
Frica este o emotie care face parte din viata nostra in mod obisnuit.
Desigur exista persoane care spun ca nu le este frica. Dar atunci cand apare un moment important in viata lor, care necesita o actiune noua gasesc tot felul de scuze pentru a nu o face.
Uneori scuzele sunt copilăresti sau hilare : „nu vreau sa fac…”, „nu ma intereseaza…”, „n-am putut sa ajung acolo pentru ca a inceput sa ploua” (ca si cum atunci cand ploua oamenii nu mai fac nimic).
Ajung sa creada in motivele invocate de ei si nici macar nu-si mai dau seama care este adevaratul motiv al disconfortului provocat de acea acțiune evitata (sa faca…, sau sa vorbeasca cu…)
Se tem sa-si recunoasca fricile pentru ca nu doresc ca cei din jur sa-i catalogheze drept o persoana slaba. Ignorand de fapt ca : doar o persoana puternica isi poate recunoaste fricile si slabiciunile.
Frica apare atunci când au de explorat un loc (o situație) necunoscut(a) și le este teama sa se aventureze. Dar mai ales in zona intunecata a interiorului lor, pe care o ascund de ochii lumii si chiar îi neaga existenta.
De ce ? Poate pentru ca, de mici am invatat ca suntem mai usor acceptati si iubiti daca avem multe calitati, sau numai calitati.
Dar indiferent ca o recunostem sau nu, frica apare ori de cate ori se iveste o confruntare cu o situatie, sau o persoana, care ne tulbura zona de confort in care ne aflam.
Si avem doar doua posibilitati pentru a scapa de sentimentul de frica : sa inlaturam situatia neplacuta, sau sa o evitam. Altfel spus : „lupata sau fugi”, o solutie ramasa din vremurile in care confruntarile imprevizibile puneau in pericol viata oamenilor.
Azi confruntarile imbraca forme mai pasnice : discutii in contradictoriu cu partenerii de afaceri sau directorul companiei, un examen sau interviu de angajare, conflicte familiale (cu sotul/sotia, soacra…).
In aceste situatii nu se mai pune problema de a lupta sau a fugi (desi uneori se mai intampla si asa), dar teama de confruntare este la fel de mare.
Pentru a ne ajuta sa reactionam la situatia stresanta creierul declanseaza eliberarea de adrenalina. De cele mai multe ori in confruntare nu avem posibilitatea de a reacționa, sau ne abtinem.
Astfel adrenalina acumulata si nefolosita ramane in corp in stare latenta si va fi eliberata , ca o explozie intarziata, cu prima ocazie in care ne-am enervat. Chiar daca in acea situatie nu trebuia sa reactionam atat de virulent.
De multe ori ajungem sa ne fie frica de aparitia fricii, care vine insotita de multe stari neplacute, ajungand astfel sa o amplificam si sa ajungem la panica.
Acest cerc vicios : teama > secretie mare de adrenalina > sentiment pronuntat de frica > stare de epuizare mentala, duce in cele din urma la insomnii, stare cronica de oboseala, anxietate si depresie. Cateva din semnalele pe care le tramsmite corpul ca reactie la secretia mare de adrenalina sunt :
- Transpiratie abundenta (de exemplu palmele)
- Nevoia de a merge urgent si des la toaleta
- Tremuratul vocii si uneori al membrelor
- Secretia salivara diminuata (senzatia de gura uscata)
- Discurs neinteligibil, prost argumentat, din cauza starii de confuzie care s-a instalat in mintea obosita
- Lipsa poftei de mancare (care duce apoi la o alimentatie defectuasa ce va sabota corpul si te va face sa te simti si mai rau)
Ce am putea sa facem ?
Ca orice realizare din viata noastra, a scapa de frica presupune un plan bine pus la punct. Primul lucru pe care ar fi bine sa-l facem este sa recunoastem ca ne este frica, mai intai fata de noi insine.
Accepta ca iti este frica si ca este uman sa ti se intample asta, ca asta nu ne face cu nimic mai putin valorosi in proprii ochi sau in ochii altora.
A nu recunoaste ca iti este frica, inseamna un efort in plus si un consum mare de energie pentru a ascunde acesta emotie si a ne chinui sa parem o persoana care nu suntem in realitate. A nu ne accepta asa cum suntem duce la un conflict interior si o stima de sine scazuta.
Momentul in care accepti sentimentul de frica este momentul in care incepi sa-ti revii, oprind transformarea fricii in panica. Pentru asta spuneți ție : „Da, imi este frica. Si ce-i cu asta ? Sunt o multime de oameni care simt frică intr-o situatie asemanatoare…”.
Apoi impartaseste momentele de frica, de slabiciune, cu alte persoane. O problema impartasita devine mai putin acuta.
Gaseste oameni care te inteleg, care nu te judeca si nu te critica. Care poate au trecut si ei printr-o situatie asemanatoare si au depasit-o. Observa la altii cum procedeaza in situatiile care tie iti produc teama si adopta-le solutiile.
Apoi, analizeaza starea in care te afli in momentul de fata, ce simti si cum ai vrea sa te simti cand vei face acel lucru de care te temi. Imparte apoi actiunea stresanta pe care vrei sa o faci in mai multe etape. Astfel, nu vei fi blocat de un val prea mare de teama pe care nu-l poti gestiona.
Cu fiecare pas pe care il faci spre situatia stresanta, asteapta putin pentru a te obisnui cu situatia nou creata, pana cand aceasta iti devine familiara si te simti confortabil. In acest fel zona ta de confort se extinde din ce in ce mai mult, ajungand in final unde ti-ai dorit.
Ia in calcul tot ce ti se poate intampla mai rau la fiecare pas si spuneti : „Pot face față !”.
Din experientele multor persoane este dovedit faptul ca 90% din evenimentele negative pe care ni le inchipuim nu ajung sa se intample niciodata. Deci, ne facem griji degeaba.
Si chiar daca se vor intampla, este bine sa ne asumam esecul si sa-l acceptam. Riscul face parte din confruntare (a propriilor frici) si din succesul oamenilor care au luat decizia sa iasa din zona de confort si sa-si infrunte fricile.
Cele de mai sus sunt doar cateva exemple de actiuni care te pot scapa de FRICA.
Tu ce frici ai ? Hai să le discutăm împreună !
P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.
Cu drag,
Magdalena
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca