Dacă vorbim la modul general despre inteligență, putem defini acest termen ca fiind capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior.
Dar, dacă veți pune această întrebare mai multor persoane, veți observa că răspunsurile lor sunt diferite pentru că au o doză de subiectivitate. Avem tendința de a scoate în evidență și a prețui acea formă de inteligență în care ne simțim cel mai confortabil, pentru că o avem mai dezvoltată.
Din păcate, având o astfel de atitudine putem nedreptăți pe cei din jurul nostru, dacă ne aventurăm să-i catalogăm după cât de „deștepți” credem că suntem noi, sau după genul de inteligență care ne definește.
De ce avem această tendință ?
Pentru că din când în când ego-ul nostru are nevoie, pentru a supraviețui, să contruiască aceasta iluzie ca suntem superiori altora. Și asta doar pentru că am reținut o cantitate enormă de informație dintr-un domeniu care, în mare parte, nu ne folosește.
Profesorul Howard Gardner ne-a oferit un mod aparte de a privi inteligența, susținând în cartea sa “Frames of Mind” din 1983, că există 7 forme de inteigență. La aceste forme de inteligență a adăugat ulterior încă două :
Inteligenţa verbală/lingvistică
Ai să observi acest gen de inteligență la cei care citesc mai mult decât majoritatea oamenilor. Au talentul de a-și exprima ușor și cursiv gândurile, verbal sau în scris, folosesc jocuri de cuvinte făcându-se plăcuți prin talentul de a povesti, de cele mai multe ori cu umor.
Îi întâlnești cu precădere printre scriitori, poeți, sau în alte profesii care folosesc această abilitate precum : avocați, jurnaliști, psihologi.
Inteligenţa logică/matematică (rațională)
O au, de obicei, acele persoane care folosesc foarte mult logica, capacitatea de a elabora raționamente, de a folosi scheme și cifre, punând mare preț pe eficiență și folosind îndeosebi logica. Au o gândire deductivă și inductivă, întâlnidu-i mai des în profesii ca : matematicieni, fizicieni, contabili.
Inteligenţa muzicală/ritmică
Persoanele înzestrate cu această inteligență au o sensibilitate aparte în a recunoaște și a reproduce ritmul, tonalitatea muzicală, pe care oamenii obișnuiți nu le pot distinge.
Îi poți întâlni printre muzicieni, compozitori, cântăreți, dirijori, sau pur și simplu melomani – ascultători fideli, pasionați de concerte.
Inteligenţa vizuală/spaţială
Este deținută în special de arhitecți, piloți, navigatori pe mare, pictori, sculptori și se referă la capacitatea de a imagina în spațiu, de a percepe culori și de a transpune acțiunile în imagini, de a vdedea mental în spațiu.
Inteligenţa naturalistă
Este genul de inteligență ce se regăseste în rândul persoanelor care respectă natura, știu sa trăiască în simbioză cu ea, pentru ca au curiozitatea și capacitatea de a cunoaște multe amănunte din viața plantelor și a animalelor. Își aleg de obicei profesii ca : biolog, botanist, agricultor.
Inteligenţa corporală/kinestezică
Persoanele care dețin această inteligență au capacitatea de a se exprima cu ajutorul corpului și îi putem găsi în rândul sportivilor, balerinilor, dansatorilor, artiști de pantomimă și/sau în general în profesii care țin de îndemânare manuală (ceasornicar, bijutier, chirurg).
Sunt sigură că ați întâlnit astfel de oameni (în domeniul artistic sau în celelalte profesii enumerate) și nu de puține ori ați fost impresionați de ceea ce pot realiza cu această calitate a lor.
Inteligenţa intrapersonală
Sunt persoanele care au capacitatea de a se cunoaște, de a-și descoperi punctele forte si punctele slabe ale personalității lor, își înțeleg emoțiile și acționează în consecință, se autoevaluează permanent și își impun disciplină. Își pot dezvolta continuu această capacitate și prin practicarea meditației.
Inteligenţa interpersonală
Au capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți, stabilind contacte relativ ușor. Sunt buni organizatori, le place munca în echipă, știu să asculte, să empatizeze cu ceilalți și să aplaneze conflictele. Îsi aleg de obicei profesii ca : mediatori, educatori, negociatori, psihologi, politicieni.
Inteligenţa spirituală
Aceste persoane au capacitatea de a-și pune întrebări și a căuta răspunsuri la subiecte profunde legate de sensul vieții și al morții.
……………..
În afară de formele de inteligență menționate mai sus, mai există si alte forme de inteligență care au captat atenția specialiștilor și pe măsura ce au fost studiate, au fost explicate în diferite scrieri.
Una dintre cele mai renumite lucrări de acest gen este cartea Inteligența emotională scrisă de Daniel Goleman. El susține că inteligența emoțională (EQ) reprezintă 67% din abilitățile necesare unui lider pentru a face performanță și contează de doua ori mai mult în comparație cu necesarul de cunoștințe tehnice (IQ).
Inteligența emotională
Reprezintă capacitatea de a recunoaște atât emoțiile personale cât și ale celorlalți, de a controla emoțiile personale astfel încât să poți gestiona într-un mod eficient și empatic relațiile cu ceilalți.
Care formă de inteligență este mai importantă ?
Toate sunt la fel de importante. Mai bine spus, este ideal să deții și să-ți antrenezi inteligența necesară pentru domeniul în care îți desfășori activitatea profesională, altfel nu vei fi eficient în acel domeniu și nu vei face performanță.
Susțin totuși, cu multa căldură, că o doză mai mare de inteligență emoțională este bine venită, indiferent de meseria pe care o practici. Aceasta (va) face totdeauna diferența dintre doi oameni care au același nivel de pregătire teoretică și practică, va avea totdeauna un cuvânt decisiv de alegere în cazul unui concurs, al unui interviu de angajare sau al unui examen de capacitate.
A știi ce să spui, când și cui să spui, să te comporți adecvat în anumite circumstanțe, este o dovadă de inteligență emoțională și va fi totdeauna observată și apreciată.
Ceea ce vreau să adaug la finalul acestui articol, este de fapt un îndemn la a respecta calitățile fiecărei persoane în parte. Fiecare dintre noi deținem o porție mai mare dintr-un anumit gen de inteligență și suntem deficitari în altele. Nu putem fi excelenți în toate.
Albert Einstein spunea : “Toți suntem genii. Însă, dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept.”.
Este nedrept să râdem de cei care nu sunt asemeni nouă și să-i desconsiderăm doar pentru ca nu dețin același gen de inteligență. Și asta, pentru simplul fapt că toți suntem valoroși, unici și de neînlocuit în acest Univers.
Apoi, din momentul în care suntem capabili să renunțăm la iluzia deșteptăciunii și ne dăm voie să învățăm din toate sursele posibile, vom realiza cât de multe lucruri nu știm, de fapt.
Doar mințile ignorante cred că știu totul.
Mințile luminate nu se opresc niciodată din învățat.
Cu drag, Magdalena
P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :