Caută binele unde te aștepți mai puțin

Am postat de curând, pe TykTok, un mic video despre critică. Dar știți și voi că acolo timpul este limitat și nu poți da toate explicațiile. Așa ca reiau acest subiect aici.

Ți s-a întâmplat să fii criticat(ă) ? Cum te-ai simțit ?

De fapt este o întrebare retorică, având în vedere înțelesul acestui cuvânt explicat în  Dex : „a arăta cu răutate (sau cu exagerare) părțile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane; a comenta în mod răutăcios, născocind lipsuri și greșeli”.

Desigur multe persoane vor spune că o critică este constructivă, că face bine, că te ajută să evoluezi.

Ba mai mult de atât, unii susțin că este bine să vezi întotdeauna și partea folositoare din orice lucru neplăcut.

Dar, acești „filozofi”, uită să spună pentru CINE este folositoare acea critică.

Pentru că, de cele mai multe ori, cel criticat se simte lipsit de valoare, își revine cu greu din acea stare neplăcută când a fost criticat și în mod sigur va fi nevoie de ceva efort pentru a-și reconstrui încrederea în sine.

Din acest motiv, îți propun să fii atent(ă) la ce simți în interiorul tău când primești o critică.

Dacă nu te regăsești în cele reproșate de aceea persoană, dacă valorile pe care ți le propune (impune) sunt diferite de ale tale, dacă ți se pare nedrept ceea ce ți se reproșează, atunci respinge cel puțin în gând și nu te conforma celor cerute.

De multe ori o critică poate ascunde :

  • Invidie sau gelozie pentru ceva ce tu ai mai mult decât ea (el)
  • O manipulare pentru a obține – prin inducerea rușinii sau a vinovăției – un anumit comportament aducător de foloase (materiale, poziție socială,…) pentru manipulator

De ce recurg unii oameni la așa ceva ?

Pentru că sunt roși = măcinați pe dinăuntru de aceste sentimente jalnice, pe care nu și le poți stăpâni – deși mulți dintre ei sunt conștienți că le au.

De obicei cad victime ai acestor manipulatori, acele persoane care vor să fie plăcute de toată lumea, au nevoie în permanență de o confirmare din afară că sunt valoroase, care așteaptă complimente și vor să fie acceptate.

Dacă ești o astfel de persoană, vei atrage pe lângă tine pe cineva autoritar care te va critica = îți va spune ce ai voie și ce n-ai voie să faci pentru a face o impresie bună, se va da ca exemplu pe sine în fața ta prin : modul în care trăiește, se îmbracă, mănâncă și așa mai departe…

Pe la 20 de ani îmi doream și eu să fiu plăcută și ascultam de „sfaturile” celor din jur, în speranța că voi fi mai aproape de perfecțiune.

Dar, ce să vezi, sfaturile veneau din mai multe direcții și aproape întotdeauna erau contradictorii. Și reușeau doar să mă bulverseze.

Asta te așteaptă și pe tine dacă vei crede în bunele intenții ale celor care te critică. Și nu vei observa că de fapt dorința lor este de a te face folositor propriilor interese și bineînțeles de a diminua acele calități ale tale care lor le stârnesc invidie și resentimente.

Apoi, nu încerca să copiezi pe altcineva că vei fi doar o copie a acelei persoane și nu te vei simți bine în pielea ta.

TU ești valoros / valoroasă așa cum ești !

Cred că ai înțeles că acel BINE despre care îți vorbeam mai sus este de fapt în a descoperii cine îți este prieten cu adevărat și cine vrea să se folosească de tine.

Sunt sigură că Sfetnicul tău interior te va ajuta să faci deosebire între un sfat înțelept, autentic și unul fals.

Eu cel puțin, am început să mă amuz când sunt criticată. Îmi dau seama că ceva din ce fac eu, o determină pe acea persoană să mă oprescă printr-o critică = înseamnă că fac bine pentru mine > în dezavantajul ei (?!).

Și am îmbrățișat acel motto din imagine : ” Iubește-mă sau urăște-mă, eu voi continua să strălucesc”🤩

În continuare te anunț noutătile și te invit în grupul privat de facebook (exclusiv femei) „Relația de Cuplu Dorită” pentru a urmări subiectele postate în săptămâna 4 – 10 septembrie :

Serialul MFC (Magia Feminității în Cuplu) continuă :

  • Ce are EA și nu am EU ?
  • Frica de a rămâne singur
  • Fuga în Astral
  • Cele 4 Roluri ale femeii
  • Dependența de ceartă

🎁Membrele acestui grup beneficiază, deja, de o consiliere gratuită pe subiectul CUPLU.

💕Link-ul către pagină este acesta

https://www.facebook.com/groups/relatiadecupludoritadetine

Cu drag, Magdalena

P.S. Îți mulțumesc pentru că dai mai departe această informație !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube : https://bit.ly/magdalenaciucaYT

TIC-TOC : http://bit.ly/3KRN1hv  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *