O poveste adevărată

Sad woman crying with eyes closed while leaning on boyfriend’s shoulder.

Povestea de azi este povestea multor femei, aflate într-un cuplu – cu sau fără căsătorie – care după o perioadă de conviețuire în doi, își dau seama că din tot ce a fost la începutul a mai rămas doar un parteneriat anost, lipsit de sentimente

***Credeai că știi foarte bine cine este EL ( partenerul tău de viață) și în ce direcție merge relația voastră. Că odată pornit mecanismul acestui aparat delicat, numit CĂSĂTORIE, va funționa precum te-ai așteptat, pentru că (nu-i așa ?) sunteți doi oameni maturi și fiecare știe ce are de făcut.

Acum, după 15 ani de căsătorie, după ce copilul a ajuns la adolescență și te-ai mai relaxat un pic, simți că îți lipsește ceva. Ți-ai reamintit de faptul că pe lângă mamă ești și femeie, ești iubita LUI.

Te simți ca trezită dintr-un vis. Ca și cum cineva a ridicat o perdea dincolo de care se desfășura deja un spectacol, despre care nu știai nimic. La prima vedere ai putea spune că toate merg bine, este liniște. Poate chiar prea liniște.

Pentru că din tabloul de familie au dispărut acele lucruri atât de plăcute : intimitatea, atracția dintre voi doi, tandrețea, cuvintele de admirație … declarațiile de iubire ..

Nici nu-ți mai amintești când au existat ultima dată. Dar ai pus totul pe seama programului încărcat al fiecăruia, grija față de copil, problemele de la serviciu, stresul din viața de zi cu zi..

Cât despre El, … pare că nu te mai vede. Ca și cum ai face parte din decor dar numai atât, nu se mai uita la tine ca la o femeie.

De curând ți-ai schimbat coafura și nici măcar nu a observat. Ți-ai luat o rochie nouă și nu a spus nimic, nici de bine nici de rău. Din mândrie nu l-ai întrebat nimic, dar te-a durut. 

Oare de când nu-l mai interesezi, de când nu mai este atras de corpul tău ?

Greu de spus, mai ales că în timpul sarcinii – chiar așa, cu acele kilograme în plus –  El te dorea. Dar tu îl refuzai sistematic.

Părea că, ai preluat deja – cel puțin emoțional – rolul de mamă – mult mai important după părerea ta. Și considerai că trebuie să fie înțelegător. Să se supună priorităților stabilite de tine.

Și, după alte câteva încercări din partea lui, eșuate, a înțeles și chiar s-a supus dorinței tale.

Ai fost mulțumită că nu mai insistă (nici măcar după ce ai născut) și te-ai bucurat că poți să-ți vezi liniștită de rolul tău de mamă.

Din când în când, tot mai rar, existau și acele momente de intimitate dar se petreceau mecanic, fără prea mult entuziasm. Ca atunci când muncești la serviciu peste program, din obligatie dar fără tragere de inimă.

Îți pui întrebarea dacă așa este normal să se întâmple după mai mulți ani de conviețuire ? Răspunsul îți vine de la alte cupluri (din familie, de la serviciu,..) care au aceleași probleme.

Au inventat și o teorie conform căreia “iubirea s-a consumat și nu are rost să mai insistăm”.

…………………………………

Să nu crezi asta !

Este o minciună inventată de cei leneși, aceia care nu mai acordă importanță nici măcar igienei corporale după ce s-au căsătorit.

În realitate iubirea revine, chiar mai puternică, dacă începi să faci constant ceea ce este nevoie.

……………………………………

Sunt sigură că nici tu nu  prea crezi în aceste teorii – că „dragostea durează 3 ani” . Dar, să știi că  la fel de dăunător este și să crezifarmecul tău feminin nu mai există sau să te consideri vinovată că ai observat atât de târziu această răcire din relația voastră.

Știu, nu te-ai așteptat nici o clipă că se va ajunge aici.

Nu, este clar că tu NU îți dorești o astfel de viață în doi. Dar, ce poți face ? Cum să reaprinzi pasiunea ?

Poate că povestea de mai sus nu se suprapune exact peste realitatea ta de acum, sau cea prin care ai trecut în relația ta. Dar, cu mici diferențe care țin de particularitățile din fiecare familie (vârsta, numărul de copii, numarul de ani de căsătorie..) apare la un moment dat această rutină care face ca relația de cuplu să nu mai fie ca la început.

Și, pare să fie mai ușor acum, ca niciodată, să ajungi la divorț, să renunți la acel angajament comun care presupune responsabilitate, cooperare și colaborare pentru păstrarea căsătoriei.

Mesajul meu pare să fie adresat doar doamnelor. Nu mi-am dorit să fac această discriminare. Dar, atunci când am trimis acel chestionar despre Relația de Cuplu, l-am primit completat doar de abonatele mele, cu excepția a doi barbați.

Îi felicit pe aceștia doi pentru curajul și atitudinea cu adevarat masculină de asumare a părții de responsabilitate din cuplu. Asta nu înseamnă că ei, barbații, nu au (nu au avut) probleme în relațiile lor. Dovada este numărul considerabil de bărbați care vin singuri la cabinet cu același gen de nemulțumiri : se simt nerespectați, neiubiți, sunt părăsiți, înșelați, agresați nu numai verbal dar și fizic.. de partenerele lor.

Poate că într-o zi vor dori să afle de ce au parte de neplăcerile enumerate mai sus și vor accepta că mai au ceva de învățat și de schimbat în relația cu femeile.

Dacă voi vedea interes și din partea lor, într-un numar mai mare, atunci voi face un curs special pentru ei. Până atunci, pe cei interesați îi aștept în grupul privat de facebook deschis exclusiv pentru bărbați “Vizuina Bărbatului” unde vom discuta subiecte (sper) interesante, aici : https://www.facebook.com/groups/vizuinabarbatului  

Sau, îi aștept la consiliere individuală.

Astea fiind zise voi privi situația din unghiul feminin făcând o analiză a cauzelor (care duc la apariția acestor inconveniente) și voi oferi câteva idei folositoare cu ceea ce pot face ELE în relația de cuplu.

Totodată, este perfect adevărat că unele soluții pot fi aplicate și de către bărbați

Revenind la situația descrisă mai sus, este firesc să îți pui întrebarea : De ce apar astfel de momente în cuplu? Cum îți dai seama că au apărut? Ce putem face noi, femeile, dacă apare această situație..?

Sunt câteva motive care favorizează apariția acestor probleme și vom vorbi despre ele în mesajul următor. Dar până atunci spune-mi, te rog :

  • Ai trecut printr-un astfel de moment dificil ? Sau, cunoști pe cineva care se află (s-a aflat) într-o situație asemănătoare ?
  • Care au fost indiciile că ceva nu mai funcționează ?
  • Care au fost gândurile/ sentimentele/ emoțiile/ comportamentele tale .. generate de acele indicii ?

Dacă vrei să primești mai multe informații pe tema asta, dragă femeie, te rog să te înscrii în grupul privat de Facebook “Relația de Cuplu dorită” aici : https://www.facebook.com/groups/relatiadecupludoritadetine  

Dacă situația ta actuală din cuplu nu este cea dorită de tine, programează-te la o întâlnire de 15 minute (gratuită) cu mine, pentru a fi sigură că te pot ajuta și în ce fel.

Programarea o poți face aici, sau pe whatsapp la 0726201149.

În mesajul următor voi vorbi despre “motivele” apariției acestor situații în cuplu.

Te îmbrățișez cu drag și aștept răspunsul tău,

Magdalena

P.S. Dă mai departe informația și vei fi pretuit ca un bun prieten ! 

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *