
În articolul anterioar „ Lipsa de energie” ( https://magdalenaciuca.ro/lipsa-de-energie/) spuneam că :
„Atunci când nu ne simțim bine, ceea ce ne lipsește este de fapt energia. Cum pierdem această energie, pe ce o risipim, poate am să vă vorbesc într-un articol viitor, dacă îmi scrieți că vă interesează.”
Câteva dintre abonatele mele fidele, cărora le mulțumesc pentru că îmi trimit mici comentarii, se plângeau de acel dialog intern (ruminația) care se pornește exact când se așează în pat pentru a adormi. Motiv pentru care, nu numai că adorm greu, dar a doua zi se trezesc obosite și – ca un făcut – au tendința de a relua dialogul din seara trecută.
Da, acesta este unul (poate chiar cel mai grav ?) lucru care ne stoarce de energie.
Este foarte neplăcut și aș putea spune că acest obicei – dacă nu scăpăm de el – ne poate predispune la depresie. Amănunte despre somnul de calitate, importanța lui și soluțiile prin care îl puteți obține, veți afla la sfârșitul acestui articol unde veți primi un ebook gratuit cu toate aceste informații.
Poate ți se pare exagerată afirmația că ruminația predispune la depresie, dar te rog să te gândești ce se întâmplă atunci când rumegi repetitiv gânduri :
- Îți vin în minte, mai ales, lucruri neplăcute
- Îți pui întrebări care mai rău te confuzează, pentru că nu găsești răspunsul (mai precis nu au răspuns) : “ de ce mi se întâmplă toate astea ?”, “de ce tocmai mie ?”. Motiv pentru care te simți neajutorat, iar asta te deprimă.
- Intri într-un fel de negare a situației, ca și cum doar alții ar trebui să aiba parte de suferință : “nu-mi vine să cred că trec prin așa ceva !”
- Îți scapă din vedere prezentul, ești absent la realitatea care se petrece sub nasul tău și nu faci nimic ca să te sustragi situației în care te învârți “în buclă”
De ce rumegăm gânduri la nesfârșit ?
Pentru cei care au acest obicei, sau care au trecut printr-un astfel de episod, ruminația este bine motivată dar din păcate nu rezolvă nimic, din ceea ce speră ei.
Iată câteva motive pe care le-am auzit cel mai des, când i-am întrebat “de ce” :
Speră să găsescă o explicație logică la acel lucru care le-a provocat durere și astfel să știe să-l evite pe viitor.
Realitatea = nu toate lucrurile care se întâmplă (bune / rele) au o logică. Apoi, unele evenimente repetitive au totuși niște particularități pe care nu le poți anticipa.
Speră să afle ce anume i-a scăpat (cu ce a greșit). O porție de înțelepciune este binevenită, dar…
Realitatea = ceea ce se întâmplă (negativ) nu vine totdeauna ca un răspuns al unei greșeli
Vrea să înțeleagă ca să se poată liniști.
Realitatea = se va liniști când va accepta tot ce vine spre el, fără a mai căuta să înțeleagă.
Toți oamenii (pe care îi cunosc eu) care au obiceiul de a se agața de gânduri intrând în acest carusel al ruminației, au avut doar dezavantaje cât timp l-au păstrat în viața lor.
Totuși, cine și-a făcut o analiză a avantajelor dar mai ales a dezavantajelor și își dorește să termine cu acest viciu / dependență toxică, îi dau câteva căi prin care poate reuși :
- Este momentul de a renunța să-ți mai pui întrebări despre trecut, neglijând prezentul și pierzând oportunități pe care nu le observi și care ar putea să-ți facă viața frumoasă
- Acceptă puțină (mai multă) incertitudine în viața ta. Crede-mă, că nu te poți pregăti pentru orice variantă oferită de viața în anumite situații. Atâta timp (adică în permanență) cât planurile tale includ prezența altor oameni, poți face “n”scenarii luate câte “m” și să ai în continuare surpriza că tot îți va scăpa ceva care nu ai reușit să anticipezi. Nu ai de unde să știi cum va reacționa un om în anumite situații, uneori nici chiar el nu știe dinainte.
- Acceptă că uneori te surprinzi singur cu sentimentele tale inconsecvente, contradictorii și îi derutezi / intrigi pe cei din jurul tău. De ce ai avea pretenția ca alții să fie previzibili ?
- Acceptă realitatea așa cum vine, nu ai cum s-o influențezi decât într-o mică masură – nici dacă ai alege să trăiești singur ca un pustnic. Și apoi, ar fi și plictisitor ca totul sa se desfășoare ca după un plan.
- Dacă ai observat că ruminațiile nu-ți rezolvă problemele de ce nu renunți ? Este ca și cum ai da tot timpul cu capul într-un zid așteptând ca el sa dispară. Este o formă de masochism, nicidecum inteligență.
- Dacă vrei să scapi de acest obicei, consumator de energie și timp, concentrează-ți atenția spre exterior la tot ce te înconjoară, punându-ți întrebări de genul : “ce văd ?”, “ce aud ?”, “ce simt (miros, tactil) ?”. Fii sigur că vei găsi atât de multe lucruri interesante încât îți va fi lehamite să te mai întorci la acea activitate obsesivă si plictisitoare – de a-ți analiza propriile gânduri.
- Acceptă doar câteva minute pe zi să-ți deranjeze viața aceste gânduri. Ștabilește un timp scurt : 5 minute /zi (pune ceasul să sune) pe care să-ți permiți să-l perzi analizându-ți gândurile.
Și chiar și în acest timp de 5 minute ia o atitudine de observator față de gândurile tale : observă-le dar nu intra în dialog cu ele, nu-ți pune întrebări referitoare la subiectul lor, nu oferi răspunsuri. Lasă-le să vină și să plece, ca și cum ar pluti pe o apă care curge lin.
Am promis la începutul acestui articol că îți ofer un ebook gratuit în care îți voi prezenta câteva informații despre importanța unui somn odihnitor și câteva soluții prin care îl poți obține. În acet ebook am inclus și o relaxare audio (cu vocea mea) care te va ajuta să adormi.
Descarcă materialul de aici : Ghidul tău pentru “somn ușor” https://magdalenaciuca.ro/abonare-ghid-somn-s/
Sper să-ți fie de folos toate cele de mai sus.
În cazul în care ai mai găsit și alte soluții care te-au scăpat de acest obicei dăunător, m-ar bucura să le împărtășești punând un comentariu la acest articol pe blog.
Te îmbrățișez cu drag, Magdalena
P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :