LIPSA DE ENERGIE

După ultimul articol Fericirea la tine acasă (https://magdalenaciuca.ro/fericirea-la-tine-acasa/ ) am primit acest mesaj :

„Și dacă lucrurile nu erau suficient de complicate pina acum cu aceasta”  reteta a fericirii”, las și eu aici scris un  alt element experimentat de mine. După mine nu  exista o reteta a fericirii. Sa facem o lista a elementelor care ne generează fericire este de parca am creea un podium. Ingredientele  fericiții difera  atit de mult de la caz la caz. Ele pot da uneori o stare de bine, dar pot creea  si-un grad de dependenta la unele persoane.

Echilibrul psihic și satisfacerea circuitului de acceptare a persoanei tale este mai important decit mai degrabă dependenta de apreciere și comentariile celorlalți din jur.

Și mai exista un risc după mine.

În aceasta goana disperata de a obține plăcerea fericirii riscam sa ne punem în pericol echilibru psihic și emoțional.

Mulțumesc  de acest articol! ”

Îi mulțumesc abonatei mele C.H. pentru mesaj și îmi dau seama că ar fi bine să dezvolt puțin subiectul ca nu cumva să mai interpreteze și altcineva greșit ceea ce am vrut să transmit.

Dacă veți citi atent articolul meu „Fericirea la tine acasă”, veți observa că ceea ce susține dna. C.H, este exact același lucru cu ce am spus și eu :  „Nu există o formulă a fericirii, universală” și „câți oameni – atâtea căi spre fericire”.

Când am vorbit despre o activitate plăcută, NU m-am referit la activitatea (dacă se poate numi activitate) de a te îmbata sau a te droga.

Înțeleg că acest mesaj este dedicat unei persoane importante din apropiere, dar ce păcat că acea persoană nu-l va citi.

Acum, când există atâta informație în mass-media, nu se mai pune problema că un adult responsabil nu știe când face, sau consumă ceva nociv. 

Alegerile pe care le face fiecare, arată cât preț pune pe sănătatea lui, pe viața lui. De multe ori vezi cum unii aleg să se sinucidă lent, dar sigur, folosind mijloace mai puțin vizibile : alcool, tutun, exces alimentar…în loc să ia „taurul de coarne” și să scape de tot ce-i produce suferință, făcând curațenie în viața lui.

Dar pe lângă aceștia sunt persoane care își produc la fel de mult rău, facând o virtute din a-l salva pe cel dependent cu forța, devenind de două ori agresor :

  • pentru cel pe care a ales să-l salveze, pentru că folosește mijloace pline de ură, condiționări, dispreț, critică..
  • pentru sine = acumulează emoții negative ori de câte ori simte că a avut un eșec în rolul de salvator. Iar aceste emoții se adună și încep să producă daune în organism, șubrezindu-i sănătatea

Revenind la ideile pe care le menționez la sfârșitul articolului „Fericirea la tine acasă”, acestea sunt de fapt lucruri firești care au funcționat și la mine și la toți oamenii pe care i-am întâlnit și i-am admirat pentru felul în care au ales să treacă prin viață.

Sunt acei oameni : echilibrați, de succes, cu relații frumoase și cu o energie bună, pe care îi cauți și îi dorești oricând lângă tine.

Poate nu-i nevoie să facem o listă a lucrurilor care ne aduc o stare de bine, dacă asta este o corvoadă și credem, din prea multă vanitate, că le știm pe toate.

Dar, chiar dacă ne este lene să o facem, oare nu merităm efortul ăsta ?

Este benefic pentru noi să ne cunoaștem propria persoană și să ne oferim tot ce avem nevoie în orice moment, fără să așteptăm de la alții.

Face sens, dacă ne gândim că suntem, pentru noi înșine, singura persoană care ne însoțește permanent, până la sfârșitul vieții. Ceilalți pot fi cu noi perioade scurte sau mai lungi de timp, din motive care nu depind de noi, întotdeauna.

În cazul în care NU ne cunoaștem suficient, NU vom ști cum ne putem aduce singuri acea stare bună și ajungem s-o așteptăm, să o cerșim, sau o pretindem altora.. când de fapt este sarcina noastră să avem grijă de noi. Dacă insistăm să credem că alții au această obligație față de noi, ajungem să fim dependenți de ei.

Atunci când nu ne simțim bine, ceea ce ne lipsește este de fapt energia. Cum pierdem această energie, pe ce o risipim, poate am să vă vorbesc într-un articol viitor, dacă îmi scrieți că vă interesează.

Energia înseamnă viață. Când organismul se simte golit de energie își simte amenințată existența și începe să caute surse de energie. Cel care nu se cunoaște pe sine și/sau nu a învățat cum își poate crește energia singur din surse ecologice (care să nu producă daune altora), va apela la metode mai puțin „ortodoxe” – pleacă la furat de energie.

Cei care fură energie se folosesc, printre altele, de conflicte. Atunci când pornește conflictul începe să se simtă bine, iar celălalt se simte secătuit de energie. Poate ați observat că după un scandal, cel care l-a provocat se liniștește ca și când a obținut ce și-a dorit. Sau, cum zice un proverb :  „s-a văzut cu sacii în căruță”.

Da, nu ne putem oferi chiar totul singuri.

O îmbrățișare pe care ne-o putem oferi singuri nu are același efect cu cea oferită de partenerul de cuplu, pentru că senzația de bine vine tocmai din acel schimb de energii diferite.

Dar pentru a primi, este necesar să creăm acel spațiu de confort si relaxare pentru a-l ajuta pe celălalt să fie generos cu noi.

Nu-i putem cere, nu-l putem obliga. Cel care declanseză un scandal, asta face : ia cu japca ceea ce nu primește de bună voie.

Este o nevoie a ființei umane de a avea un contact cu alte persoane. Inițial acest contact era fizic. În timp el a fost înlocuit de o formă de recunoaștere : un compliment, un surâs, un cuvânt amabil..

Din cercetările făcute de medicul psihiatru Eric Berne, reiese că până și o formă de recunoaștere negativă (o agresiune fizică sau psihică) este mai bună în comparație cu ignorarea. Opusul iubirii nu este ura, ci indiferența celuilalt.

Nu putem trăi fară stimuli, indiferent de conotația lor (pozitivă / negativă). Așa se explică și misterul longevității unor căsătorii, în care vorba românului „se bat ca chiorii”.

Deși oamenii par a căuta contacte pozitive și a le evita pe cele negative, în realitate ORICE tip de contact este mai bun decât NICIUNUL. Este o realitate pe care înțelepciunea românească a redus-o la fraza : „Iubește-mă sau urăște-mă, dar nu mă ignora”

Dacă tot avem de ales, hai sa alegem IUBIREA !

Te îmbrățișez cu drag, Magdalena

 P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !

Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca

www.magdalenaciuca.ro

contact@magdalenaciuca.ro

YouTube :

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *