VÂNĂTOAREA DE VRĂJITOARE

„Vânătoare de vrăjitoare” a rămas în zilele noastre doar ca sintagmă. Amintește de o practică născută in Evul Mediu, când numeroase tinere erau torturate și sfârșeau în chinuri groaznice – fiind acuzate, fără probe, de practicarea magiei.

Termenul se folosește în continuare, doar contextul diferă.

Ce legătură are cu zilele noastre ?

Vânătoarea de vrăjitoare se practică azi sub o altă formă, cu consecințe mai puțin tragice dar la fel de nejustificate, rău intenționate. Și care ascund de cele mai multe ori niște devieri patologice de comportament născute din frustrări, neîmpliniri și lecții de viață interpretate greșit, dar mai ales neînvățate.

Poate că mulți ați luat contact cu această activitate practicată de unii pe rețelele de socializare gen Facebook și o cunoașteți sub o alta denumire. Sunt sigură că v-ați intersectat cel puțin odată până acum cu postările unui HATER. Un fel de mizerie aruncată oricând și oriunde.

Ce îl provoacă la un astfel de gest ?

Orice ! Dar mai ales mesajele frumoase, citate pline de înțelepciune, proverbe din care poți trage învățăminte, păreri personale despre un subiect oarecare … Totul îl deranjează, totul stârnește în el nemulțumire și caută să pună la punct pe cel care a îndrăznit să scrie ceva folositor.

Are un fel de „indignare morală” și poate critica orice, de la politică până la … fotbal.

De ce o face ?

Pentru că nu mai poate ține în el „gunoiul” : gânduri negative, ranchiună, sentimente de răzbunare față de cineva despre care crede că i-a greșit, neiertare față de sine și față de alții, …Și se eliberează de acest gunoi ori de câte ori are ocazia.

Pe moment, această practică îi aduce satisfacția falsă că deține puterea față de persoana pe care o jignește, o ridiculizează folosind cuvinte grosolane, dând dovadă de lipsa celei mai elementare educații. Și toate astea la adăpostul unui spațiu virtual și de multe ori al unei identități false.

Am spus pe moment, pentru că a doua zi se va trezi la fel de nesatisfăcut, la fel de plin de „gunoaie”, gata să se reverse. Ceea ce-l va face să pornească la vânătoarea de vrăjitoare, adică în căutarea unei noi victime pe care să o împroaște cu voma lui toxică.

Până când ?

Aici sunt mai multe variante de final, dintre care voi vorbi doar de trei :

  • Chiar și spațiul virtual nu este „sat fără câini”, în care domnește dezordinea sau haosul. Chiar daca așa pare uneori. Într-o zi se va găsi cineva care să-și facă timp să se ocupe de el. Și va da socoteală penal sau material, după caz.
  • Afectarea gravă a sănătații psiho-emoționale a acestui agresor. Se poate îneca în propriul venin, ca o cobră care îsi mușcă coada. Oricât ar crede el că doar cei pe care îi hărțuiește vor fi afectați. Primul care ia în plin toate aceste emoții negative este chiar el. Azi un pic, mâine un pic, și într-o bună zi va avea toate șansele să devină locatar permanent în spitalele de boli nervoase.
  • Final ideal și de dorit – când respectiva persoană renunță la ocupația de HATER. Realizând că asta nu-l poate face fericit si nu îi va rezolva problemele. Consiliat de o persoană de specialitate și/sau prin frecventarea unor cursuri de dezvoltare personală, poate scăpa de această obsesie (boală).

Față de cele discutate aici, aș vrea să vă rog ceva care o să vi se pară ciudat.

Chiar dacă cele scrise mai sus par să încrimineze pe cei care își aleg rolul de hater, vreau să vă spun că am toată compasiunea pentru ei și îmi pare rău pentru chinul lor.

Iar ceea ce vreau să vă rog, este să îi priviți cu îngăduință pe aceștia pentru ca sunt niște oameni în suferință.

Și cum poate fi altfel ? Nu te poți trezi în fiecare dimineață având ca singură ocupație să arunci cu noroi în oameni pe care nu-i cunoști ? Să critici în stânga si în dreapta, să cauți și să găsești imperfecțiunea în orice. Ca și cum tu ai fi „făra de pată” ?

Decât atunci când acesta este singurul lucru care îți mai aduce o bucurie.

Asta este atitudinea unui om PROFUND NEFERICIT !

Fiecare critică a lui este un STRIGĂT DE DURERE. Încearcă să atragă atenția asupra lui și probabil,  crede că asta este menirea lui – de JUSTIȚIAR.

Iar dacă va găsi un adept al ideilor lui, care să-i aprecieze mizeriile, va prinde curaj. Crezând că ceea ce face este BINE (?)

Fără a se mai gândi că cel care îl aprobă este și el în suferință și este stăpânit de aceeași AGRESIVITATE verbală. Și doar a prins momentul pentru a refula.

Ceea ce vă cer vouă care ați fost (sau sunteți) victime ale acestor oameni, este CLEMENȚĂ față de DUREREA lor neîmpărtășită.

Nu le răspundeți cu aceeași monedă, nu veți reuși să coborâți atât de jos pe cât o pot face ei. Asta nu ar ajuta. Ar însemna să întețiți focul și să vă situați pe o treaptă de energie joasă asemănatoare cu a lor și să-i urmați în suferință.

Nu vă simțiți atacați, pentru ca nu au nimic cu voi – totul se refera la RĂNILE lor care se cer scoase la lumină și vindecate.

Riscați, și puneți o întrebare cu toată sinceritatea și bunătatea de care sunteți în stare :

„ Te pot ajuta cu ceva ?”

Se pot întâmpla doar două lucruri :

  • Să continue cu și mai multă înverșunare potopul de mizerii împotriva ta
  • Să amuțească la reacția ta prietenoasă și poate chiar să vrea să-ți ceară ajutorul

Cu răbdare și iubire, se pot întâmpla minuni !

P.S.Dacă știi că există în spațiul tău virtual hateri, ajută-i să conștientizeze ce se întâmplă cu ei, distribuind acest articol 

Cu drag, Magdalena

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube: https://bit.ly/magdalenaciucaYT

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *