O greșeală binevenită

Greșeala a fost că sistemul de automatizare a trimis articolul meu “ Corpul îți vorbește”, de două ori și pentru asta îmi cer scuze față de tine.

De ce a fost binevenită greșeala ? Pentru că în urma comentariilor primite vreau să împărtășesc cu tine experiența mea și să-ți vorbesc, totodată, despre studiile (cercetările) privitoare la acest subiect.

Unele persoane susțineau că nu pot ține post și nici nu văd rostul acestuia. Alții dimpotrivă, că este un beneficiu nu numai pentru sănătate ci și spiritual.

Unul dintre aceste comentarii favorabile a fost acesta :

„ Mulțumesc Magdalena

Prin postarea ta sigur fiecare primește un plus de energie să își propună și să continue să țină postul ortodox de 7 săptămâni

Care…

Cred că este mai relaxant decât programul ținut de tine

Dar….

Sigur are multe beneficii ”

Vreau să vă spun că dau dreptate tuturor, pentru că de-a lungul vieții am fost în ambele tabere (și pro și contra Post ).

Primul meu post pe care l-am ținut a fost după vârsta de 42 de ani și nu din proprie inițiativă. În viața mea a existat la un moment dat un fel de „cutremur”, care m-a făcut să caut echilibrul prin cărți, cursuri .. mai mult din domeniul spiritualului.

Unul dintre aceste cursuri a fost cel al Șocietății de Radiestezie și Inforenergetică – fondator Dimitriu Claudian. La aceste cursuri am fost admisă, în baza măsurătorilor cu ansa, cu recomandarea de a ține post.

Post (?) „n-am ținut niciodată și nu pot să țin” – am zis eu.

M-au privit blând și mi-au spus zâmbind „Ai să poți”, de parcă ar fi știut mult mai multe, decât știam eu despre mine. Și au avut dreptate, pentru că am început să țin post două zile pe săptmână, după care a urmat postul de la Crăciun și cel de la Paște.

Apoi, a venit acea încercare de 7 săptămâni despre care v-am vorbit în articolul anterior.

Nu o luați ca pe un act de bravadă, este doar o cale pentru a-ți întări voința și disciplina. Cine își poate controla slăbiciunile, indiferent de natura lor, este cu adevărat propriul său stăpân.

Altfel, acea slăbiciune (dependență) devine stăpânul vieții lui și îl va împinge către compromisuri, conturându-i un caracter slab.

Este bine cunoscut experimentul denumit “Testul prăjiturii” (făcut de psihologul Walter Michel în anii ‘60 în cadrul unei grădinițe) menționat de Daniel Goleman în cartea Inteligența Emoțională.

Experimentul a constat în propunerea adresată unor copii de 4 ani : “Daca aștepți până facem cateva comisioane vei primi 2 prăjituri. Dacă nu poți aștepta pâna atunci, vei primi numai una, dar ți-o dau acum”.
Reacțiile copiilor s-au impărțit in două categorii: copii care au stat și au așteptat cuminți primirea celor două prăjituri în timp ce se jucau cu alți copii, și copii, care imediat ce “experimentatorul” ieșea din camera, înfășcau imediat prăjitura primită.

S-a urmarit evoluția copiilor în timp și s-au constatat urmatoarele: copiii care au amânat primirea răsplatei au devenit adolescenți mult mai siguri pe ei, cu rezultate școlare foarte bune, dispuneau de abilități sociale dezvoltate, făceau față frustrărilor și se adaptau foarte bine greutăților. Dupa zece ani, continuau să-și amâne răsplata pentru îndeplinirea scopurilor pe termen indelungat.

Copiii care au mâncat din prima prăjtura primită, au prezentat la adolescentă un portret psihologic mai degraba tulbure. În adolescentă aceștia erau timizi în relațiile sociale, făceau fată cu greu frustrărilor și fie se considerau “rai”, fie nedemni. Dădeau ușor înapoi în fața greutăților vieții și se blocau in fața stresului. Aveau o permenentă stare de nemulțumire deoarece simțeau că niciodată nu primeau destul și cădeau ușor pradă invidiei. Reacționau exagerat la orice lucru care ii iritau, provocând certuri și scandaluri. Nici dupa atația ani nu reușeau să-și amâne răsplata.

„Inteligența emoționala reprezintă capacitatea individului de a fi in stare să se motiveze și să persevereze în fața frustrărilor, de a-și stăpâni impulsurile și de a amâna satisfacția, de a-și regla stările de spirit și de a împiedica necazurile să-i întunece gândirea”. (Daniel Goleman).

Pe de altă parte, stilul de alimentație (ce și cât mâncăm), influențează și evoluția spirituală. Posesorul unui stomac care se caută a fi în permanență ghiftuit, va căuta doar activități bazle legate de supraviețuire, procreere și competiție pentru resurse, nefiind interesat de țeluri sau idealuri elevate.

Nu este nimic greșit în a alege o cale sau alta. Suntem liberi în fiecare moment să alegem, să experimentăm, să ne dăm voie să fim și altfel decât ne-au spus alții sau am crezut noi că suntem.

De multe ori, cu puțin ajutor venit de la o persoana care are cunoaștere și experiență poți împinge aceste limite dincolo de granițele pe care le credeai indestructibile.

 De aceea îți reînnoiesc invitația de ne întâlni într-o consiliere gratuită timp de 15 minute, în online pentru a te susține în provocările din viața ta.

Te îmbrățișez cu drag, Magdalena

P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube : 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *