Multe persoane ar dori să știe dinainte ce va fi, să anticipeze viitorul. Să știe ce se va întâmpla atunci când merg pentru prima dată într-un loc, să știe ce urmează să-l întrebe șeful când îl cheamă la el în birou. Să știe cum va decurge prima întâlnire romantică și ce ar fi bine să (nu) spună …
Dacă NU ar exista dorința asta, mulți astrologi și numerologi s-ar reprofila.
Și eu am fost așa ! Dar m-am lecuit în mare parte. Nu de tot, mai îmi scapa și acum acest obicei, dar renunț imediat.
Ce se întâmplă când dorim să ghicim viitorul ? Pur și simplu facem scenarii, construim tipare în care viitorul ar trebui să intre. Dar, ce să vezi (?) nu prea intră.
Mai mult ! Tot urmărind scenariul nostru (de multe ori negativ), nu suntem atenți la ceea ce se petrece sub nasul nostru în prezent și răspundem neadecvat, sau lăsăm să treacă pe lângă noi momente importante pe care le-am fi putut valorifica în mod favorabil.
De ce se întâmplă asta ?
Pentru că mintea, paznicul nostru permanent, vrea să ne protejeze de eventualele pericole, de neplăceri.
Dar, alarma trasă de minte este de cele mai multe ori exagerată și uneori chiar falsă. Se spune ca 90% dintre anticipările negative s-au dovedit a fi false.
Și până la urmă ce viață este aceea cu frica de „drobul de sare” aflat deasupra capului, care s-ar putea să cadă, sau NU.
Nu ne putem pregăti pentru ORICE !
Ce poți să faci ?
Să stai de vorba cu mintea ta, să o liniștești mulțumindu-i că a fost vigilentă și că ți-a vrut binele punându-te în gardă.
Dar, spune-i că este cazul să te lase să te descurci la momentul potrivit, așa cum vei crede că este mai bine.
Rezistența la nou, dorința ta de a cunoaște viitorul, așteptările tale față de persoane sau situații, îți pot aduce multă nefericire.
Fă loc în viața ta NEPREVĂZUTULUI !
O să vezi cât de distractiv este. Ca să nu mai vorbesc cât de mult te ajută să evoluezi, să acționezi rapid și bine în orice moment (fără scenarii construite din timp).
Nu mai trebuie să te ții de un plan dinainte stabilit care, mai mult ca sigur, s-ar putea să nu cuprindă toate detaliile prezentei situații. Și va fi, deci, ineficient.
Pur si simplu te adaptezi din mers și îți ajustezi discursul sau acțiunile în conformitate cu momentul respectiv.
Tot ce trebuie sa faci este să fii cu ochi larg deschiși, să trăiește în prezent. Dacă vei respecta această condiție în mod sigur vei reuși să vezi ce îți aduce BUN acel NEPREVĂZUT.
Chiar dacă, la prima vedere, NU pare să fie așa.
Tu cum procedezi ? Te simți mai în siguranță încercând sa anticipezi, sau te orientezi pe loc noilor condiții ?
Împărtășește-mi din experiența ta!
P.S. Ajută-ți prietenii trimițându-le acest mesaj.
Cabinet individual de psihologie ∞ Magdalena Ciuca
YouTube :