„Convingerile nu au legătură cu realitatea (în sensul că nu sunt generate de realitate sau nu izvorăsc din ea), dar influențează realitatea în care trăim.” Robert Dilts
Avem tendința de a folosi reguli de viață fără să știm cum/când le-am adoptat, dar le rulăm zi de zi ca și cum ar fi ale noastre.
Ți-ai dori să înlocuiești unele dintre acestea cu altele mai potrivite, astfel încât să nu mai fi limitat și să poți ajunge la rezultatele dorite de tine?
Am adunat doar câteva dintre aceste convingeri care, deși aparțin altora, pot influența comportamentul și în cele din urmă viața :
- Dacă te plimbi prin Teheran vei avea surpriza să vezi multe femei care poartă – pe lângă binecunoscutul hijab și ochelari de soare scumpi – bandaje pe nas, păstrate mult timp după vindecare.
Nu, nu sunt bătute, nu le-a spart nimeni nasul. Dar, este o moda aproape obligatorie dacă vrei să fii percepută ca făcând parte din elită, adică să faci operație de ajustare a nasului. Unele nici măcar nu sunt operate, dar poartă acel bandaj ca pe o distincție, de dragul apartenenței la lumea bună.
Oare nu este un efort financiar și fizic inutil pentru a obține Recunoaștere Socială?
Da, dacă ne gândim că această recunoaștere socială poate fi obținută pe alte căi : Stimă de Sine + Performanță Profesională.
Nasul, puțin mai mare, al frumoaselor: Audrey Hepburn, Barbra Streisand, Sarah Jessica Parker, Anne Hathaway, Paris Hilton.. nu le-a împiedicat pe acestea să obțină recunoașterea socială și admirația mult dorită.
- În perioada când făceam formare în psihoterapie, aveam o colegă care nu zâmbea niciodată – cât despre râs nici atât. Credeam că este un truc pe care îl folosește contra ridurilor (deși se vedea clar că nu are efect).
Tot iscodind-o noi, într-o zi ne-a povestit care este misterul acestei fețe imobile pe care se străduia s-o păstreze și acum. Când era copil, bunicul îi certa (pe ea și fratele ei) când râdeau din orice (ca toți copii sănătoși) apostrofându-i cu “doar proștii râd”. Nici acum, la 40 de ani, nu uitase și se abținea să râdă, pentru a nu fi etichetată drept …
Din păcate prostia este recunoscută din alte lucruri pe care le spui sau faci, nu din cât zâmbești sau râzi.
Din fericire zâmbetul, râsul autentic, atrage, leagă prietenii și este o dovada de sănatate mentală și emoțională. Ca să nu mai vorbesc de celelalte beneficii : arde calorii, scade hormonul de stres (cortizolul), împiedică declinul memoriei, ajută în recuperarea generală a adulților cu vârste înaintate, îmbunatățeste imunitatea și calitatea somnului, etc
Unii experți recomandă o doza zilnica de 15 – 20 de minute de ras, la fel ca sportul sau consumul de legume.
Și nu uita, când râzi faci bine și altora. Pentru ca râsul este contagios.
- Este la modă să fumezi (ca femeie) fiind considerat un viciu cool și câteodată chiar ești privită cu aroganță de către fumătoarele înrăite dacă nu le urmezi exemplul – că probail ești vreo mimoză sensibilă.
Eu, cel puțin, evit grupurile în care se fumează intens. Ca să nu mai vorbesc că nu pot mânca lângă cineva care fumează.
Dar, uite că zilele trecute am aflat că există și bărbați care nu suportă mirosul de tutun al partenerei – el nefiind fumător. Pe motivul ăsta un bărbat foarte cunoscut (un frumos, divorțat de curând) a renunțat la proaspăta iubită. Îl înțeleg, este neplăcut să te săruți cu o scrumieră.
Iar când mirosul de tutun se amestecă cu cel de alcool, la care se mai adaugă și alte mirosuri provenite din neîngrijirea danturii … vă spun din experiența clientelor mele – rezultă ceva care amintește de mirosurile din canalizare. Și se mai și supără acei bărbați că sunt refuzați în intimitate.
Până la urmă fiecare are de ales. Dar, chiar merită să pierzi un partener pentru că nu vrei să renunți la un obicei nociv (care oricum îți face rău) ? Doar de dragul de a fi acceptat/ă într-un grup de fumători ?
- Un alt exemplu este cel pe care l-am observat în familia mea. Cineva avea obiceiul să se îngrijoreze din orice și să folosescă prezumții negative în ceea ce privește viitorul. Culmea este că a încercat să mă construiască și pe mine cu această mentalitate, pe motivul că este bine să fii prevăzător în viață și să te gândești tot timpul la ce se poate întâmpla mai rău.
Da, intenția lui era bună, dar firea mea pozitivă nu a acceptat convingerea asta. Semăna prea mult cu frica “drobului de sare”.
Asta ar fi însemnat ca toată viața mea să se transforme într-o jelanie chiar dacă nu aveam de ce mă plânge pe moment. I-am spus că aștept mai întâi să se întâmple acel ceva neplăcut, apoi am să văd cum mă descurc ca să-mi fie bine.
Mi-am dat seama că nu va îmbrățișa modul meu de a gândi, dar am avut curiozitatea de a afla cum a ajuns la acea convingere negativă. Mi-a spus că mama lui (pe care o diviniza) l-a învățat asta. Mi-a spus : “EA avea întotdeauna dreptate, pentru că îmi vroia binele”.
Aici convingerea a fost preluată dintr-o loialitate exagerată față de părintele preferat. Dar la ce i-a folosit ?
Până la urmă această frică păstrată permanent i-a îmbolnăvit exact organul care este afectat de frică – rinichii.
Nu știu dacă ai auzit de Medicina Psihosomatică, care studiază legăturile dintre psihicul nostru și corp. Emoțiile care stagnează mai mult în viața noastră ne pot afecta anumite organe. De exempu :
- Furia, Agresiunea afectează ficatul
- Tristețea, Mâhnirea afectează plămânii
- Nerăbdarea, Aroganța, Cruzimea, Graba afectează inima
- Mila, Autocompătimirea afectează splina
- Frica, așa cum am spus, afectează rinichii
Medicina tradițională chineză studiază de mii de ani acest domeniu și a găsit bineînțeles și remedii foarte simple pentru însănătoșire. Este vorba de tehnica denumită “Sunete vindecătoare”. Am vorbit despre aceste remedii în cursul meu Renaște ca Pasărea Phoenix (https://magdalenaciuca.ro/produs/renaste-ca-pasarea-phoenix-scapa-de-suferinta/ )
Ceea ce vreau să-ți spun, prin exemplele de mai sus, este că:
- Tu ești un unicat. Drept urmare, ceea ce se potrivește unora, ție s-ar putea să-ți facă rău
- Analizează mereu cât te costă să mergi împreună cu turma preluând convingerile și apucăturile altora ? Chiar ai nevoie de aprobarea celor din jur pentru a-ți trăi viața altfel decât ei ?
Eu îți doresc din suflet să nu depinzi de nimeni, din nici un punct de vedere.
Poate unii vor strâmba din nas dacă vor observa independența ta, dar crede-mă te vor respecta la fel de mult.
În cazul în care ai nevoie de ajutor, nu uita, sunt aici pentru tine !
Te îmbrățișez cu drag, Magdalena
P.S. Dă mai departe informația si vei fi prețuit ca un bun prieten !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :
TIC-TOC :