De ce alegem suferința ?

Suntem luați prin surprindere de evenimente neplăcute și nu de puține ori ne trezim spunând : “ de ce mi se întâmplă tocmai mie ? “  

Apoi, după o scurtă evaluare ajungem la concluzia :“ eu nu merit așa ceva !”. Ca și cum în Lume se întâmplă doar lucruri : meritate, raționale, cu sens… și… mai adăugați voi alte motive de genul acesta. 

Și pentru ca avem mintea plină de asemenea convingeri, ne așteptăm ca această nedreptate, care tocmai ne-a lovit, să fie o greșeală care în scurt timp va fi îndreptată de cineva (?) și totul va reveni la ce a fost înainte.  

Ca să înțelegeți mai ușor despre ce vorbesc, am să iau exemplul suferințelor din iubire – când la un moment dat unul dintre parteneri se hotărăște să iasă din relație, așa fără preaviz sub un pretext oarecare, dar de cele mai multe ori nu cel adevărat. 

Cel părăsit nu pricepe nimic, este pur și simplu năuc și nu înțelege ce i se întâmplă, pentru că își construise niște vise atât de frumoase pentru tot restul vieții “până la adânci bătrâneți”, iar acum totul se năruie … 

Uneori ne trece prin minte că poate am comis vreo greșeală. Și în dorința de a nu mai repeta, cerem explicații celui care ne-a pricinuit durerea. Da, intenția este bună si face sens dar, aproape întotdeauna situația a fost creată de un cumul de factori, diferiți de la un caz la altul. 

Dacă cel părăsit s-ar pune în papucii celui care a plecat, ar reuși să-și dea seama că acesta nu mai are ochi pentru el orice ar face, orice sacrificii ar depune pentru a-l aduce înapoi. 

Am stat de vorbă cu persoane care se aflau în această situație, care îmi povesteau chinurile prin care trec. Îmi spuneau că nu concep să trăiască fără acel om, că viața lor nu mai are sens, că iubirea lor este atât de mare încât sunt în stare de orice pentru ca acel om să se întoarcă înapoi. 

De obicei întreb : ce simți tu este iubire, obsesie, ambiție…?  

Dacă este o iubire matură, adevarată (nu o toană) atunci îi dorești tot binele din lume omului iubit, iar alegerile care îl împlinesc și îl fac fericit te bucură si pe tine – chiar dacă TU nu te (mai) numeri printre aceste alegeri. 

Da, este dureros când pățești așa ceva ! 

Orice pierdere este dureroasă (decesul cuiva drag, divorț, pierderea locului de muncă, pierderea unei afaceri, pierderea sănătății…).  

Dar, ai de ales :  

  • să-ți continui viața trecând peste acea durere singur sau cu ajutorul cuiva de specialitate; sau  
  • să rămâi în suferință până când va fi suficient de mult, încât să vrei să renunți la aceasta

Am să mă folosesc de exemplul de mai sus pentru a arăta ce înseamnă să alegi suferința :  

  • Când alegi să-ți spui povestea dureroasă iar și iar, chiar dacă nu reușești să obții altceva decât o retrăire și o reîmprospătare a durerii. În afara de asta vei reuși să-ți plictisești toți prietenii, care la un moment dat vor începe să te ocolească, lăsându-te în neputința ta.  
  • Când îi urmărești fiecare pas (pe rețelele de socializare și în viața reală) nu faci altceva decât să pui sare pe rană și să vezi zi de zi că preferă pe altcineva. Poate într-o bună zi vei alege să-l bagi în acea “cutie” cu persoane neimportante – unde de fapt și-a dorit să ajungă în ceea ce privește persoana ta –  închizi capacul și să arunci cheia. 
  • Când pândești lângă telefon și tresari ori de câte ori sună cineva, sperând că în sfârșit va dori să-ți răspundă la mesaje și să-ți explice de ce te-a părăsit – astfel încât să-ți găsești liniștea (oare ?) 

Dar acest exemplu care a avut ca subiect suferința din iubire, poate fi înlocuit cu orice alt domeniu în care alegem să suferim, în care ne agățăm de trecut și pierdem prezentul cu oportunitățile lui. 

De multe ori nu știm cum să facem asta, motiv pentru care suntem tentați să credem că lucrurile bune sunt doar pentru unii, nu și pentru noi. 

Pentru a veni în ajutorul tău, am creat un program care te îndrumă pas cu pas, care îți arată ce poți face într-un moment de cumpănă, astfel încât să nu-ți sabotezi starea de bine. 

Conținutul acestui curs îl găsiți aici : 

Renaște ca Pasărea Phoenix

Timp de o luna de la achiziționarea lui vei avea parte de susținerea și consilierea mea. 

Și pentru că vreau să-ți fac o surpriză plăcută, în această lună (importantă pentru mine) pâna la data de 31 iulie vei beneficia de o reducere substanțială : 537 lei (în loc de 777lei). 

Cursul poate fi plătit  

1) Integral  

CIUCA MAGDALENA – CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE  

CIF 30405014 

RO15CECEB20630RON325 8961 deschis la CEC Suc. Galvani Tei 

2) Două rate egale a 300 lei doar prin transfer bancar 

Te rog să-mi adresezi orice întrebare, pe adresa : contact@magdalenaciucă.ro 

Cu drag,  

Magdalena 

P.S. Te felicit dacă ai ales să trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el ! 

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca 

www.magdalenaciuca.ro 

contact@magdalenaciuca.ro 

YouTube  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *