Depresia a fost considerata in antichitate o boala ca urmare a posedarii individului de catre demoni. În zilele noastre a ajuns printre cele mai raspandite boli. Se estimează ca in urmatoarele doua decenii victimele ei sa depaseasca numarul celor suferinzi de alte boli grave.
Este cea mai frecventa suferinta intalnita in cabinetele de psihiatrie si psihologie, indiferent de grupul de varsta sau mediul social din care provin bolnavii. Dintre cei afectați de depresie, campioane sunt femeile. Numarul acestora fiind de doua ori mai mare decat al barbatilor.
Adesea, depresia apare la persoanele care au suferit o pierdere semnificativa :
– pierderea unei persoane importante din viata lor (prin moarte, despartire/divort)
– pierderea locului de munca (somaj)
– pensionarea (suferita ca o pierdere a utilitatii individului)
– pierderea statutului social (a unei functii importante care îi aducea recunoastere si apreciere din partrea societatii)
– dezradacinarea (pierderea spatiului identitar prin plecarea la munca in strainatate) avand ca scop reinradacinarea (revenirea in tara cu banii stransi pentru a-si construi o locuinta/a se aseza) – incercare soldata de multe ori cu esec
– dezechilibre hormonale (pierderea sanatatii) in anumite momente ale vietii (la menopauza, dupa nasterea unui copil), sau produse de boli care aduc si dereglari hormonale (probleme endocrine)
– presiunea fizica si psihica de la locul de munca (lucratul pana tarziu si in weekend) care duce la epuizare si este resimtita ca o pierdere a vitalitatii.
De multe ori aceste cauze nu sunt singurele motive ale declansarii depresiei,. Ele sunt insotite si de alti factori care favorizeaza aparitia ei :
– o alimentatie deficitara (mari carente de calciu, magneziu, zinc, vit.B12, acizi grasi omega-3)
– o lipsa de melatonina in corp (mai ales la persoanele cu o varsta inaintata) care duce la insomnii – motiv pentru care organismul nu se poate reface
– folosirea unor medicamente, pentru tratarea altor boli, care provoaca stari depresive (se poate citi in prospectul medicamentului riscul aparitiei acestei reactii adverse)
– abuzul de alcool
– o predispozitie genetica
– o sensibilitate la schimbarea anotimpului (primavara, toamna)
– consumarea drogurilor
Oricare ar fi motivele intrarii in depresie, situatia in care se afla bolnavul este resimtita de catre acesta ca o trauma generala. Se simte blocat si nu-si mai poate accesa resursele.
Din aceasta cauza persoanele depresive sunt vazute de cei din jur ca fiind absente, neimplicate in viata sociala.
Bolnavul incearca sa-si explice ce se intampla cu el, rememorând evenimentele traumatizante. Caută solutii, fara a reusi sa le gaseasca. Iar în timp isi pierde increderea si stima de sine.
De cele mai multe ori se invinovateste pentru cele intamplate, astfel ca in cazurile grave, netratate, suicidul apare ca singura solutie de a scapa de suferinta si de a-i scuti pe cei apropiati de povara lui.
Cum putem recunoaste o persoana care sufera de depresie ?
Schimbarile apar in toate domeniile vietii :
Aspectul fizic (un aspect de salcie plangatoare)
– fața capata un aspect trist, colturile gurii cazute
– corpul devine cocosat ca sub o grea povara
– privirea este fara viata si de cele mai multe ori indreptata spre pamant
– devine neglijent si neinteresat de o igiena minima
Tulburari digestive
– lipsa apetitului, adesea insotita de senzatia de greata, fapt ce duce la scaderea in greutate fara a tine o cura de slabire
– constipatie sau diaree
Tulburari sexuale
Sunt observate mai ales de catre partener, care poate sesiza diferenta comportamentala.
Se pot manifesta fie prin :
– o scadere a apetitului sexual urmata de scaderea placerii in timpul actului sexual, ducand la frigiditate le femei si impotenta la barbati
fie prin :
– o manifestare exacerbata a sexualitatii ajungand pana la obsesii
mod de comportament care nu-i era familiar pana atunci.
Tulburari de somn
– insomnie, adormire cu greutate din cauza gandurilor anxioase reluate la nesfarsit, ganduri care revin de multe ori imediat la trezire, ducand la un somn neodihnitor
– stare de somnolenta diurna
– trezire in timpul noptii si adormire dificila
Unele simptome pot fi asemanatoare cu cele apartinand altor boli.
Din aceasta cauza depresia este depistata mai greu. Daca la asta mai contribuie si bolnavul, ignorand si/sau nerecunoscand (din motive stiute doar de el) ca are nevoie de ajutor medical, atunci persoanele din anturajul lui pot fi inselate de aparente.
In completarea celor de mai sus putem spune ca depresia apare mascata de simptome somatice ca :
– dureri de cap (de natura psihogena)
– dureri de stomac sau de spate fara o explicatie medicala
– schimbari bruste de dispozitie, de la veselie la iritabilitate, din cauza rezistentei reduse la frustrare, persoana ajungand sa-si exprime furia printr-un comportament agresiv, sau autoagresiv
Timpul trece in defavoarea bolnavului daca nu se iau masuri de la primele semne ale aparitiei bolii, ajungand la cronicizarea bolii.
Daca aceste semne persista aproape zilnic, mai mult de doua saptamani, persoana simte ca viata nu mai are nici un sens, ca totul este pierdut. Devine letargic in miscari, in vorbe si in idei, fiind din ce in ce mai convins ca nimeni nu-l mai poate ajuta.
Oboseala, lipsa de concentrare, pun stapanire pe el si orice activitate pe care o face o resimte ca pe un efort considerabil. Se simte fara valoare si este stapanit de sentimente de vinovatie pentru ca se afla in aceasta situatie. Toate acestea il fac sa se gandeasca tot mai des la moarte si la planuri de suicid.
In aceasta faza doar tratamentul medicamentos dat de psihiatru il mai poate ajuta.
Dupa o perioada de tratament, cand a iesit din starea critica, la indicatia medicului psihiatru, poate trece la psihoterapie.
Psihoterapia il va ajuta sa :
– Resemnifice evenimentele traumatizante din viata lui, prin acceptarea lor ca pe ceva firesc vietii. Va înțelege experienta dintr-o perspectiva schimbata si va reinterpreta scenariului de viata, acceptând experientele negative ca „lectii de crestere personala”, folosind iertarea de sine si iertarea celor care au participat la aceste experiente. Toate acestea vor ajuta la însănătosire.
– Constientizarea incongruentelor dintre perceperea interna a „hartii personale” si cea manifestata la exterior
– Învatarea unui mod pozitiv de a privi evenimentele din viata, prin prisma „jumatatii pline ” a paharului
– Cunoasterea si activarea resurselor proprii prin descoperirea/redescoperirea unor activitati placute pentru a-si „reincarca bateriile” si a trece mai usor peste situatiile stresante
– Va invata sa se cunoasca mai bine si sa isi exprime liber nevoile, vorbind despre gandurile si dorintele lui pentru a se face inteles de cei din jur, invatand sa ceara in loc sa se vaite ca nu primeste ceea ce isi doreste.
Dacă simți că ai unele dintre simptomele de mai sus și nu știi sigur cât de grav este, ia legătura cu mine și îți voi face un test de depresie gratuit.
Te aștept cu drag,
Magdalena
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
Tel. 0726 201 149