Fiecare client care îmi intră în cabinet, pleacă la sfârșitul orei de consiliere cu o stare de bine și cu speranța că va reuși să-și rezolve preoblema pentru care a venit. Micile excepții sunt acele persoane care au așteptări nerealiste, crezând că eu voi face munca în locul lor. Sau aceia care nu vor să schimbe nimic în comportamentul sau gândirea lor, dar vor să-i schimbe pe cei din jur pentru a le fi bine.
Dintre cei care se simt bine încă de la prima ședință sunt unii care renunță imediat la terapie având impresia că deja s-au vindecat. Oricât mi-aș dori, sunt rare cazurile când totul se rezolvă într-o singură ședință. De cele mai multe ori acestia revin în momentul când dau, din nou, de greu.
Întotdeauna reușita unei terapii este rezultatul unei munci de echipă, terapeut-client, asta însemnând încredere reciprocă și deschiderea spre adevăr de ambele părți. Dar despre asta, poate voi vorbi mai pe larg altădată.
Azi vreau să scot în evidență importanța destăinuirii, a descărcării sufletului pentru cel aflat sub povara unei dureri emoționale. Și este cu atât mai eficientă, cu cât este făcută FĂRĂ : jenă, omisiuni sau tabu-uri. Altfel terapia o ia pe un drum eronat, pentru că în consiliere se lucrează cu materialul furnizat de client.
Să fii onest, este prima condiție pentru a te simți mai bine. Scapi de acele „gunoaie” care îți apasă sufletul. Le scoți la suprafață pentru a le analiza împreună cu specialistul din fața ta, care are mai multă cunoaștere decât tine (altfel nu ai fi acolo).
Recunoașterea acelor lucruri care ne deranjează, este un pas important spre vindecare.
De aceea, o modalitate de a ne autoajuta, de a ne elibera de tensiunile provocate de gânduri (de cele mai multe ori neproductive, ca să nu spun toxice) este aceea de a le așterne pe hârtie.
Urmărind efectele benefice ale acestei activități, în timp, acest proces a căpătat binemeritata denumire de Terapia prin scris.
În alte vremuri, această terapie era foarte cunoscută și foarte practicată. Este vorba de acel jurnal intim în care oamenii își notau la sfârșit de zi tot ce s-a întâmplat, cu cine s-au întâlnit, ce discuții au avut…
Diferența dintre acel jurnal și cel pe care ți-l propun este aceea de a completa, pe lângă întâmplările de peste zi, cu elemente care țin de o analiză psihologică : :
- Ce emoții ți-a trezit acel dialog, întâmplare, incident…?
- Ce gânduri îți veneau când aveai acea emoție?
- Ce decizie țî-a trecut prin minte, în urma acelor gânduri și emoții?
Peste câteva zile, este bine să revezi acele însemnări. Este posibil să vrei să schimbi ceva. Să-ți dai seama că unele decizii scrise acolo, dacă le-ai fi pus în practică, ar fi produs pagube – fiind hotărâte sub impulsul unor emoții puternice, interpretate negativ.
Ai nevoie doar de un carnet, ceva de scris și multă sinceritate cu tine însuți.
Dacă te ții de treabă, în timp, vei avea surpriza plăcută să observi că starea ta de peste zi este din ce în ce mai bună : vor începe sa te ocolească stările depresive și de anxietate, reușind să gestionezi mai ușor problemele sociale și relaționare.
Mulți dintre clienți mi-au declarat că ar putea scrie un roman cu tot ce li s-a întâmplat în viață. Dacă îți dorești, o poți face și tu. Poți lăsa moștenire urmașilor tăi un roman în care să descrii întrega ta experiența de viață. Felul în care te-ai descurcat în momentele dificile, le poate servi drept exemplul.
Știu, vei spune „ nu am talent la scris”, „ am mai început de câteva ori, apoi m-am lășat”, „ nu mă pot motiva să încep…”.
Ei bine toate aceste motive le poți da uitării. Am găsit pentru tine un mentor care te poate îndruma pas cu pas în scrierea cărții de la primii pași, până la editarea ei.
Mai mult decât atât, dacă ești antreprenor, în acest training gratuit de 12 zile vei primi soluții astfel încât :
- Să te poziționezi ca expert în nișa ta de lucru
- Îți ajuți mai bine potențialii clienți
- Îți consolidezi brendul personal învățând să te promovezi în scris fără a mai plăti un copywriter
Înscrie-te din timp, pentru a prinde un loc la :
TRAING GRATUIT perioada 05-17 mai 2023
aici: https://books4business.ro/step/cf-inscriere-grup-12z/?fpr=6a1lv
Te îmbrățișez cu drag, Magdalena
P.S. Dă mai departe informația si vei fi prețuit ca un bun prieten !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :
TIC-TOC :