De ce intervine “răceala” în cuplu ?

Am promis că vom vorbi despre motivele pentru care apare înstrăinarea între partenerii de cuplu, din perspectiva feminină.

Uneori chiar alegerea nepotrivită a partenerului poate contribui la astfel de situații. Graba de a intra în relație, provocată de :

  • Presiunea socială (familie, prieteni..) că : “ar fi cazul să te așezi la casa ta”, “să ai copii”
  • Limita de vârstă pe care ți-ai stabilit-o singură pentru căsătorie și pe care te străduiești să o respecți
  • Îngăduința față de un comportament neadecvat al partenerului sau incompatibilități grăitoare, chiar de la primele întâlniri.

Poți afla multe despre o persoană dacă îți dorești și dacă pui întrebarile potrivite (ce valori are, cum vede viața de cuplu, dacă își dorește sau nu copii, …).

Dar, mai ales dacă ești atentă atâtla răspunsuri cât și la limbajul lui nonverbal.

A merge pe principiul “lasă ca îl fac eu să se schimbe după căsătorie”, este un plan păgubos. Nimeni nu schimbă pe nimeni.

Da, potențialul unui om poate fi foarte atrăgător, dar eu am văzut foarte puțini oameni care vor să munceasca pentru a-l atinge.

  • Un alt motiv este legat de noul model de feminitate care se promovează.

În care bărbatul nu mai are locul binecunoscut de “cap de familie”. Pare că ne îndreptăm către un matriarhat din multe puncte de vedere.

Sub influența schimbărilor aduse de o democrație extremistă și din dorința de a obține cel puțin o recunoaștere egală a valorii personale, femeile vor să fie la forma lor maximă și mai ales puternice. Merg la cursuri de dezvoltare personală, își ajustează fizicul pentru a fi cât mai apropiate de perfecțiune și fac tot posibilul pentru a-și demonstra superioritatea cu intenția de a fi cât mai atrăgătoare.

În același timp, bărbații devin tot mai pasivi, distanți și retrași, lăsând locul de decizie și acțiune, femeii.

În situația asta femeia care se străduiește să evolueze pe mai multe planuri ale vieții începe să aibă pretenția ca EL să facă același lucru.

  • Felul în care își comunică așteptările, poate duce la castrarea emoțională a bărbatului și răcirea relației într-o primă fază.

Dar aceasta castrare va fi preferențială – doar față de EA (soția lui). Cu alte femei fiind perfect funcțional.

De cele mai multe ori începe lupta pentru putere sub cele mai urâte aspecte, transformând atmosfera din familie într-un câmp de bătălie încărcat de tensiuni și ostilități, în care iubirea nu mai poate exista.

Ce face de obicei un barbat care se simte nerespectat, neglijat, disprețuit constant, tratat ca un copil neascultător,  care este pedepsit prin : cuvinte urâte (în familie și/sau în public) amenințări  de tot felul, privare de sex,.. ?

Soluțiile Lui pot fi : anestezia cu alcool sau alte substanțe (ori comportamente) care dau dependență pentru a suporta realitatea înconjurătoare, agresivitatea verbală și/sau fizică prin care încearcă să-și recâștige dreptul la respect cu forța. Și în ultima fază : îndepărtarea de căminul conjugal – mai întâi emoțională, apoi fizică, găsind în altă parte ceea ce își dorea să primească în cuplu.

  • Un alt motiv în răcirea relației dintre parteneri este înțelegerea greșită a noțiunii de act sexual, iar aici o contribuție majoră o are educația primită de la mamă.

Convingerile mamei despre acest subiect sunt transmise fiicei, împreună cu un comportament adecvat acestor convingeri.

Multe femei nu se pot bucura de plăcerea actului sexual și nu-și pot manifesta sexualitatea, relaxat, pentru că au primit de la o vârstă fragedă informații deformate despre a face dragoste /  sex .

Dacă mama i-a vorbit despre sex ca despre ceva rușinos, murdar, imoral sau că trebuie făcut doar “din datorie”, NU de plăcere, atunci fețița (femeia adultă de mai târziu) va rămâne cu aceste idei dăunătoare. Și are toate șansele să-și reprime sexualitate … fapt ce va crea o slabă intimitate între cei doi.

În această situație distanțarea este inevitabilă. El simte că este doar suportat, dar nu este dorit fizic, iar asta îi diminuează încrederea în masculinitatea lui.

Are nevoie de o confirmare a valorii lui în plan sexual, iar când această confirmare întârzie să apară în cuplu, o va căuta în afară.

Da, poate multe femei vor spune : “ dar părinții mei nu au avut probleme”, aveau treburi mult mai importante decât satisfacția sexuală.

Din păcate, sau din fericire, noi suntem departe de generația părinților noștrii. Și chiar dacă am fi trăit în acele vremuri sunt sigură ca ne-am fi deosebit de ei la capitolul pretenții / dorințe / așteptări, în ceea ce privește relația cu partenerul nostru.

Eu am primit de la mama mea o educație sexuală foarte restrictivă și o părere nu prea bună despre sex și despre bărbați. Dar am simțit tot timpul că nu aceea este varianta corectă. Nu știam care ar putea fi, dar am început să mă documentez.. pentru ca nu-mi doream să sufar nici eu și nici omul de lângă mine.

Mi-au trebuit ani buni de reeducare prin cărți, workshop-uri de dezvoltare personală, cursuri pe tema Relațiilor de Cuplu, cursuri de feminitate.. pentru a scăpa de îndoctrinarea nocivă din copilărie și adolescență.

Chiar și în zilele noastre, există multe femei măritate care privesc sexualitatea dintr-o perspectivă NESĂNĂTOASĂ și devin izolate sexual în propria căsătorie, pentru că:

  • Sunt neglijate de partener, neștiind să se facă dorite. Mai ales acele femei care apar într-un mod neîngrijit în fața partenerului, uitând ca bărbații sunt atrași în primul rând vizual
  • Nu își permit – și nici nu ar fi o soluție – să-și satisfacă această nevoie în afara familiei (cu un alt bărbat), aceste acte fiind condamnate de către societate (rude, prieteni, colegi…) și nu în ultimul rând pot duce la destrămarea căsătoriei.

Această izolare sexuală a femeii vine la pachet și cu niște efecte negative asupra sănătății fizice si psihice, generând crize de isterie, furie, anxietate, depresie.

Din păcate se intră într-un cerc vicios. Pentru că aceste crize prin care pretinde dreptul la satisfacție maritală, o fac si mai puțin atrăgătoare și îl țin la distanță pe partener.

Atunci, firesc, îți pui pune întrebarea : “ oare aș putea să obțin maxim de satisfacție din relația pe care o am ?”

Răspunsul meu este DA, se poate, cu o condiție: să faci schimbări (în :gândire, vorbire și comportament).

Știu că la prima vedere majoritatea cuplurilor pozează în a fi perfecte, fericite, atât în mediul virtual cât și în realitate.

Dar acolo, între cei patru pereți își aruncă vorbe grele, se sabotează reciproc, își omoară relația încet dar sigur, uitând de promisiunea idealizată : “Până ce moartea ne va despărți” .

Da, majoriatatea cuplurilor ce apelează la consiliere trec prin astfel de furtuni, care au la bază unele din motivele enumerate mai sus. De aceea este firesc să te întreb și pe tine: 

  1. Ai întâlnit astfel de situații în viața celor pe care îi cunoști ?
  2. Dacă da, ce alte motive ai observat că mai există atunci când se pierde conexiunea dintre cei doi și se produce răcirea relației de cuplu ?

Oricum ai privi astfel de momente, nu te speria. Ele există în viața fiecărui cuplu chiar dacă nu toata lumea vorbește despre ele.

Vestea bună este că le putem depăși dacă facem pașii corecți. Și mai mult de atât, ACESTA este momentul când putem duce relația la un nivel superior.

În mesajul următor voi vorbi despre semnele care îți pot atrage atenția că Relația de Cuplu este în impas.

Te îmbrățisez cu drag și aștept răspunsul tău,

Magdalena

P.S. Dă mai departe informația (mai ales celor care au nevoie de ea) și vei fi prețuit ca un bun prieten !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *