Miturile în Iubire

Iubirea este un sentiment frumos ! Dar cine ne învață ce este ea și cum poți ajunge la acea iubire adevarată, profundă ?

De multe ori punem eticheta de “iubire” – în mod greșit – pe ceea ce credem noi că este, pentru că așa am citit în romane, am văzut în filme sau am ascultat melodii care ne descriu acest sentiment.

Nu, nu am venit să vă dau și eu încă o definiție despre IUBIRE. Fiecare o înțelege și o acceptă așa cum simte, cum i se potrivește. Dar, vreau să vă eliberez de acele definiții stricte și limitate – pe care le putem denumi mituri –  care v-au fost inoculate de sursele menționate mai sus. Dacă veți crede în ele, este posibil să ajungeți și să rămâneți în suferință. Iată câteva dintre aceste mituri :

Iubirea adevărată învinge totul

Chiar așa ? Cât de mult poți iubi pe cel de lângă tine dacă :

  • Nu are chef să muncească și așteaptă să fie întreținut/ă (ca un copil ?) din banii tăi. Mai ales dacă este bărbat (oare este ?). Dar chiar și ca femeie, dacă aportul tau material în cuplu este 0, probabil nu te vei bucura de prea mult respect – ca să nu mai vorbim de iubire.
  • Folosește banii cuplului pentru a juca la jocuri de noroc. Vei avea surpiza neplăcută, chiar groaza, că nu veți face față cheltuielilor până la următorul salariu și va fi nevoie să vă împrumutați.
  • Are sau a căpătat drag de alcool și pe lângă banii cheltuiți pe băutură, mai se transformă și într-o ființă pusă pe ceartă și devine agresiv/ă verbal și/sau fizic.

Crezi că iubirea ta va aduce transformarile pe care ți le dorești?  Mă îndoiesc.

Astfel de oameni se transformă doar când vor ei NU când vor alții și de cele mai multe ori au nevoie de ajutor de specialitate.

Iubirea este recunoscută de la prima întâlnire

Nu spun că este exclus să fie adevărat. Dar nu îți limita șansa crezând că trebuie să ai “fluturi în stomac” ca să știi sigur că ai găsit omul potrivit.

De cele mai multe ori poți fi foarte atras fizic de acea persoană, doar pentru că nevoia ta biologică de sex nu a mai fost satisfăcută de mult. Într-un cadru romantic, “stropit “cu ceva alcool, poți idealiza foarte ușor persoana din față ta.

Este ca atunci când nu știi regula că “la cumpărături nu se merge nemâncat” și te trezești acasă că ai cumpărat și ce nu-ți trebuia. Nu confunda atracția sexuală cu iubirea, că ziua are 24 de ore și mai ai de făcut și alte lucruri în afară de sex.

Satisfacția sexuală se poate obține pe parcursul relației, dar faptul că aveți valori diferite în viață, sau viziuni diferite față de relația de cuplu, o să vă facă să trageți în direcții diferite și o să vă chinuiți reciproc.

Există o singură persoană și numai una pentru tine

Ei bine, ăsta este un mit îngrozitor : să crezi că toată viața ta amoroasă s-a spulberat odată cu pierderea acelei persoane (din cauza ta, sau a altora).

Cum să crezi așa ceva ? Iubești dramele și vrei să-ți justifici lipsa de iubire din viața ta cu această idee obsesivă ?

Întâlnim o mulțime de persoane de-a lungul vieții, care ni se potrivesc și ne pot fi alături. Doar că gusturile noastre se schimbă odată cu evoluția noastră.

Dacă stau să mă gândesc, ce iubeam eu la 20 de ani …îmi dau seama că nu mi-ar mai trezi nici un interes acum. Atunci alegeam fizicul să fie plăcut, acum iubesc mintea și caracterul frumos.

Nu vă legați fericirea de o singura persoană. Există mai multe persoane potrivite pentru tine, dar dă-ți voie să le vezi !

Partenerul ideal îți satisface toate nevoile

Chiar așa, toate ? Crezi că altă treabă nu mai are decât asta.

Da, în mometul în care nevoile tale coincid cu ale lui și va avea timp (adică, nu va fi prea ocupat cu nevoile lui) îi va face placere să ți le satisfacă pe ale tale. Din păcate se găsesc unii/unele care pun la încercare iubirea celuilalt cerând câte în lună și în stele, sub pretextul : “dacă m-ai iubi mi-ai da… mi-ai face…”.

Unele dintre aceste așa-zise nevoi sunt doar niște toane care odată satisfacute vor atrage altele mai aberante, mai inutile, mai pretențioase… care vin din EGO nu din dorința de a avea o relație de cuplu frumoasă.

Nu trebuie să testezi iubirea LUI cărându-l cu tine ore în șir la cumpărături, dacă nu-i face plăcere. Nu-i nevoie să-i verifici iubirea Ei cerându-i să te însoțească la meci sau la pescuit. Pentru astfel de activități există prietenele/prietenii…

Dacă există o mare atracție sexuală există și o mare iubire

Oare ? Chiar la atât se rezumă iubirea care rezistă în timp ? Ar fi o aberație să crezi că bătrâneii ăia de îi vezi prin parcuri, ținându-se de mână, privindu-se cu drag și susținându-se în momente de boală unul pe altul, ar mai fi împreună doar din motive sexuale.

Este o capcană, bineînțeles, în care intri de bună voie dacă pui foarte mult preț pe ceva temporar. Pentru că IUBIREA se referă (în afara de corp) și la intimitatea mentală, emoțională, spirituală, care se formează atunci când cei doi se acceptă și se apreciază așa cum sunt ca un tot unitar, pentru că au ceva în comun și pe alte planuri

Dacă, doar partea sexuală merge bine este posibil că în restul timpului (când nu vă ocupați cu asta) să observi că te plictisești, ba chiar te calcă pe nervi pentru că valorile tale nu coincid cu ale celuilalt.

Când actul sexual devine atât de important pentru unul dintre cei doi și acesta simte că urmează să fie părăsit (din motive de incompatibilitate în alte planuri) se pot întâmpla tragedii, poate trece la agresiuni fizice, uneori cu final nefericit.

Toate aceste Mituri le-am pus mai întâi pe Tic-Toc, pentru că acolo postez zilnic. Dar mi-am amintit că mulți dintre abonații mei nu au această aplicație și ar fi bine să fac un articol în care să cuprind cele 5 Mituri ale Iubirii. Dacă vă doriți să vedeți mai repede, o mare parte dintre minivideo postate pe Tic-Toc le puteți urmări si pe YouTube aici :   https://www.youtube.com/c/MagdalenaCiuca

Te îmbratișez, Magdalena

P.S. Dă mai departe informația și vei fi prețuit ca un bun prieten !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube : 

TIC-TOC :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *