Gregg Braden, o personalitate recunoscută la nivel mondial în domeniul științific, cercetător si autor de cărți (bestselleruri), prezintă în această înregistrare o imagine reală a efectelor tehnologizării asupra vieții noastre.
Urmăriți înregistrarea aici :
Oare asta ne așteaptă în viitor ?
Să ne atrofiem umanul din noi, să ne robotizăm ?
Ajungem să preferăm un partener robot și o iubire virtuală ?
De ce ?
Pentru că este mai comod, mai puțin complicat și mai facil decât o relație umană normală ?
Da, nu mai trebuie să depui efort în a învăța să relaționezi corect.
Tendința asta o vedem și în rețelele de socializare unde gradul de frustrare crește la cei care au așteptări prea mari în comparație cu eforturile mici depuse.
Cât o să ne coste scurtătura pe care vrem s-o apucăm, încercând să evităm suferința și munca de dezvoltare personală pentru a evolua ?
Nu cumva pierdem cea mai frumoasă parte din noi, aceea care ne deosebește de lucruri si animale ?
Tu ce părere ai ?
Cu drag, Magdalena
P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube:
Nu este prima oara cand Braden atrage atentia asupra acestor aspecte, care, intr.un cuvant, se pot numi simplu: dezumanizare. Procesul a fost lent si a inceput cu mult timp in urma (eu consider ca odata cu aparitia cardului) si a continuat cu internetul, telefonul mobil si retelele de socializare.
Desigur, tehnologia nu este un lucru rau, dar ‘vrei nu vrei, bea Grigore agheasma’, asa s.ar putea spune.
Cum a zis Braden: la inceput, in prima faza a fost optiune, apoi a devenit incet-incet….obligatoriu! Mai exista cineva care nu are telefon mobil sau un pc/laptop/tableta? Foarte rar. Cont de email, FB, Instagram, WhatsApp? E la ordinea zilei. Fara sa vrem ne.am inregimentat in armata tehnologica pt ca asa sunt vremurile: avem nevoie de telefon mobil si email. La locul de munca, acasa….peste tot.
Chestia cu cipul pe antebrat va deveni realitate peste ceva ani, asa cum cardul a inlocuit aproape total moneda reala. Intotdeauna imi spun ca nu vreau sa prind vremurile alea i ncare cipul nu va mai fi o optiune.
Din pacate, traim un prezent in care dezumanizarea tinde sa prinde puteri mai mari decat ne.am fi inchipuit vreodata, datorita unor situatii neprevazute.
Un exemplu in acest sens este aceasta perioada nefericita de lockdown cauzata de Covid si care a condus la cresterea dependentei de tehnologie: work from home, cumparaturi virtuale, accesarea retelelor de streaming de tip Netflix.
Trebuie sa recunoastem ca datorita acestui virus omenirea nu va mai fi cum a fost, iar efectele autoizolarii incep sa se vada deja: divorturi, violente conjugale, depresii, infractionalitate crescuta, somaj si, ca un refugiu….dependenta de tehnologie!
Personal, as renunta bucuros la unele din minunile tehnologice, dar nu pot: am nevoie de internet, laptop si telefon pt a.mi castiga painea zilnica.
Totusi consider ca cel mai mare pericol, adevaratul pericol il reprezinta lipsa comunicarii ‘live’ intre oameni, un lucru care va zdruncina complet omenirea. Deja multe companii au anuntat ca ‘work from home’ va deveni obligatoriu si ca va fi singura modalitate de lucru pt angajati chiar si dupa terminarea pandemiei
Tehnologia este in acelasi timp binecuvantare si blestem: copiii nostri prefera demult tableta in locul sotronului. Ei nu au auzit de ‘Alunelul’ , ‘Tara, tara vrem ostasi’ si nici nu vor juca ‘Frunza’ vreodata.
Ce e de facut? Greu de spus. Autoeducatie, autocontrol as spune. Ancorarea in prezent si eliberarea de atasamente si dependinte externe, gasirea unui punct de sprijin interior. Sa facem ce ne place si ce ne aduce bucurie si echilibru interior, nu stres, frustrari, disconfort. Si daca nu putem singuri sa apelam la ajutor. Nu e nimic rusinos in asta.
Da, stiu, e greu. Dar nu imposibil daca iti doresti sa razbesti cu bine in aceasta lume nebuna, nebuna…..
Ai foarte mare dreptate Victor ! Și ai reușit să surprinzi fidel tabloul societății,al relațiilor, reale și virtuale. Dar, pentru ca sunt de un optimism incurabil 🤣, spun că întotdeauna va exista ceva care nu poate fi controlat/manipulat – ceva care ne aparține în întregime. Creierul ! Acolo trebuie să ai mare grijă ce stochezi, pentru ca funcționează exact ca un computer – ce programe introduci = aia obții. Unii vor încerca să ni-l viruseze prin imagini și știri mai mult sau mai puțin false în mass media, dar depinde de noi cât suntem de PREZENȚI în viețile noastre ca să ținem invazia la distanță. „Nu mor caii când voi câinii !”😉
De acord, dar oare creierul va suplini 100% lipsa comunicarii fizice, a relationarii intre oameni, cauza principala a dezumanizarii?
Desigur, pt oamenii cu inalt nivel spiritual nu exista bariere insurmontabile, dar pt ceilalti??
Asa cum ai spus mai sus, relatiile umane si relationarea directa sunt esentiale pt a combate virtualul. Corect.
Nu suntem facuti sa traim permanent in propriile ‘inchisori’ moderne, ca acum, dar societatea ne obliga. Pe termen lung, chiar. Si ca sa uitam ca suntem prizonieri, ne ofera virtualul ca inlocuitor.
Nu, în nici un caz ! Creierul îl folosim doar pentru a alege ceea ce este benefic pentru noi, chiar si atunci când apar constrângeri, să inventăm ceva care poate funcționa și în aceste condiții. Poți începe o relație în virtual, dar fără a fi urmată (mai devreme sau mai târziu) de întâlnirea în realitate, după părerea mea, ești doar într-o iluzie. Avem 5 simțuri și este bine să simțim că trăim, folosindu-le, mai ales într-o relație. Este doar o părere și respect alegerile celorlalți care pot fi diferite de ale mele.