Te sperie denumirea de atac de panică ?
Ai avut un atac de panică si acum îți este frică de el ?
Citește acest articol și cu siguranță, la sfârșit, vei fii mult mai liniștit.
Ce este Atacul de Panică ?
Conform DSM (Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale) atacurile de panică sunt privite ca o creștere bruscă a anxietății insoțită de cel putin 4 din aceste 13 simptome somatice și/sau psihice :
- Palpitatii, bătăi puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac
- Transpiratii
- Tremor sau trepidație
- Senzații de scurtare a respirației sau strangulare
- Senzații de sufocare
- Durere sau disconfort pericordial (pentru că se contracta mușchii intercostali și percepi senzația de durere în piept)
- Greață sau detresă (durere) abdominala
- Amețeală sau vertij
- Derealizare (sentiment de irealitate) sau depersonalizare (detașare de sine)
- Frica de pierdere a controlului sau de a nu înnebuni
- Frica de moarte apărută ca urmare a acestor senzații
- Perestezii (senzații de amorțeală sau furnicaturi)
- Frisoane sau valuri de căldură
Poate apare atât în stare de veghe cât și în somn.
Durata unui atac de panică este de aproximativ 2- 10 minute și nu este depistat în urma unor analize.
Dar unele dintre aceste simptome aparțin și altor afecțiuni, iar acestea pot fi identificate în baza unor analize. Ca de exemplu :
– Probleme cu magneziul, calciul sau potasiul
– Probleme cu tiroida
– Infarct de miocard
– Probleme valvulare la inimă
– Astmul bronșic poate crea probleme respiratorii asemanatoare cu hiperventilația din atacul de panică.
De aceea este bine ca pacientul să se prezinte la medic pentru un control amănunțit și efectuarea unor analize, care vor exclude acele probleme de sănătate ce ar putea să fie confundate cu un atac de panică.
Cauzele atacului de panică :
Din cercetarile facute, cauzele apariției unui atac de panică pot fi :
- Factorii genetici – prezența unor tulburari anxioase în randul rudelor de grad primar. Ai mai mari șanse de a face atac de panica dacă ai avut o astfel de moștenire, dar asta se datorează faptului ca ai deprins felul de a gândi anxios/negativist al acelor rude.
- Factorii psihologici se referă la epuizarea nervoasă în urma unor situții extrem de stresante, evenimente traumatizante : decesul unei persoane dragi, un accident grav, schimbări de statut (căsătorie, divorț, concediere etc.). Depresia și anxietatea pot favoriza atacurile de panică.
- Factori fizici : nas înfundat produce hiperventilație, îmbrăcămintea strâmtă, lipsa odihnei provoacă epuizare fizica si nervoasă și regimurile/dietele alimentare drastice pot duce la variații ale nivelului de glicemie. Acestă lipsire permanentă de hrană (sau o hrănire necorespunzatoare) a celulelor nervoase produce o scădere a nivelului de glucoză, motiv pentru care glandele suprarenale produc cortizol si adrenalină pentru a elibera glucoza existentă in ficat. Atunci cand organismul are de-a face cu o stare de stres continuu, aceste glande sunt suprasolicitate si apare epuizarea adrenalinei, care provoaca modificări de comportament (iritabilitate, acese de furie), atac de panică, anxietate, depresie.
Îmi amintesc chiar de cazul unei cunoștințe care încerca să slăbească pe o cale mai ușoară. Lua niste cokteiluri făcute din prafuri care aveau menirea de a suplini mesele de peste zi.
Rezultatul : dintr-o persoană pozitivă și bine dispusă devenise o persoană iritată, avea des stări de depresie cu accese de plâns fără un motiv anume (chiar ea spunea că nu se mai recunoaște). Toate acestea au încetat odata cu suprimarea dietei.
- Reacțiile la unele medicamente : reacțiile secundare la unii compuși ai medicamentelor, încetarea consumului de medicamente cu efect sedativ crește nivelul de adrenalină, iar la cei sensibili chiar si injecțiile locale de la dentist care conțin adrenalină
- Încetarea consumului de alcool sau fumat (declanșează un fel de sevraj la detoxifiere)
Uneori este dificil să afli ce l-a declanșat. De multe ori apare după ce a trecut o perioadă mare de timp (de exemplu după 6 luni) de la un eveniment neplăcut, când credeai ca totul a reintrat în normal.
De fapt organismul nu a reușit să-și revină și secretă în continuare hormoni de stres (adrenalină, noradrenalină), care produc dezechilibre peste tot : la ivelul creierului, inimii, plămânilor, tubului digestiv.
Inima bate cu putere, drept pentru care se elimnă foarte mult dioxid de carbon din sânge ceea ce poate provoca și leșin.
Situația se autoagravează din cauza gândurilor pe care persoana le derulează fiind foarte speriată de tot ce se întâmplă, ceea ce produce si mai mult stres și are o senzație de moarte iminentă.
SOLUȚIILE cele mai eficiente pentru combaterea Atacului de Panică
Soluția de bază este relaxarea + autocontrolul. Vei învăța acum cele mai eficiente soluții, care pot fi :
- Pe moment
- Pe termen lung
Ce poți face pe moment ?
- Treci de pe partea emoțională (starea de frică, panica…) pe cea rațională : făcând calcule, numărând descrescător de la 100 către 1 din 3 în 3 – ceva care să-ți antreneze emisfera stângă a creierului care se ocupă cu logica, raționalul. Dacă te afli în metrou, de exemplu, fii atent la graficul cu stațiile care urmează, încercând să le memorezi, dezlezgă rebus.
- Respiră într-o pungă de hârtie, pentru ca în timpul atacului de panică se pierde dioxid de carbon. Montează punga la nivelul nasului și a gurii ținând-o cu ambele mâini și respiră calm pentru a readuce acest dioxid de carbon în echilibru si astfel va fi evitat leșinul.
- Imaginează-ți niște peisaje plăcute din concediu (sau cum ai vrea să fie acel loc de călatorie)
- Dacă te numeri printre cei care fac atacuri de panică în somn, nu te speria dacă ești trezit de un acatac de panica. Concentrează-te pe respirație – respirație lentă și profundă; adu în minte gânduri pozitive; concentrează-te pe relaxarea mușchilor din maxilar și umeri; îndepărtează situația care provoacă anxietate; înghițituri lente de apă; concentrează-ți privirea asupra unui obiect din apropiere; fă exerciții fizice simple -cum ar fi o plimbare sau o întindere ușoară a întregului corp – așa cum face o pisică.
Pe termen lung :
- rezolva problemele de sănatate enumerate mai devreme (tiroidă, astm bronșic, cardiace,…) și carențele de minerale (calciu, …)
- ia legatura cu un psiholog pentru a discuta despre toate gândurile care îți produc îngrijorare, ce convingeri au la bază … și ce idei realiste ai putea adopta astfel încât să fii mai puțin stresat/ă și îngrijorat/ă
- învață să respiri corect și sa faci aceste exerciții de respirație zilnic. Vei găsi în video 3 de mai jos două dintre aceste exerciții de mare efect chiar și în timpul atacului de panică.
- evită alimentele si băururile exitante (cafea, ceaiuri, băuturi pe bază de cola, alcool) tutun, droguri
- avănd în vedere că una dintre cauzele apariției atacului de panică este privarea de odihnă atunci când apare insomnia cronică, îți ofer gratuit un GHID pentru a obține un somn de calitate.
Ghidul tău pentru “somn ușor”! Aici : https://magdalenaciuca.ro/abonare-ghid-somn-s/
Cum ajuți o persoană care are un atac de panică :
- în primul rând cel care ajută să NU se agite pe lângă bolnav și să nu se panicheze
- să-i vorbescă liniștit, să-i explice că nu are o boala gravă și că viața lui nu este în pericol
- nu îl va lăsa sa stea la orizontală, să-l ridice în poziția de șezut
- să-l roage să respire calm si liniștit (vezi exercițiile de respirație de mai sus)
- să-i spuna că va dura doar câteva minute și cu cât este mai calm cu atât va trece mai repede
- să-l țină de vorbă pe orice temă pentru a-i distrage atenția de la gândurile negative
Toate aceste informații și chiar mai mult sunt cuprinse în inregistrarea video formată din trei părți
https://youtu.be/bZaBxYP6j9s partea – 1 (ce este, simptome)
https://youtu.be/NL9n80bcYTw partea – 2-a (cauzele)
https://youtu.be/nJ4HZTE89cU partea – 3-a (soluțiile)
Pentru a fi informat ori de câte ori postez un nou video pe canalul meu de YouTube, abonează-te aici :
Ajută-ți prietenii, distribuind această informație utilă !
Cu drag,
Magdalena
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca