Doar iubirea !

„Îndepărtați iubirea și pământul nostru va deveni un mormânt” ( Robert Browning)

„Nu vei cunoaşte dragostea cu adevărat, până ce nu i te predai” –  din filmul  „Fools Rush In”

Suntem în luna IUBIRII și m-am gândit să scriu ceva despre iubire. Este un subiect foarte important pentru mulți dintre noi, aș putea zice chiar pentru noi toți, dacă unii ar fi ceva mai sinceri.

Unii spun că iubirea doare, motiv pentru care ajung să evite apropierea de cineva, pentru a nu se îndrăgosti.

Dragostea împărtășită nu doare ! Ne dor, în schimb, așteptările neîmplinite, iluziile construite pe o realitate inventată, iubirea obsedantă pentru o persoană care nu este interesată de noi, orgoliul acelei persoane care trăiește cu speranțe deșarte și insistă să rămână într-o relație toxică … Și puteți adăuga voi orice altă situație asemănătoare.

Nu alegi când și de cine te îndrăgostești ! 

Uneori îti cade cu tronc o persoană care nu este de “drum lung”. Dar chiar și așa, când îți dai seama că persoana nu este potrivită pentru tine, este minunat să lași iubirea să intre în viața ta.

Emoția pe care o trăiești când te îndrăgostești este imensă și produce schimbări benefice, pe toate planurile :

  • fizic (pur si simplu stralucești, trăiești într-o sănătate vibrantă ca și cum sistemul tău imunitar a devenit invincibil, activitățile fizice cele mai plictisitoare devin foarte ușor de îndeplinit,…)
  • mental ( ești mult mai intuitiv, ideile îți curg ușor și orice lucrare solicitantă intelectual o rezolvi cu usurință,  …) . Vorba unui prieten glumeț : “ parcă ți-a fătat mintea și ți s-au înmulțit neuronii”
  • spiritual ești cel mai aproape de divinitate și parcă totul în jurul tău devine posibil, apar coincidențele legate de dorințele tale  – mai ales cele care includ persoana iubită. Am povestit despre asta în articolul “IUBIRE în vreme de pandemie” {https://magdalenaciuca.ro/iubire-in-vreme-de-pandemie/ și https://magdalenaciuca.ro/iubire-in-vreme-de-pandemie-partea-2-a/  }
  • acțiunile tale nu mai sunt limitate de anumite frici (prudențe), devii mai plin de curaj și aduci schimbări pozitive în comportamentul tău – ajungând de nerecunoscut atât pentru tine cât și pentru cei care te știu de mult timp.
  • Față de oamenii pe care îi iubești ai o foarte mare toleranță și putere de iertare.

Nu este ceva rău că ți-ai ieșit din matcă, dar nu uita să evalueazi situația în care te afli. Nu cumva te afli singur(ă) în această “barcă” ?

Da, uneori suntem luați pe sus de acest tsunami emoțional și ne este greu să privim realist la cât de implicată emoțional este persoana către care ne îndreptăm.

Chiar putem interpreta greșit niște simple semne de simpatie, drept semne (confirmări) ale unor sentimente mai profunde.

Acum, în vremea relațiilor trăite virtual, confuzia poate deveni și mai mare. Like-urile însoțite de emoticoane pe facebook sau postările pe whatsapp îți pot da impresia că acea persoană te are în gândurile ei.

Am fost întrebată de câteva ori ce părere am despre cineva care i-a trimis … ca și cum aș fi fost expertă în ghicitul în emoticoane. Păi de unde să știu ? Simbolurile astea, dupa mine, sunt ca o joacă de adolescenți, chiar dacă persoana care le folosește este trecută cu mult de 40 de ani.

Toate aceste dialoguri virtuale, oricât ar fi de drăguțe, nu sunt altceva decât un fel de ping-pong încrucișat între diferite persoane. După o vreme îți dai seama că sunt  niște simple consumatoare de timp, dacă nu conțin și nu aduc ceva mai valoros, adică și o comunicare în viața reală.

Cineva spunea că orice relație, indiferent de natura ei (profesională, prietenie, iubire) are nevoie, pentru a exista, de o triplă investiție : timp alocat, sentimente de ambele părți și bani. Și, dacă stau să mă gândesc, îi dau dreptate.

Daca ai dubii asupra celor 3 forme de investiție, scrie-mi despre ce tip de relație este vorba și îți voi spune părerea mea.

Sper să nu-mi spuneți că în iubire nu ai nevoie de bani, că îți voi aminti că există anumite momente în care o minimă cheltuială este necesară : zile aniversare, o cină romantică, călătorii … ca să nu mai vorbesc de cazurile când cei doi locuiesc în orașe diferite. Dar ce nu faci pentru omul drag ? Și o faci cu plăcere !

Când o persoană nu găsește oportun să investească în relație, înseamnă că acea relație nu este suficient de importantă pentru ea / el.

Revenind la exemplul de mai sus, comunicarea asta superficială pe rețelele de socializare și interpretările tale romantice nu pot ține la nesfârșit, ai nevoie să te trezești. Când totul rămâne în plan virtual poți alege singur(ă) pe ce / pe cine îți risipești timpul și sentimentele.

Aud aproape zilnic, povești despre felul în care oamenii aleg să-și saboteze relațiile de cuplu (căsătorite sau nu) prin intoxicarea mentala cu niște convingeri false.

EA, după ce a văzut la TV. multe trupuri “ajustate” estetic, evită să-și arate nuditatea în fața partenerului și alege să facă dragoste cu lumina stinsă, ceea ce pe el îl deranjează.

Tot ce pot să-ți spun (din mărturisirile barbaților) este că : există mult mai mulți bărbați inhibați sexual de o femeie frumoasă decât cei care nu au probleme în fața soției imperfecte fizic. Nu mă crezi ? Uită-te în jur si vezi câte femei frumoase, fără un cusur fizic, sunt singure.

În schimb, ar fi bine să ai grijă de :  felul cum te porți, cum îi vorbești, cum îl privești, cu ce fel de energie vii spre el … pentru că te simte. Simte când nu îl apreciezi, când te folosești de el sau îl manipulezi pentru interese materiale …

Și mai presus de orice, nu te apuca să faci sex dacă nu ai chef, că mai rău strici.

Îmi amintesc de ceea ce îmi povestea un tânăr, care a rămas marcat de prima (și ultima) întâlnire cu femeia mult dorită.

Spunea că : “EA era pur si simplu absentă, își cerceta degetele – preocupată și îmbufnată – în timpul …, pentru că i-a sărit oja de pe o unghie. Și a simțit nevoia, exact în acel MOMENT, să-mi aducă la cunoștință acest lucru “

El își pune piedici singur atunci când este obsedat de performanță în pat, de mărime, de comparațiile negative la care se supune, ascultând poveștile mai mult sau mai puțin inventate la o “băută cu băieții”.

Bărbate, ar fi bine să ai o singură grijă : să ții inima partenerei caldă și iubitoare față de tine !

Crede-mă, doar Iubirea contează !

O femeie care te iubește, adoră fiecare bucățică din corpul tău (mai mult sau mai puțin dezvoltată). Este ca o magie, pe care numai o femeie îndragostită o poate face.

Dar, să te ferească Sfântul să devii bădăran, grosolan, să devii agresiv verbal sau fizic, … că atunci magia dispare și va observa toate imperfecțiunile tale : burta ca de femeie veșnic gravidă, pielea flască lipsita de mușchi, ridurile, chelia, ceafa groasă ca de p…c și devii brusc o priveliște neademenitoare pentru EA.

Indiferent ca ești femeie sau bărbat, frumuseța și urâțenia sunt relevate și amplificate de ceea ce scoți din interiorul tău.

Tot ca o barieră mentala apare și atunci când EL și EA se cunosc de mult timp, sunt prieteni buni, își cunosc trecutul, au discuții profunde, se simt bine împreună, dar … aleg sa creadă în MITUL că nu pot fi și iubiți.

Nu contează în ce ambalaj vine acel suflet și la ce nivel de evoluție se află, dacă acea comunicare între cele două suflete curge frumos. Este o întâlnire rară care te îmbogățește, te șlefuiește și te ajută să devii ceea ce nu ai fost și poate n-ai să mai fii vreodată. Pentru că aceste întâlniri sunt UNICE.

Nu degeaba a venit în viața ta acel suflet, te-a ales pentru că cele două forme de energie sunt compatibile și a acționat pentru a intra în contact cu tine. Acești doi oameni se pot îndrăgosti și iubirea lor poate deveni una matură care va ajuta destinele amândurora.

Niciodată sufletul nostru nu se oprește la o persoană care nu îi aduce un „beneficiu”. Chiar dacă ceea ce-ți face acel om poate fi dureros, asta te ajuta să crești, pentru că el îți declanșează și îți aduce la suprafață ceea ce tu ai nevoie, te pune în situații în care nu ai încotro și trebuie să-ți întrerupi somnul de comoditate și să faci schimbări.

Se poate întâmpla să întâlnim oameni care au avut un trecut dureros, sunt traumatizați, evitanți în a mai primi sau dărui iubire tocmai din cauza trecutului lor plin de suferință.

Și totuși, îi iubim așa cum sunt. Îi iubim NU pentru că avem niște nevoi pe care vrem să ni le îndeplinească acea persoană, ci pentru că sufletul nostru l-a recunoscut pe sufletul celuilalt ca fiind cel mai potrivit.

Și atunci, la ce îți folosește sa ai idei preconcepute care te limitează ?

Este ca atunci când soția își face un amant pe motivul că, față de soț, nu se poate manifesta liber “cu voce” în timpul actului sexual.

Da, ați auzit bine ! A luat hotărârea asta (cu amantul) fără ca măcar să încerce să afle dacă manifestarea ei vocală i-ar fi periclitat căsătoria. Poate ar fi descoperit cu surprindere că soțul își dorea de mult timp așa ceva.

Așa și cu relațiile intime între Ea și El, care sunt doar buni prieteni. Poate că unul dintre ei crede că asta ar putea strica frumoasa lor prietenie în cazul în care … nu ar merge bine relația fizică.

N-ai de unde să știi. Dar ceea ce poți fi sigur, este că o astfel de prietenie poate dispare oricând, pentru că va deveni inutilă și chiar inoportună în momentul în care cel ce își dorește în viața lui o relație de iubire, o va găsi în altă parte. Acela își va vedea liniștit(ă) de relația de cuplu, fără a mai simți nevoia vechii prietenii.

Dacă am renunța la control, măcar în pat, totul ar fi perfect !

Singurul lucru important în intimitate este să fii prezent (ă) la ceea ce se întâmplă în acel moment.

Nu încerca să-ți amintești ce anume făceai în astfel de împrejurări, ce ai făcut bine (ce ai greșit), ce ai citit pe tema asta, ce ai văzut în filme, sau ce ți-au spus alții.

Activează-ți toate simțurile , în acel moment, pentru a te conecta cu partenerul (partenera). Chiar dacă vă cunoasteți de mai mult timp. Noi ne schimbăm câte puțin în fiecare zi. Deci, ai putea să consideri omul din fața ta este un străin. Oricum nu mai este cel de ieri.

Cu atât mai mult, dacă v-ați apropiat fizic pentru prima dată.

Nu vă pierdeți timpul cu întrebări despre ce și cum să faci să fie bine. Dacă ați ajuns acolo înseamna că amândoi v-ați dorit. Vă este teamă ? Este normal și ar fi bine să vă marturisiți acest lucru. Vulnerabilitatea o să vă apropie.

Nu sunteți singurii care se tem de momentul intimitații alături de o persoană pe care o apreciază din multe puncte de vedere. Sunt o mulțime de oameni care nu îndrăznesc să se deschidă, care aleg să-și nege sentimentele sau aleg să se mintă că pot trai fără iubire …Vă recomand filmul „Wild Mountain Thyme” pe HBO-GO. Veți găsi în el un astfel de exemplu. Filmul o să vă dea curaj și o să vă ajute să vă lecuiți.

Poate că totuși vă puneți întrebarea :

Cu cine alegem să rămânem ?

Este relativ simplu. Alege întotdeauna pe cineva care vrea să te cunoască cu adevărat și te place așa cum ești.

Acel cineva care NU suprapune peste tine o imagine formată în mintea lui (ei) și apoi încearcă să te ajusteze la ea ca în “patul lui Procust”.

Cu cât îți vede, acceptă și admiră (=apreciază) mai multe aspecte din ființa ta, cu atât este mai potrivit(ă) pentru tine.

De exemplu, între doi oameni pe care îi placi în mod egal, în care :

alege-l pe al 2-lea

 Între doi oameni pe care îi placi în mod egal, în care :

  • Unuia îi plac : fizicul, mentalul și spiritualul tău
  • Altuia îi plac toate astea, dar în plus te vrea lângă el

alege-l pe al 2-lea.

Primul te va contempla, te va gratula cu tot felul de complimente și te va mai vizita din când în când (ca la expoziție) pentru A-și oferi o zi frumoasă. Poate că i-ai creat un loc special în viața ta. Dar ELnu rămâne. Vine și pleacă.

Al 2-lea te consideră perechea potrivită și vrea să se bucure de viață alături de tine. Face parte din categoria acelor oameni pentru care nu ai pregătit niciun loc, dar ei rămân și își fac singuri loc în inima ta, prin seriozitate și consecvență în sentimente.

Scrie-mi te rog, care este părerea ta despre cele de mai sus.

Te îmbrătișez,

Magdalena

P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *