Dacă te uiți pe rețelele de socializare, ai putea să juri că suntem o nație fericită, fără griji, fără probleme. Dar, realitatea s-a dovedit a fi de multe ori alta.
Pe de altă parte există acei oameni veșnic nemulțumiți care caută și găsesc motive de nefericire. Sunt ca niște „urși gunoieri” care scormonesc prin gunoaie după resturi menajere. Când am stat de vorbă cu astfel de persoane mi-au explicat că „ ăștia fericiții sunt cam proști, nu sunt în stare să vadă cât de grea este viața”. Face sens (doar pentru ei) dacă asta înseamnă inteligență.
De ce ne dorim să părem fericiți ?
Pentru că oamenii fericiți sunt mai atrăgători, mai empatici, reușind să vadă și să arate celorlalți partea frumoasa a vieții și nu în ultimul rând relaționează frumos cu toată lumea.
Cine nu își dorește să fie fericit ? Oricine !
Pe tema asta, se formulează și pretenții în alegerea partenerului : „vreau o femeie / un bărbat, care să ma facă fericit(ă)”.
Dorința ar fi ușor de îndeplinit dacă această fericire ar fi ceva material precum airbeg-urile la o mașină, iar oamenii ar putea fi aleși de pe raftul unui magazin în funcție de dotările pe care le posedă.
În realitate Fericirea nu este un obiect și are o sursă diferită – poate chiar unică – pentru fiecare om în parte. Nu există o formulă a fericirii universală. Am putea spune câți oameni – atâtea căi spre fericire.
Iar dacă vorbim sincer despre acea dorință de mai sus „să ma facă fericit(ă)”, mulți nici măcar nu știu ce anume, din tot ce există în jurul lor, le aduce un strop de fericire. Partenerul nici atât. Și oricum, nu este treaba partenerului fericirea ta, nu pentru asta a venit pe lume.
Cercetătorii în domeniul neuropsihologiei au descoperit că avem la dispozitie, în creierul nostru, un întreg sistem prin care putem fi fericiți. În mintea noastră există mecanisme pentru producere a bucuriei, a plăcerii, .. că sentimentele pozitive ale stării de bine sunt în dotare încă de la naștere.
Ultimile cercetări mai susțin neuroplasticitatea creierului (posibilitatea de a produce modificări cerebrale fiziologice ca rezultat al interacțiunii noastre cu mediul înconjurător). Această nouă descoperire detronează o teorie mai veche prin care se credea că apogeul dezvoltării creierului este atins la sfârșitul pubertății – după aceasta perioadă începând declinul prin pierderea neuroilor.
Asta este fantastic ! Înseamnă că este la îndemâna fiecărei persoane de a-și transforma creierul în funcție de alegerile pe care le face din multitudinea de emoții. Pentru că ultimul cuvânt în modelarea creierului îl au emoțiile.
Nu de gând depinde starea ta de fericire ci de emoția pe care o generează acel gând.
Poate că denumirea de Fericire îți sună exagerat, dar dacă o privim prin ochii filozofului Baruch Spinoza, parcă devine mai acceptabilă : „ Fericirea reprezinta trecerea spiritului la o stare superioară” iar „Durerea, dimpotrivă este trecerea la o stare inferioară”.
De ce este bine să fii fericit ?
Dacă excludem avantajele pe care le are orice om ce arată a fi fericit (cu o energie bună) în relațiile de orice fel, rămân celelalte avantaje – poate chiar mai împortante – în domeniul sănătății.
Să nu uităm că noile cercetări dezvăluie legăturile între corp și suflet, ignorate mult timp. S-a dovedit că anxietatea permanentă și tristețea sunt factori de risc pentru sănătate, pentru că supun corpul la un stres continu. Se știe că stresul mărește riscul infarctului sau al comoției cerebrale.
Sentimentele plăcute (starea de bine) elimină stresul, stimulează sistemul imunitar și randamentul intelectual. Oamenii fericiți sunt mai creativi, mai productivi și chiar mai inteligenți pe termen lung. Bucuria creează noi conexiuni neuronale. Cine a învățat să-și controleze stările negative și să le amplifice pe cele pozitive își protejează organismul.
Când vedeți persoane fericite gândiți-vă la ele ca la niște sportivi de performanță, pentru că acele mecanisme din creier care produc starea de bine, pot fi antrenate precum mușchii. Singura deosebire este că fiecare are sursa lui de fericire.
Un sportiv care nu s-a antrenat câteva zile, pierde forma fizică și nu mai poate ajunge la performanța anterioara decât luând munca de la început. Tot așa, orice om care își petrece majoritatea timpului plângându-si de milă, pierde bucuria vieții și are toate șansele ca viața lui să devină mizerabilă, de nesuportat.
Începe antrenamentul chiar de azi !
În primul rând evită să te mai plângi. Când ești pe post de victimă se întâmplă două lucruri neplăcute :
- Pierzi energie
- Cei din jurul tau încep să te evite (în afara de cei care au același prost obicei)
Gândește-te la cel puțin 5 activități care îți aduc bucurie și scrie-le pe o hârtie. Lasă lista deschisă și completeaz-o ori de câte ori îți mai amintești de înca ceva care îți aduce o stare de bine.
Nu lăsa să treacă nici măcar o zi în care să nu faci ceva din cele menționate în listă.
Dacă nu știi ce să scrii pe moment, mergi în trecut, este posibil să gasești ceva chiar în copilărie. Ceva care îți antrena creativitatea și care te făcea să uiți de timp. Dacă vei găsi ceva care aduce bucurie și altora, va fi cu atât mai bine.
Dacă acel hobby descoperit, pe lângă faptul că îți aduce bucurie ție și altora, poate fi și monetizat atunci poți fi fericit că ai descoperit ceva din care poți face noua ta profesie. Eu te susțin, pentru că și eu am făcut la fel, iar viața mea este mai frumoasă ca oricând. Amintește-ți că sunt aici pentru tine !
Te îmbrățișez cu drag, Magdalena
P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :