Te înțeleg, Mă înțelegi

O nevoie, care devine chiar o condiție pentru a avea o relație de cuplu armonioasă, este adesea neglijată. Aceasta este comunicarea. Poate și pentru că nu sunt cunoscute condițiile unei comunicări eficiente.

O mare parte din tensiunea emoțională din relații se naște din neînțelegeri.

Este util să ne însușim niște abilități de bază în acest sens. Dar pentru a avea o comunicare autentică, intenția de a înțelege joacă un rol esențial.

O bună comunicare într-o relație se bazează pe numeroase niveluri de înțelegere.

Acestea sunt:

  • Înțelegerea în profunzime a noastră și a celorlalți
  • Înțelegerea modului în care reacționează la stres bărbații și femeile, pentru că fiecare dintre noi avem moduri diferite de a ne manifesta
  • Înțelegerea în profunzime a sentimentelor aflate la baza a ceea ce spunem și facem
  • Înțelegerea adevăratelor sentimente pe care se bazează acțiunile și reacțiile celorlalți
  • Conștientizarea că aparențele nu reflectă neapărat realitatea – de exemplu când partenera ridică din umeri poate să însemne altceva decât când bărbatul ridică din umeri,
  • Să ne așteptăm ca unele lucruri pe care noi le facem ușor, altora să li se pare foarte greu
  • Să ne așteptăm ca anumite lucruri să nu ne deranjeze pe noi să le auzim, dar în același timp altora să li se pară dureroase
  • Să înțelegem că, dacă un lucru ne ajută pe noi, nu înseamnă neapărat că îi ajută și pe ceilalți
  • Să înțelegem că oamenii vorbesc limbi diferite, chiar dacă în aparență sună la fel. Iar aici este vorba de înțelesul acelor cuvinte pe care le dăm fiecare.

Și toate astea pun accentul pe faptul că fiecare dintre noi este unic și se poate întâmpla foarte ușor să ne înțelegem greșit unii pe alții. Dacă înțelegem și respectăm diferențele dintre noi, putem crea relații frumoase.

Pe baza acestor reguli enumerate mai sus este bine ca de fiecare dată când ne comunicăm ideile, să ne asigurăm că cel care ne ascultă le înțelege sensul așa cum am vrut să-l transmitem.

Este obligația emițătorului să se facă înțeles de către receptor.

Din când în când, în momentul dialogului asigură-te că celălalt te înțelege perfect.

Îți poți da seama de acest lucru de multe ori chiar și după mimica interlocutorului tău. Dacă ceva din fata lui arată neparticipare la discuție, confuzie, sau nedumerire, este bine să te oprești și să repeți sub o altă formă ceea ce ai vrut sa spui. Apoi pur și simplu întreabă-ți partenerul de discuție dacă își dorește mai multe amănunte despre ceea ce i-ai transmis.

Dacă ceva te-a deranjat în timpul discuției, spune acest lucru începând fraza cu EU.

Ex. „Eu m-am simțit …(nerespectat, nedreptățit, atacat,…) când ai spus …” „Asta ai vrut să spui, sau am înțeles eu greșit ?”

Dacă vei începe fraza cu TU, orice urmează după tu va suna ca o blamare, un reproș, … la care, dacă mai adaugi și un ton ridicat, vei avea parte de un început de ceartă.

Lasă primul val de emoții să treacă, atunci când auzi ceva neplăcut. Reia discuția când ești liniștit și fii atent la cuvinte înainte de a le da drumul. Vezi dacă ție ți-ar plăcea să ți se vorbească așa și exclude / înlocuiește orice cuvânt care nu îți sună pacifist.

Nu lăsa niciodată ceva nelămurit sau care, ai simțit că s-a încheiat cu o nemulțumire. Poți risca să plecați de la locul întâlnirii fiecare dintre voi cu o părere proprie – diferită – despre ceea ce s-a discutat.

Așa apar acele relații întrerupte din cauza unei neînțelegeri pe care n-ați discutat-o la momentul potrivit. Apoi când vă întâlniți după un timp, este posibil ca cel care s-a simțit nerespectat, nedreptățit, ofensat în ultima discuție (chiar dacă ea s-a petrecut cu ani în urmă) să-ți reproșeze acum, uneori într-un mod disproporționat, ceea ce nu i-a convenit. Și toate astea pentru că s-au acumulat dea lungul timpului multe resentimente.

Cel mai des se observă acest fenomen în relațiile de cuplu, când cei doi nu lămuresc pe loc ceea ce nu le convine.

Nu uita că atunci când suntem supărați sau ne simțim amenințați comunicarea capătă o tentă distorsionată și manipulatoare. Când comunicăm că să intimidăm, să amenințăm, să dezaprobăm, să găsim pricină sau să facem pe cineva să se simtă vinovat, folosim comunicarea într-un mod greșit

E posibil să dobândim controlul asupra situației, dar, în mod inevitabil vom da naștere la resentimente. Iar pe termen lung asta ne va costa o relație tensionată.

Nu uita că intimitatea se bazează pe comunicarea adevărului. Dar dacă nu înțelegem adevăratul scop al comunicării, nici cele mai bune abilități de comunicare nu ne servesc la nimic.

Ți s-a întâmplat vreodată ca în relația cu ceilalți să observi că nu ești înțeles ? Cum ai procedat ?

Dacă ai nevoie de ajutor, adu-ți aminte că sunt aici pentru tine🤗

Te îmbrătișez cu drag, Magdalena

P.S. Dă mai departe informția și vei fi privit ca un bun prieten !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube : 

TIC-TOC :   

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *